Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Joulusiivous kannattaa ulottaa myös sijoitussalkkuun

Muista ainakin nämä asiat salkun verotuksesta

Osakkeiden verotuksessa seurataan kalenterivuotta. Kun huomiosta taistelevat konvehdit ja glögi, joulukuussa verotuksen koukeroille jää harvalla senkään vertaa intoa. Parhaimmillaan verosuunnittelu on kuitenkin yksi parhaista joululahjoista, joita voi itselleen antaa.

Nykyään monet palveluntarjoajat tekevät salkun tarkastelun myös helpoksi. Trader -palvelussa tiedot sijoituksistasi toimitetaan suoraan veroviranomaiselle. Saatavillasi on myös voitot ja tappiot erittelevä 9A-raportti esitäytetyn veroilmoituksen tarkistamiseksi ja tarvittaessa sen täydentämiseksi.

Onko sijoitussalkku valmis uutta vuotta varten?

Vuoden loppuessa moni intoutuu muistelemaan mennyttä vuotta; onnistumisia ja epäonnistumisia sekä miettimään uuden vuoden toiveita ja tavoitteitaan. Sama kannattaa ulottaa myös omaan salkkuun.

Onko yksi yritys tai ala noussut liikaa suhteessa muihin ja voisi olla aika siirtää varojaan osakkeisiin, joiden uskoo nousevan tulevana vuonna? Tai onko vihdoin aika siivota arvo-osuustililtä heikommin menestyneet osakkeet ja hyödyntää tappiot vähennyksinä myyntivoittojen tai muiden pääomatulojen verotuksessa?

Vuoden loppu on hyvä aika tarkastella salkun tilannetta ja miettiä, vastaako esimerkiksi salkun todellinen riski ja tuotto-odotus haluamaansa tai onko salkku muuten sellainen, jolla on hyvä lähteä myös seuraavaa vuotta kohti. Vuoden loppu voi olla hyvä hetki tasapainottaa salkkua ja sijoittaa osakkeisiin, joilla uskoo nousun olevan vasta edessä.

Aika hyödyntää myyntitappiot?

Arvo-osuustilin myyntivoitot verotetaan vuosittain. Myyntitappiot taas ovat verovähennyskelpoisia syntymisvuotensa lisäksi myös viitenä seuraavana vuotena.

Jos tänä vuonna on tehnyt voitollisia myyntejä, voi vastapainoksi kuluvan tai edellisten vuosien tappioita vähentää pääomatulojen verotuksessa. Jos vähennettäviä tappioita ei ole, voi harkita myös ajoittavansa salkun siivouksen tähän hetkeen ja myydä huonommin menestyneitä osakkeita pois salkustaan. Taas jos hyödyntämättömiä myyntitappioita on käyttämättä ja viiden vuoden raja on menossa umpeen, sijoittaja voi harkita myyvänsä menestyneempiä osakkeitaan sen verran, että saa tappiot hyödynnettyä. Myydyt voitot voi taas sijoittaa uudestaan samoihin osakkeisiin tai etsiä uusia nousutähtiä. Tämä on myös hyvä hetki siirtää varoja osakesäästötilille ja hyötyä osakesäästötilin eduista arvo-osuustilin rinnalla.

Jos olet tehnyt osakesijoituksesi osakesäästötilille, etkä ole nostanut varoja osakesäästötililtä, ei sinun tarvitse huolehtia verotuksesta, ellei koko osakesäästötilisi ole tappiollinen, jolloin voit sulkea sen realisoidaksesi verovähennyskelpoiset osakesäästötilin tappiot. Jos olet tehnyt verovuoden aikana nostoja voitolliselta osakesäästötililtä, on nostoista tehty ennakonpidätykset, joista tiedot toimitetaan automaattisesti verottajalle.

Jos arvopapereiden ja muun omaisuuden myynnit ovat yhteensä alle 1000 euroa, myyntivoitot ovat verovapaita.

Tarkista osakkeiden ostoarvot

Osa omistamistasi samankin yrityksen osakkeista voi olla tappiolla, vaikka kokonaisuutena osake näkyisikin olevan salkussasi voiton puolella. Verottaja tarkastelee yksityishenkilön osakkeiden ostoja ja myymisiä ns. First in, first out -säännön mukaan. Eli toisin sanoen, jos olet ostanut samalle arvo-osuustilille samaa osaketta useammassa erässä, niitä myydessäsi sinun oletetaan myyvän niitä ostojärjestyksessä, vanhimmasta uusimpaan.

Jos siis olet ostanut yrityksen ensimmäiset osakkeet nousun aikana eikä kurssi ole vielä päässyt samoihin lukemiin, myydessä kyseiset osakkeet nähtäisiin siis tappiollisina, vaikka olisitkin myöhemmin onnistuneesti ostanut samoja osakkeita kurssinotkahduksen aikana ja osake kokonaisuutena tarkastellessa olisikin voiton puolella.

Huomioi sijoitussalkun lisäksi koko tuloverokokonaisuutesi

Vuodesta 2016 alkaen tappioita on saanut vähentää luovutusvoittojen lisäksi myös muista pääomatuloista eli myös esimerkiksi korko- ja vuokratuloista.

Salkun loppuvuoden siivouksessa ei kannatakaan jumittua liikaa pelkän sijoitussalkun tuijottamiseen, vaan huomioida pääomatulot kokonaisuutena.
Lisäksi jos pääomatulot ovat 30 000 euron paikkeilla, kannattaa osakkeiden myyntivoittoja ja -tappioita tarkastella erityisellä tarkkuudella, sillä alle 30 000 euron pääomatuloista maksetaan pääomatuloveroa 30 prosenttia ja sen ylittävältä osalta 34 prosenttia (v. 2021). Vähennykset kannattaa siis kohdistaa sille vuodelle, jolloin pääomatulot olisivat menossa 30 000 euron yli.

Muista vähentää kulut

Verotuksesta kannattaa muistaa vähentää myös sijoitustoiminnan kulut. Tällaisia kuluja voivat olla esimerkiksi reaaliaikaisten kurssien tilaukset, ammattikirjallisuus ja talouslehtien tilausmaksut, jäsenmaksut sekä sijoitusasuntojen lainojen kulut.

Jos pääomatuloja on vähemmän kuin vähennyksiä, vähennys voidaan tehdä ansiotuloista menevästä verosta.

 

Jos käyt yksityissijoittajana kauppaa johdannaisilla, muista selvittää niiden yksilöllinen verokohtelu.