Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Jarmo Friman

/ TRADERACE

Jarmo Friman

/ TRADERACE

Miten kuvailisit itseäsi sijoittajana, Jarmo Friman?

Olen riskiä kestävä Swing Trader. Teen aika harvoin päiväkauppaa, useimmat salkkuni sijoituksista ovat yleensä kuukausien tai vuosien pituisia. Traderace-haasteessa salkussani on maksimissaan puolet osakkeita ja ETF:iä.

Milloin aloitit sijoittamisen?

Aloitin pitkäjänteisen säästämisen jo 1990-luvulla. Aktiivinen sijoitusura alkoi vuonna 2008, kun olin myynyt yhtiöni ja aloin seuraamaan markkinoita finanssikriisin aikoihin.

Mikä markkinoissa kiehtoo?

Filosofisesti katsottuna markkinat voi nähdä koko elämän barometrina, ne ovat sekoitus kohdeyhtiöiden fundamentteja ja sijoittajien sentimenttiä.

Lisäksi markkinat ovat loputtoman kiehtova asia siksi, että sijoittaja ei ole koskaan valmis, aina löytää kehitettävää omassa toiminnassaan. Jos alkaa ylpistyä tässä hommassa, niin markkinat kyllä näyttävät aika nopeasti kuka määrää.

Mitkä treidit ovat jääneet erityisesti mieleen?

Kovimmat opit ovat tulleet johdannaisista. Nokia-johdannaisilla tekemäni kaupat opettivat, ettei kannata hakata päätä seinään, eli hävityn rahan perään ei kannata kaataa lisää rahaa silloin, kun markkinat kehittyvät yllättävästi. Positiivisina esimerkkeinä voi toisaalta mainita muutamat kiinalaiset pikkuyhtiöt, joiden kyydissä pääsin nauttimaan parhaimmillaan muutaman sadan prosentin päivänousuista.

Mistä löydät sijoitusideoita?

Twitterissä on jatkuvasti erinomaista sijoituskeskustelua, josta olen saanut inspiraatiota perehtyä tarkemmin moniin yhtiöihin ja toimialoihin. Lisäksi seuraan tarkasti eri kymmeniä uutiskirjeitä ja muita uutissyötteitä.

Traderace | Jens Kyllönen | Ninni Myllyoja | Lauri Vaittinen