Vaikka sijoittaminen on elämän mittainen maraton,
pikamatkojakin kannattaa treenata.
Vaikka sijoittaminen on elämän mittainen maraton,
pikamatkojakin kannattaa treenata.
Fransiskaaniveli Vilhelm Occamilainen kehitti 1300-luvulla filosofisen periaatteen, joka tunnetaan Occamin partaveitsenä. Sen mukaan asioita ei pitäisi monimutkaistaa tarpeettomasti. Yleensä siis yksinkertaisin ja todennäköisin hypoteesi on paras. Lanseeraankin nyt sovelluksen nimeltä Occamin sijoitussapeli: "Nousutrendissä olevaa instrumenttia kannattaa yleensä longata, jos tarpeeksi moni muukin uskoo nousun jatkuvan". Trend is your friend.
Presidenttimme Mauno Koivisto muistetaan mm. siitä, että hänen mukaansa on yleensä viisasta uskoa, että asiat menevät hyvin. Tämä kannattaa jopa silloin, kun oma usko horjuu, koska aktiivinen varautuminen huonoon tulevaisuuteen voi johtaa juuri huonoon tulevaisuuteen. Elämä voittaa ja aurinko nousee aina uudestaan.Tämän sijoittamiseen soveltaen voimme todeta, että markkinatrendi on pitkällä aikavälillä yleensä nouseva, joten shorttaaja pelaa isoja luonnonvoimia vastaan.
Sijoittajalegenda Warren Buffett tunnetaan lukuisista hienoista aforismeistaan. Hänen kuuluisimpia lohkaisujaan on: "Minulla on vain kaksi sijoitussääntöä. 1. Älä koskaan häviä rahaa, 2. Muista aina sääntö 1" Toisaalta hän on todennut, että muiden ollessa pelokkaita, on aika ostaa ja muiden ollessa ahneita, on aika myydä. Mitä siis pitäisi ajatella siitä, että miehen sijoitusyhtiön cash-vuori on juuri nyt giganttinen?
Kansanviisaus sanoo, että kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin. Sijoittajajargonissa viitataan siihen, että hajauttaminen on usein vähintäänkin puoli-ilmainen lounas. Jos salkkusi koostuu vain maailman vahvimman yhtiön osakkeista, on syytä pelätä, että yhtiödata muuttuu tai musta joutsen lehahtaa lammelle.
Henkilökohtaisesti uskon, että absoluuttisia totuuksia ei juurikaan ole. Suuret yksinkertaistukset ovat kuolleet ja kategorisiin väitteisiin pitää suhtautua kriittisesti. Joskus paras tulos syntyy, kun tekee asiat toisin kuin kaikki muut.
Tarkastellaan #traderace-salkun kilpajaksoa edellä mainittujen ajatusten näkökulmista. Lyhyen matkan kisat joko voitetaan tai hävitään komeasti, kun valitaan rohkea ja indekseistä poikkeava strategia. Olen sijoittajana yleensä liian bullish, joten näen enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia. Tällä hetkellä omien salkkujen muodostama kokonaisuus on edelleen vahvasti longina ja osittain vivutettu. Tämänkin takia valitsin kilpasalkkuun karhuisemman näkökulman. Lisäksi pidin todennäköisenä, että ao. aikakaksoon osuisi syvempi laskuputki korkeiden sentimenttilukujen js momentumin rauhoittamiseksi.
Syksyn todellisuus meni toisin. Indeksit ovat paukutelleet useamman ATH:n. Vaikka tariffisota on kaikkien mielissä, nousu on jatkunut komeasti ja vain pienin niiauksin. Jopa talousdata on oireillut vihrein versoin ja keskuspankit pitävät markkinoita kädestä vakain elvytysaatoksin.. Juuri nyt CNBC:n tv-lähetys näyttää SP-futuurille arvoa 3150 ja Japanissa on menossa 1%:n päiväralli.
Kilpasalkun isosta miinuksesta vastaavat mm. Barrick Gold-osto-optiot. Kultakaivosjätti on hyvässä asennossa ja uskon sen toimivan kriisisuojana tulevissa turbulensseissa. Lisää punoitusta toivat QQQ-putit ja TGOD-tulosvaroitus. Nokia ja kannabisyhtiöt elpyivät ujosti ja jenkkihallinnon uraanilausunnon marraskuun dead-line lipsui tulevaisuuteen. Kirjoitusaamuna salkun tapahtumien historiasaldossa oli yhteensä 12 voitollista ja 16 tappiollista positiota.
#Traderace oli kiinnostava ja hieno kokemus. Vaikka sijoittaminen on elämän mittainen maraton, myös pikamatkoja kannattaa treenata. Onnittelut kilpakumppaneille onnistuneista instrumenttivalinnoista!
Jarmo Friman
Twitter: @JarmoFriman
Traderace | Jens Kyllönen | Ninni Myllyoja | Lauri Vaittinen