Palvelu on mulle selvästi kilpailijoita parempi.

Mikä Mandatum Trader?

Viimeisin kunnollinen kaupallinen yhteistyöni on varmaan Unibetin sponssi joskus vuonna 2010. Sen jälkeen on toki kaikenlaisia tarjouksia tullut, mutta pokeripelit lähtivät sen verran kovaan lentoon, että se summa, jonka takia olisin vaivautunut mihinkään mukaan, kasvoi niin suureksi, ettei minkään yhtiön tietenkään kannattanut maksaa sitä. En myöskään lähtisi tässä elämäntilanteessa mainostamaan mitään tuotetta vaan rahan takia, jota en koe voivani aidosti suositella muille.

Mandatum Trader otti jonkin aikaa sitten yhteyttä ja osoitti kiinnostuksensa yhteistyöhön uutta kampanjaa varten. Tässä ei ollut kyse mistään perus osakevälittäjän mainoksesta, vaan kampanja haluttiin tehdä isosti selkeällä visiolla ja uudenlaisella lähestymistavalla. Tutustuttuani tuotteeseen ja kampanjaan innostuin sen verran, ettei tässä ollut enää kyse rahasta vaan halusin olla tässä mukana. Oli siistiä päästä tekemään tuota videota ohjaaja Anton Tammen kanssa ja olla messissä markkinointitiimin kanssa ideoimassa.

Mandatum tulee siis isolla profiililla Suomen arvopaperivälitysmarkkinoille Mandatum Traderilla. Hinnastoon tutustuessani huomasin, että palvelu on mulle selvästi kilpailijoita parempi, koska pääsen tohon Best-luokkaan pelkästään sillä, että mulla on 500k euroa palvelussa (100 kauppaa/kk pääsee myös). Tällä tasolla välityskulut ovat Pohjoismaissa, Briteissä, Kanadassa ja Jenkeissä 0,03%/3e min per kauppa ja 0,05%/5e min per kauppa muualla. Esim. Nordnetin vastaava taso mulle ois “Private Banking”, johon pääsee jos sijoitusvarallisuus on vähintään 200k euroa. Siellä kaupankäyntikulut ovat 0,08%/5e min Suomessa ja 8e min muualla. Tämän lisäksi Mandatum Traderilla on huomattavasti laajempi valikoima maita, joiden pörsseissä voi tehdä kauppaa.

Ehkä isolle osalle lukijoista realistisempi Mandatum Traderin taso on Plus-taso. Siihen pääsee jos on vähintään 50ke varat palvelussa (tai 20 kauppaa/kk), jolloin kaupankäyntikulut Pohjoismaissa, Briteissä, Kanadassa ja Yhdysvalloissa ovat 0,04%/6e min ja muualla 0,07%/8e min. Käytännössä tämä meinaa esim. Suomessa aina 6 euron palkkiota per kauppa, koska harva <500ke varallisuuden omistava tekee yli 15000 euron yksittäisiä kauppoja. Jos esim. Nordnetiin verrataan, niin tämä vastaisi jotakuinkin Taso 3 ja Taso 2 välistä tasoa. Tasolle 3 siellä pääsee jos edellisellä kalenterikuukaudella on tehty 1-10 kauppaa ja Tasolle 2 jos on tehty 10-50 kauppaa. Eikä tässä siis ole lainkaan tarkoitus puhua huonoon sävyyn Nordnetista. Päinvastoin otin Nordnetin vastaesimerkiksi, koska olen itse käyttänyt sitä ennen ja ollut erittäin tyytyväinen. Kannattaa vertailla hinnastoja ja tsekata voisiko olla itselle edullisempi: Mandatum Trader hinnasto tässä ja Nordnet hinnasto tässä.

Kävin läpi jotain huolenaiheita, joita oli esillä Sijoitustiedon Mandatum Trader -ketjussa:

- Superluoton tyylistä lainaa ja shorttaaminen. Ei ole tällä hetkellä mahdollista mutta olen samaa mieltä, että ovat hyvin tärkeitä ominaisuuksia ja olen myös sanonut sen Mandatumille.

- Valuutanvaihtokulu 0,25% kun esim. Nordnetissa ymmärtäkseni 0,075%. Jos paljon veivaa edestakaisin valuutoilla, niin tämä on huono juttu. Mulla on tosin tapana se, että kun esim. kerran olen vaihtanut euroja USDksi niin ne pysyy, ja veivaan sitten dollareilla jenkkiosakkeita. Näin ollen tämä ei ole henkilökohtaisesti niin merkittävä asia.

- Reaaliaikainen kurssidata maksaa 7e/kk/pörssi jos tekee alle 4 kauppaa kuukaudessa tuossa pörssissä. Pörssidata maksaa aina välittäjille, joten mun mielestä on hyvä päästä maksamaan vaan siitä pörssidatasta, jota oikeasti tarvitsee. Ymmärtäkseni esim. Jos jokin välittäjä tarjoaa tätä ilmaiseksi, se on aina jostain muualta pois, mutta ilman muuta pitää sisällyttää kuluvertailuihin. Nordnet tarjoaa reaaliaikaisen Pohjoismaisen pörssidatan ilmaiseksi. Mielestäni Suomen pörssidatan Mandatum Trader pitäisi ehdottomasti tarjota ilmaiseksi, koska sitä 95%+ asiakkaista joka tapauksessa tarvitsee. Kun tosin ajattelen enemmän asiaa niin ehkä niille, jotka tekevät hyvin harvoin kauppaa, se 15min viive ei ole yhtä tärkeä juttu.

Edit: Itseasiassa selvisi, että 7e/kk saa koko Nasdaq Nordicin realiaikaiset kurssit, ja kunhan tehdään 4 kauppaa jossain niissä niin saa kulun takaisin.

Olen jutellut Mandatum Lifen kanssa yllä mainituista parannuskohteista, ja he tuntuvat olevan kartalla kyseisten asioiden merkityksestä palvelun käyttäjille. Tarkkaa aikataulua Mandatum Lifen edustajat eivät kuitenkaan uskaltaneet vielä luvata näiden suhteen.

Vaikka et olisi vaihtamassa välittäjää niin tästä kannattaa olla innoissaan, sillä tämä luo varmasti Mandatum Traderin kilpailijoille hinnanlaskupaineita.

Mandatum Trader lanseeraa Traderacen, eräänlaisen sijoituskilpailun, jossa oon mukana ja tulen tulevissa blogipostauksissa avaamaan mun osakepoimintoja ja logiikkaa niiden takana. Tästä lisää myöhemmin.

Traderace | Ninni Myllyoja | Jarmo Friman | Lauri Vaittinen