Salkun rakentamisessa olen luottanut
enemmän intuitioon kuin tunnuslukuihin.
Salkun rakentamisessa olen luottanut
enemmän intuitioon kuin tunnuslukuihin.
Minulla on ollut se monta vuotta ranteessa. Lapsillenikin ostin viime joululahjaksi samanlaiset. Siltikään en tajunnut, että minun olisi pitänyt ostaa sitä pörssistäkin. Tarkoitan nyt aktiivisuusrannekkeita valmistavaa Fitbitiä.
Amerikkalaisen Fitbitin kurssi hyppäsi viime perjantaina 17 prosenttia sen jälkeen, kun Googlen emoyhtiö Alphabet ilmoitti virallisesti tekevänsä yhtiöstä ostotarjouksen. Eikä siinä kaikki. Fitbitin kurssi oli koko viime viikon nousussa. Viime viikon maanantaina, jolloin huhut ostotarjouksesta alkoivat, kurssi nousi 41 prosenttia. Yhdessä viikossa Fitbitin kurssi kaikkiaan kaksinkertaistui, siis nousi uskomattomat sata prosenttia.
Itse olen vähintään sata kertaa kirjoittanut, että sijoittamisessa kannattaa keskittyä siihen mitä tajuaa, tutustua huolella ostokohteen liiketoimintalukuihin ja pysyä omissa sijoitusperiaatteissaan.
Mandatumin Trader -kisaan en ole kuitenkaan osallistunut oppieni mukaisesti. Päätin etsiä sijoituskohteita muualta kuin Helsingistä, täysin mukavuusalueeni ulkopuolelta. Vaikka muuta itselleni uskottelisin, salkun rakentamisessa olen luottanut enemmän intuitioon kuin tunnuslukuihin. Olo on ollut kuin entisellä teinillä vaatekaupassa: olen lampsinut sovituskoppiin ison vaatekasan kanssa, enkä haluaisi jättää mitään ostamatta.
Kilpailumieli on ottanut minusta vallan ja saanut minut hötkyilemään. Samalla hötkyilystrategialla olisin suonut itselleni mahdollisuuden tarttua Fitbitiinkin. Sen elokuussa julkaisema puolivuosikatsaus ei antanut ruusuista kuvaa yhtiön tulevaisuudesta. Yhtiö laski elokuussa ohjeistustaan ja kertoi odottavansa koko vuodesta tappiollista. Myytyjen laitteiden lukumäärä kasvoi, mutta niiden keskihinta heikkeni. Samalla kuitenkin huhut siitä, että Fitbit on myynnissä, vahvistuivat. Kilpailuviettini olisi voinut tuon tiedon valossa herätellä minua hoksaamaan, että tuossa olisi vielä yhtiö, joka lukujensa perusteella ei täytä ostokriteereitäni, mutta joka tyydyttäisi kilpailuviettiäni. Ja voi pojat, miten hyvin se olisi nostanut salkkuni vaatimatonta tuottoprosenttia!
Mutta kun ei. Fitbitin nousua seuratessa suoraan sanottuna harmitti. Harmitusta ei lieventänyt se, että salkussani on yksi Alphabetin osake. Sen ostohinta oli 1121 dollaria - ja tuottoprosentti perjantaina 8.11. ennen pörssin aukeamista noin 7 prosenttia. Fitbitin ostotarjous ei hetkauttanut Alphabetin osaketta suuntaan eikä toiseen. Osakkeenomistajana se kuitenkin pani miettimään, onko kahden miljardin dollarin kauppa Googlen kannalta oikea liike, ja pystyykö se Fitbitin avulla voittamaan Applen älykellomarkkinoilla, jotka ovat nyt superkuumat ja täynnä uusia innovaatioIta.
Fitbitin käyttäjänä puolestaan mietin, miten Google aikoo hyödyntää yhtiössä olevaa tietovarantoa. Fitbitillä on 28 miljoonaa aktiivista käyttäjää ja minä olen yksi heistä. Kaupan toteuduttua Google tietää käytännössä jokaisen askeleeni ja sydämensykkeeni. Mitä se Fitbitillä aikoo tehdä, tulee vaikuttamaan paljon enemmän arkeeni kuin salkkuuni. Silti nyt harmittelen vain sitä, että en ostanut Fitbitiä silloin kun siihen oli mahdollisuus.