Kaikki on mahdollista niin kauan
kunnes pörssit ovat sulkeutuneet.
Kaikki on mahdollista niin kauan
kunnes pörssit ovat sulkeutuneet.
“Berkshire Hathawaylla et tule tuota kisaa voittamaan”, eräs sijoituskaverini kommentoi aloittaessani Mandatumin Traderace-kisassa. Tätä kirjoittaessa näyttää, että toisin olisi käynyt. Kisaa on jäljellä enää tämä päivä ja tuottokäyräni on kilpailijoita korkeammalla. Tosin niin vähän, että en uskalla sillä leuhottaa - kaikki on mahdollista niin kauan kunnes pörssit ovat sulkeutuneet.
Perjantaiaamuna johtava käyräni on noin 3 prosenttia plussalla, eli sijoitustilini arvo on noin 10 300 euroa. Jos olisin sijoittanut koko kymppitonnin heti alussa Berkshire Hathawayhin, tilini saldo vajaa 10 600 dollaria, eli noin kuusi prosenttia plussalla.
Toki tämä olisi ollut liian yksinkertaista ja tylsää. Koska kisassa paras tuotto on vain yksi kriteeri, epäilen, että raati ei olisi pitänyt voittavana strategiana koko potin sijoittamista yhteen kohteeseen, siitäkin huolimatta, että monialayhtiönä Warren Buffettin omistama Berkshire Hathaway on itsessään hajautus. Toimin siis toisin.
Salkussani on kaikkiaan kymmenen eri yhtiön osakkeita. Itse pidän sitä vähän liiankin hyvin hajautettuna, mutta toisaalta kaikki omistukseni, lukuun ottamatta Berkshire Hathawayta, ovat kovan riskin kasvuyhtiöitä, niistä Spotify ja Tesla tekivät viime vuonna tappiota.
Olen jo aikaisemmin kertonut, että lähdin Traderaceen täysin normaalista sijoittajaminästäni poikkeavalla profiililla. Vuosikymmeniä olen ostanut tuttua ja turvallista Helsingin pörssistä, lähinnä osingon perusteella, ostanut ja pitänyt.
Tässä kisassa valitsin yhtiöitä, joiden kasvuprosentti on kaksinumeroinen, ja jotka eivät maksa osinkoa (tunnustan: japanilaisyhtiöideni kohdalla unohdin tämän). Osingottomuuteen on kaksi syytä: haluan, että yhtiö käyttää osinkorahat kasvuun, ja toiseksi, olen laiska, enkä haluaisi selvittää osinkoja jälkikäteen verottajalle.
Ylimääräiseen paperityöhön joutuu, jos Suomella ei ole verosopimusta ko. maan kanssa. Googlailusta huolimatta en ole löytänyt tarkkaa tietoa siitä, minkä maiden kanssa sopimus on. Epäilen, että japanilaisosakkeideni kanssa joudun lomakesirkukseen.
Koskaan aikaisemmin sijoittajanelämässäni en ole seurannut yhtä tarkasti yhtiöiden osavuosikatsauksia, jotka kaikki ajoittuivat Traderacen sisälle. Netflixiä jännitin niin, että myin paniikissa puolet pois ennen tulosjulkistusta. Ei olisi kannattanut, osari oli hyvä, ja osake nousi yhden päivänä aikana noin 15 prosenttia. Myöhemmin rakettinousu suli, mutta kaikkiaan Netflix on yhä salkkuni parhaita sijoituksia. Harmi, että sitä on nyt puolet alkuperäistä vähemmän.
Uberin osavuosikatsaus taas sai kurssin vajoamaan, mutta pidin sinnikkäästi siitä kiinni muistuttaen itseäni vanhoista periaatteistani.
Viime päivinä Uber onkin toipunut, eikä ottanut juurikaan osumaa edes Lontoon aikeista evätä yhtiön toimilupa kaupungissa. Silti se on edelleen alle ostohintani ja todennäköisesti ensimmäinen, joka lähtee salkustani.
Jo salkkuni rakennusvaiheessa ostin Tinderin omistavaa Match Groupia. Sen Q3 sai minut jälleen hermoilemaan ja välttääkseni uberit, päätin luopua omistuksesta ennen osaria kokonaan. Jälleen väärin! Tätä kirjoittaessa Match Group olisi noussut ostohinnastani noin 6 prosenttia ja piristäisi kivasti salkkua sen sijaan, että nyt kärsin myyntitappioista.
Teslaan tartuin sen positiivisen Q3:n ja ison nousupiikin innoittamana samoin tein Spotifyn kanssa. Äkkinousussa ostaminen sotii kaikkia entisiä periaatteitani vastaan!
Silti kummatkin ovat salkussani nyt vienosti vihreällä, mutta hermoilulta en ole voinut välttyä. Viikko sitten perjantaina Teslan kurssi tippui 6 prosenttia, kun metallikuula hajotti Cybertruckin esittelytilaisuudessa panssariauton sivuikkunat. Tästä kurssi toipui, mutta aiheutti minulle ylimääräisiä sydämentykytyksiä ja sai manaamaan Elon Muskia.
Myönnän, että salkustani löytävät Japanin Amazon eli verkkokauppayhtiö Rakuten ja vähittäiskauppayhtiö Ryohin Keikaku olivat eksoottisia heräteostoksia. Tokion pörssi on maailman suurimpia, mutta tietoa ja uutisia sen yhtiöistä saa todella metsästää, analyytikoiden osto-ja myyntisuosituksia ei löydy, osakkeet pitää ostaa erissä ja kaupankäyntikulutkin ovat Amerikkaa korkeammat. Lisäksi on valuuttariski ja lopuksi aikaero. Siellä käydään kauppaa kun nukun. Harkitsen myymistä.
Mitä olen oppinut näiden kahden kuukauden aikana? Ainakin sen, että jos olisi pysynyt alkuperäisessä suunnitelmassani, enkä panikoinut, lopputulos olisi parempi.
Toiseksi lähinnä itsestäni. Olen ajatellut, että minulla ei ole erityisempää kilpailuviettiä, mutta silti olen innostunut pelistä enemmän kuin kehtaan tunnustaa.
Olen treidannut täysin mobiilisti. Olen tehnyt myyntitoimeksiantoja metrossa, selannut osaketarjontaa kampaajalla ja tarkistanut salkkukehityksen ennen kuin aamulla nousen. Minulle on kehittymässä kännykkäpeukalo, eikä se johdu Facebookista (jota en omista), vaan Trader Onista.
Ainostaan ruotsalaisen energian varastointiteknologiaa kehittävän SaltX:n merkintäoikeusantiin jouduin käyttämään selainta. Sen osaketta on salkussani vain muutaman sadan euron edestä. Ostin osaketta viimeiseksi ja pääasiassa siksi, että halusin saada koko pääoman kiinni pörssiin, kaikki tai ei mitään -logiikalla. Onnistuin aika hyvin: käteisen osuus salkussani on nyt 30 euroa ja yhtiön osakkeet plus miinus nolla -tilassa.
SaltX on jännittävä yhtiö, jonka teknologiasta en tajua mitään, mutta se ruokkii maailmanparannustarvettani. Luotan ruotsalaisten kykyyn hyödyntää jopa suolaa.
Miten tästä eteenpäin? Kaksi kuukautta sijoittamisessa on lyhyt aika, olen tyytyväinen, että todennäköisesti tulen pysymään plussalla. En aio myydä salkkuni osakkeita heti joulukuussa, vaan jään seuraamaan, mitä omistuksilleni tapahtuu. Yhdysvaltalaisyhtiöt kiinnostavat jatkossakin: maailman suurin markkina on kuin karkkikauppa, jossa on mahdollisuus suuriin elämyksiin sekä isoihin pettymyksiin. En aio hylätä Helsinkiä enkä tuttuja yrityksiäni, mutta laajennan makuvalikoimaani maltillisesti maistelemalla.
Viimeinen kisapäivä alkaa kohdallani tänään perjantai-iltapäivällä, jolloin pörssit Yhdysvalloissa aukeavat. Eilisen kiitospäivän takia kauppapäivä on normaalia lyhyempi. Lopullista tulosta en siis tätä kirjoittaessa tiedä, mutta sikäli kuin pörssistä mitään voi päätellä, tämä päivä saattaa olla hiljainen.
Voitinko indeksin? Jos salkkuani vertaa S&P500:n, niin en, se on noussut samassa ajassa noin 6 prosenttia. OMX25-indeksi taas on tässä ajassa noussut puolisentoista prosenttia, eli sen todennäköisesti päihitän.
Joka tapauksessa kolme prosenttia kahdessa kuukaudessa on huikeasti parempi tuotto kuin vuosi nollakorkoisella tilillä.