Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% min 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Paras strategia voittakoon!

Tuomariston ajatuksia kisasta

Mauri Kotamäki 28.10.2019

Aktiivisen ja korkean frekvenssin sijoittaminen on minulle käytännön tasolla vierasta – oma strategiani nojaa hyvin hajautettuun pitkään aikaväliin. Lapsieni kohdalla esimerkiksi puhutaan 20 vuoden horisontista. En omalla kohdallani luota aktiiviseen kaupankäyntiin tai siihen, että osaisin erityisen hyvin valita yksittäisiä osakkeita – markkinoiden informaatio on omaan pieneen mieleeni nähden ylivertainen. Informaatioetujakaan en ehdi edes yrittää kaivaa, joten tästä näkökulmasta kilpailu on avannut mielenkiintoisen näkymän aktiiviseen lyhyen aikavälin sijoittamiseen.

Blogikirjoitusten perusteella Ninni Myllyojan strategia on selkeä – hän sijoittaa i) vain osakkeisiin ja ii) Helsingin pörssin ulkopuolelle. Sijoituskohteita ei ole kovin montaa, viimeisen tiedon mukaan alle kymmenen. Pitemmällä aikavälillä vaikka hajautus on kenties vähäistä, on se lyhyen aikavälin tuottoon pyrkivässä kilpailussa todennäköisesti ihan riittävä hajautus – sitten pitää vaan olla luottavainen, että osaa valita osakkeet riittävän hyvin. Ainakin toistaiseksi salkku on kehittynyt tasaisen hyvin ollen muutaman prosentin plussalla.

Jarmo Frimanin matka on ollut pomppuisampi, mutta viimeisten tietojen mukaan hän on taas kärjen tuntumassa parin prosentin tappiolla. Strategia vaikuttaa monimutkaisemmalta tai vaihtoehtoisesti sekavammalta kuin Ninnin tai Jensin. Salkku ei tyydy yhteen sijoitusinstrumenttiin, vaan yhdistelee ainakin osto-optioita sekä osakkeita. Tämä yhden miehen rahasto ei ole erityisesti kallellaan uuteen trendiin eli vastuullisuussijoittamiseen. Salkusta löytyy mm. kannabista, uraanin louhintaa ja liuskeöljyä.

Jens Kyllönen näyttäisi johtavan kilpailua niukasti viimeisimpien eli 28.10. tietojen pohjalta. Aloitussalkun koostumus on selkeä. Pidän yksinkertaisuudesta ja suoraviivaisuudesta. Yhdistelmä osakkeita, kultaa ja yksi Tesla-shortti. Perustelu pitää vettä eli tavallisesti hajautus olisi laajempi, mutta kilpailun takia pitää olla vähän varianssia, jotta voitto napsahtaisi.

Tomi Salo 8.11.2019

Ninni on liikkeellä varovaisin askelin, hän tuntuu sisäistäneen buffettmaisen toimintamallin jossa riskiä otetaan harkitusti eikä arvokasta rahaa pidä hukata liialliseen riskiottoon. Salkusta löytyykin Buffettin Berkshire Hathawayta sekä lisäksi mm Alphabetia ja Netflixiä sekä muita yksityiseen kulutukseen nojaavia yhtiöitä. Tämä salkku on kuin valikoima sinkun amerikkalaiskuluttajan nettiselaimeen tallennettuja sivustoja Rakutenista Uberiin.

Vielä lokakuun viime päiviin asti Ninnin strategia riitti pitämään hänet johdossa kunnes Jens ohitti hänet lokakuun 29. päivänä. Jensin riskinotto näytti viikon veran pitävän hänet muiden yläpuolella, parhaimmillaan yli 10% tuotolla kunnes marraskuun 6. päivänä Jensin salkku painui lähes samalle tasolle Ninnin kanssa, hieman Ninnin yläpuolelle parin prosentin tuottoon. Jens ottaa riskiä pienten suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeilla. Näin Q3 tulosten aikaan riski joko tuo tai vie kun osakkeet ovat liikkuneet voimakkaasti alas tai ylös tulosjulkistuksen jälkeen. Pahus, Jensin salkkuun ei osunut yhtään yhtiötä josta on tehty lunastustarjous. Pienten yhtiöiden lisäksi Jens ottaa näkemystä kullan hinnan kehityksestä.

Jarmon salkku lähti jo heti alkuun miinukselle ja pahin pudotus nähtiin lokakuun 22. päivänä, silloin miinusta oli jo noin 8%. Siitä Jarmo onnistui neljässä päivässä nostamaan tappiollisen salkkunsa nollille, erinomaista! Jarmo näytti ottaneen parin päivän päästä uudelleen riskiä ja salkku on painunut nyt 7.11. mennessä noin 7% miinukselle. Jarmon strategia on riskihakuinen: sitä otetaan ja joskus riski tuo, joskus vie. Siinä näyttää olevan kaikki pelissä. Jarmolla onkin salkussaan niin kiinteistömarkkinoiden osakkeita kuin energiaa, uraaniyhtiöitä kuin Bitcoin ETN:ää. Varsin mielenkiintoinen hajautus.

Seurataan mielenkiinnolla miten nämä kolmen niin erilaisen treidaajan, eri strategioiden ja eri treidaustyökalujen yhdistelmää onnistuvat hakemaan kaulaa toisiinsa kun sijoitusaikaa on vielä jäljellä.

Matti Suominen 13.11.2019

Kohta on menty kaksi kuukautta Traderacea ja kenellekään ei ole vielä osunut Jackpottia, joten kaikki on mahdollista vielä.

Ninnillä rahat ainakin osin isoissa amerikkalaisissa osakkeissa ja nähtävästi pienin riski salkussa. Tuotot tasaisia ja pikkuisen plussalla ollaan. Onkohan niin kuin akateemisissa tutkimuksissa on löydetty, että naiset hakkaa miehet pörssisijoittamisessa. Tämä strategia voittaa, jos miesten riskinotto kostautuu. Jens suosii suomalaista ja se strategia on kuitenkin toistaiseksi (13.11. tiedon pohjalta) ollut se paras. Hyvä Jens! Akateemisetkin tutkimukset tukevat kotimaahan sijoittamista.

Mutta kilpailu kärkipaikasta on kova. Jarmo sanoo odottavansa härkämarkkinoihin paussia. Voi olla, että sellaisen paussi johtaa vielä Jarmon loppukiriin joka muuttaa asetelmat, vai tuleeko se Jarmon loppukiri Bitcoinien tai kullan muodossa. USA:n karhu se vaan on pysynyt luolassaan ja näyttää menevän koko ajan syvemmälle ja syvemmälle luolan perukoille - vaikka juuri tänään tuli vähään aikaan ensimmäiset huonot työttömyysluvut USA:sta (weekly jobless claims).

Onkohan vaan niin, että viehätys Trader systeemin tarjoamaan mahdollisuuksien kirjoon on alkuun liian suuri. On niin monta mahdollisuutta. Mieli varmasti tekee kokeilla kaikkea mitä listalla on ja nopeasti hypellä yhdestä vaihtoehdosta toiseen. Muistakaa, että maltti on valtti sijoittamisessa!

Traderace | Jens Kyllönen | Ninni Myllyoja | Jarmo Friman | Lauri Vaittinen