Monilla sijoittajilla yksi sijoittamisen peruspilareista on pitkäjänteisyys. Kun sijoitushorisontti on vuosia, ellei jopa vuosikymmeniä, yksittäisen päivän tuotolla tai päivän sisäisellä vaihtelulla ei yleensä ole suurta merkitystä. Tällöin myös lähtökohdat tehdä sijoitusvalintoja ovat hyvin erilaiset verrattuna siihen, että tavoitteena olisi maksimoida tuotto lyhyellä aikavälillä jotain tiettyä hetkeä varten.
Traderacessa kilpailijoille on annettu poikkeuksellinen haaste: maksimoida alkupääoma tiettyyn hyvin lyhyen aikavälin päässä olevaan hetkeen.
Ilman kristallipalloa isommat voitot lyhyellä aikavälillä vaativat näkemyksellistä riskinottoa, tehokkaan strategian tai hyvää tuuria. Onkin ollut mielenkiintoista seurata kuinka kilpailijat ovat lähteneet tätä haastetta ratkaisemaan. Asettavatko he panoksensa riskillisempiin sijoituskohteisiin suurien voittojen toivossa, uskovatko ennustavansa markkinoiden liikkeet tai tiettyjen yritysten tapahtumat vai jotain ihan muuta?
Jens Kyllönen valikoi kisasalkkuunsa osittain omasta salkustaan tuttuja osakkeita, joiden uskoo nousevan haasteen aikana sekä sijoituskohteita kuten kulta, joka voi tuoda suojaa mahdollista osakemarkkinan laskua vastaan. Jens luottaa vahvaan näkemykseensä tietyistä yrityksistä kuten Kamux ja Incap, ja uskaltaa laskea menestyksensä näiden parin kuukauden aikana pitkälti niiden varaan vältellen samalla turhia kustannuksia kerryttävää liiallista aktiivisuutta. Jens on kilpailun johdossa, mutta salkun kaksi suurinta omistusta ei vielä ole julkaissut Q3-tulostaan.
Jarmo Friman taas tuntuu liikkuvan markkinat edellä nopeastikin, ottaen toisinaan vahvaakin näkemystä yksittäisten toimialojen tai yhtiöiden kehityksestä. Jarmo seuraa markkinoiden tapahtumia ja valitsee sijoituskohteet, joiden arvon uskoo reagoivan tapahtumiin positiivisesti. Salkusta on löytynytkin varsin monipuolisesti ”hakattuja käänneyhtiöitä”, kuten hän niitä itse kutsuu, raaka-aineita kuten uraania, sekä kannabista ja kryptovaluutta Bitcoinia, niin suorina sijoituksina kuin johdannaisinakin. Jarmo ei selvästikään kaihda riskiä ja hänen tuottokuvaajansa on ollutkin kilpailijoista viihdyttävintä seurattavaa, vaikka kärkeen onkin matkaa.
Ninni Myllyoja suunnitteli aluksi sijoittavansa vastuullisuusfokuksella, mutta päätyi lopulta yhtiöihin, jotka kokee tuntevansa: suuryhtiöihin kuten Netflix, Alphabet ja Berkshire Hathaway. Syyksi Ninni kertoo kohteiden vastuullisuuden arvioinnin hankaluuden, mikä on sinänsä harmi, sillä valikoimasta olisi löytynyt esimerkiksi vastuullisia rahastoja ja ETF:iä tai vastuullisen sijoittamisen teeman mukaan poimittuja osakkeita. Toisaalta hän kertoo myös päättäneensä lopulta keskittyä yksittäisiin yrityksiin, mikä tietysti rajaa rahastot ja ETF:t pois. Enimmäkseen suomalaisiin yhtiöihin sijoittaneena kansainvälisten yhtiöiden poimiminen on kuitenkin Ninniltä virkistävä siirtyminen pois omalta mukavuusalueelta.
Ninnin salkku koostuu ainakin kahteen muuhun kilpailijaan verrattuna kohteista, joissa on matalampi riski, paljon seuratuista suuryrityksistä, joiden avulla ei olettaisi tänä lyhyenä aikavälinä tekevän suuria voittoja, mutta toisaalta ei myöskään suuria tappioita. Turvallista, ehkä jopa liiankin kisan voittoa ajatellen. Toisaalta Ninni on ollut kilpailijoista vankimmin plussan puolella.
Kilpailu ajoittuu mielenkiintoiseen markkinaympäristöön: nollakorot, kauppasotauutisointi, Brexit-neuvottelujen nytkähdykset ja yllätyksiä, kuten odotettua negatiivisemmat ISM-luottamusluvut USA:sta. Käynnissä oleva tuloskausi lisää vaikeusastetta entisestään.
Kilpailun jälkimmäisellä puolikkaalla on jännittävää nähdä miten kilpailijoiden tämänhetkiset sijoitukset tuottavat ja miten kilpailijat reagoivat mahdollisiin markkinaympäristön muutoksiin asemoiden salkkujaan samalla kilpailun päätökseen.
Niklas Odenwall
Traderace-tuomariston puheenjohtaja