Kaupankäynti Pohjoismaissa nyt alkaen 0,01 % tai min 1 €! Tutustu etuun »

Osakesäästötili - Usein kysyttyä

Osakesäästötili - Usein kysyttyä

Osakesäästötilillä voit käydä kauppaa pörssinoteeratuilla kotimaisilla ja ulkomaisilla osakkeilla. Osakesäästötilin hyöty perustuu verotuksen siirtämiseen myöhemmäksi, jolloin osakesijoittaja pääsee hyötymään tehokkaasti korkoa korolle -ilmiöstä.

Vuoden 2024 alusta lähtien osakesäästötilin talletuskatto on 100 000 euroa.

Osakesäästötilin voi avata kuka tahansa luonnollinen henkilö. Henkilöllä saa olla samanaikaisesti vain yksi osakesäästötili. Yritys ei voi avata osakesäästötiliä.

Rahan siirtäminen osakesäästötilille

Voit aloittaa sijoittamisen heti, kun olet siirtänyt osakesäästötilille rahaa. Siirrät rahaa helpoiten reaaliaikaisella verkkomaksulla Trader-palvelussa. Löydät verkkomaksun TraderONE-sovelluksesta valitsemalla Oma salkku tai TraderGO-sovelluksessa valikosta Verkkomaksut.

Osakesäästötilille voi siirtää rahaa aina 100 000 euroon asti ja tilin markkina-arvo saa kasvaa vapaasti yli 100 000 euron ilman ylärajaa.

Osakesäästötilille voi siirtää vain rahaa eikä sinne voi siirtää aiemmin hankittuja osakeomistuksia.

Saanko siirtää osakesäästötilille lisää rahaa, jos tilin markkina-arvo on laskenut alle 100 000 euron?

Sijoitusten arvon lasku ei vähennä tilille siirrettyä pääomaa, ja tilille ei saa siirtää lisää rahaa. Vain rahan nostaminen tililtä tai tilin sulkeminen kokonaan vähentää osakesäästötilille siirrettyä pääomaa.

Osakesäästötilin tappion voi realisoida vähennettäväksi verotuksessa sulkemalla osakesäästötilin.

Maksanko osakesäästötilillä veroa voitolla myymistäni sijoituksista tai osingoista?

Osakesäästötilillä myytyihin sijoituksiin tai sijoituksista saatuihin tuottoihin ei kohdistu välitöntä veroa. Osakesäästötiliä verotetaan vasta nostaessasi rahaa tililtä. Noston yhteydessä myös osingot verotetaan kokonaisuudessaan, joten osinkojen osittainen verovapaus ei koske osakesäästötiliä.

Miten tililtä nostettuja varoja verotetaan?

Nostettaessa varoja voitolliselta osakesäästötililtä pääomatuloveroa maksetaan noston tuotto-osasta. Noston tuotto-osa lasketaan markkina-arvon (rahavarat + sijoitusten arvo) ja tilille siirrettyjen varojen perusteella seuraavasti: Nostettava summa * (1 - tilille siirretyt varat / osakesäästötilin markkina-arvo).

Muu osa nostosta on verotonta pääomaa, joka vähennetään noston jälkeen tilille siirretyistä varoista.

Nostettaessa varoja tappiolliselta osakesäästötililtä koko nostettava summa on verotonta pääomaa.

Voinko siirtää osakesäästötilin Traderiin toiselta palveluntarjoajalta?

Osakesäästötilin voi siirtää Traderiin toiselta palveluntarjoajalta.