Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Australian markkinat (ASX)

Australian markkinat (ASX)

Aloita aamusi Australian pörssissä. Kenguruita, koaloita, tunteita herättävää vegemite-tahnaa. Sijoittajille Australia tarjoaa niin monipuolisen valikoiman kaivosyhtiöitä, finanssiyhtiöitä kuin myös kuluttajille tuttuja brändejä.

Kenguruita, koaloita, tunteita herättävää vegemite-tahnaa. Australia on tunnettu kauniista, mutta haastavasta luonnostaan ja on maailman ainoa maa, joka on samalla myös oma maanosansa. Australian on vauras maa ja sen bruttokansantuote per henkilö on noin sama kuin EU:n talousveturi Saksan. Karusta luonnostaan huolimatta (tai ehkä sen ansiosta) myös esimerkiksi australialaiset viinit, viskit ja oluet ovat onnistuneet valloittamaan myös kuluttajien sydämet. Maassa on myös monipuolinen valikoima erilaisia merkittäviä luonnonvaroja kuten kuparia, uraania, jalokiviä ja kultaa.

Sijoittajille Australia tarjoaa niin monipuolisen valikoiman kaivosyhtiöitä, finanssiyhtiöitä kuin myös kuluttajille tuttuja brändejä, kuten viiniyhtiöitä.

Australian Securities Exchange (ASX)

Australian Securities Exchange (ASX) on Australian pääpörssi ja se on markkina-arvolla mitattuna yksi maailman kymmenestä suurimmasta pörssistä. Pörssin pääkonttori sijaitsee Sydneyssä ja sen juuret ulottuvat 1800-luvulle. Vuonna 1987 ASX yhtiöityi ja sitä myötä kuusi osavaltioiden itsenäistä pörssiä yhdistyivät.

Pörssin markkina-arvoltaan suurimpien yritysten joukko on vahvasti finanssiala-painotteinen; yritysten joukosta löytyvät muun muassa ANZ Banking Group, Commonwealth Bank ja Westpack Banking Corp. Lisäksi ASX-pörssistä löytyy myös maalle ominaisia kaivosyhtiöitä kuten jättimäinen BHP Billiton tai Rio Tinto, televiestintäyritys Telstra, viiniyhtiö Treasury Wine Estates, uimapuvuistaan tunnettu Speedo (Speedo International Limited), vaateyritys UGG (Deckers) ja saapa pörssistä myös valikoituun makuun sopivaa Vegemiteä (Bega Cheese).

Australian Securities Exchangessa kauppa käydään elektronisesti hyödyntäen CHESS-järjestelmää. Pörssi on ilmoittanut rakentavansa ensimmäisenä pörssinä maailmassa lohkoketju-teknologiaa (blockchain) hyödyntävän kaupankäyntijärjestelmän. CHESS-järjestelmän korvaava järjestelmää rakennetaan parhaillaan.

Australian pörssi ASX:n aukioloajat

Australian pörssi on auki paikallista aikaa klo 10–16.00, pois lukien paikalliset poikkeuspäivät ja huomioiden kellojen siirrot kesä- ja talviaikaan. Seitsemän tunnin aikaeron vuoksi suomalaiselle sijoittajalle Australia sopiikin hyvin aamulinnulle tai kukkujalle, sillä Suomen aikaan Australian pörssi on siis avoinna klo 3.00–9.00.

Kaikkien Traderissa olevien pörssien aukioloajat löytyvät täältä.

Miten sijoittaa australialaisiin osakkeisiin?

Johtuneeko sitten kaukaisesta sijainnista vai mistä, suomalaisten sijoittajien salkussa australialaisia osakkeita ei näy samoissa määrin kuin mitä ikisuosikkeja eli kotimaisia, yhdysvaltalaisia tai muiden pohjoismaiden yrityksiä. Syynä voi osin olla Australian kaukainen sijainti (Suomesta Australian lämpöön matkaava saa varata pelkkään menomatkaan jo vuorokauden verran matkaa) sekä hyvinkin käytännöllinen syy: sijoittajilla ei tavallisesti ole helppoa pääsyä australialaisiin osakkeisiin.

Traderin laajaan markkinavalikoimaan kuuluu Euroopan ja Pohjoismaiden lisäksi muita kiinnostavia markkinoita, kuten Kiina, Japani, Singapore sekä tietysti Australia, joihin sijoittajilla ei tavallisesti ole helppoa pääsyä.

Traderissa välityspalkkio australialaisille osakkeille on Best-hintaluokassa 0,05 %, minimi 5 euroa.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään tutustua huolellisesti rahoitusvälineistä annettuihin tietoihin ja ymmärtää niihin liittyvät riskit. Sijoittajan tulee perustaa päätöksensä omaan arvioonsa, tavoitteisiinsa ja taloudelliseen tilanteeseensa ja konsultoida tarvittaessa oikeudellisia ja verotuksellisia neuvonantajiaan. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. Rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.