Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Italian markkinat: Milanon pörssi

Italian markkinat: Milanon pörssi

Euroalueen kolmanneksi suurin talousalue ja yli 60 miljoonan asukkaan kotimaa löytyy Etelä-Euroopan saappaanmuotoiselta niemeltä. Kyseessä on UNESCO:n maailmanperintökohteista, luksustuotteista ja kulinaarisista elämyksistä tunnettu Italia. Maa ei yleensä paistattele kiinnostavimpana sijoitusmarkkinana, vaikka tarjoaakin omaleimaisia mahdollisuuksia salkunrakentajille.

Italiasta eivät ole peräisin ainoastaan maailmankuulut reseptit vaan myös monet reseptien raaka-aineet. Italia on maailman suurin viinintuottaja ja esimerkiksi oliiviöljyn ja kalojen vientimaa. Kuluttaja törmää italialaisten herkkujen lisäksi lähes takuuvarmasti maan luksusmuotiin. Maan kemianteollisuus on sen sijaan vähemmän tunnettu, mutta merkittävä toimiala.

Italian sijainti Välimerellä sekä maan kattava tie- ja rautatieverkosto takaavat sille merkittävän roolin Afrikan, Euroopan ja Lähi-Idän välisenä solmukohtana. Italia ei kuitenkaan ole tyytynyt vain kauttakulkumaaksi, vaan ajoneuvo- ja rautatieteollisuus muodostavat myös huomattavan osuuden bruttokansantuotteesta. Muun muassa Ferrarin, Maseratin ja Lamborghinin kaltaiset ikoniset brändit edustavat italialaista ajoneuvo-osaamista.

Italian elinkeinorakenne on monipuolinen, ja maassa toimii myös paljon pieniä ja ketteriä pk-yrityksiä.

Italian pörssi (Borsa Italiana, Milan Stock exchange MIL)

Aiemmin Italiassa oli useampia pienempiä pörssejä, mutta vuonna 1997 pörssit yhdistyivät ja muodostivat nykyisen Italian pörssin. Nykyisin pörssi on yksi Euroopan pääpörsseistä. Huhtikuusta 2021 alkaen Milanossa kotipaikkaansa pitävä pörssi on ollut osa Euronextiä, johon kuuluvat myös esimerkiksi Amsterdamin, Brysselin ja Pariisin pörssit.

Italian pörssissä voi käydä kauppaa muun muassa osakkeilla, ETF:illä, ETC:illä ja ETN:illä, rahastoilla, johdannaisilla ja joukkovelkakirjoilla. Milanoon on listattu muun muassa valtava määrä kansainvälisiä iSharesin (BlackRock), Amundin, Invescon, WisdomTreen ja muiden rahastojättien ETF:iä.

Pörssistä löytyvät esimerkiksi auto- ja erityisesti F1-faneille muun muassa legendaarinen Ferrari sekä rengasvalmistaja Pirelli, muodin ystäville Prada ja Moncler, energiajättiläinen Enel sekä useita finanssialan jättiläisiä, kuten Intesa Sanpaolo, Unicredit ja Generali. Löytyvätpä pörssistä myös Campari Spritz -drinkin ystäville juoman emo Campari sekä jalkapallofaneille jalkapallojoukkueet Juventus, Roma ja Lazio.

Kaikkien Traderissa olevien pörssien aukioloajat löytyvät täältä.

Sijoittaminen italialaisiin osakkeisiin

Italian pörssi on auki maanantaista perjantaihin klo 9.00-17.30 Italian aikaa eli 10.00-18.30 Suomen aikaa, pois lukien poikkeuspäivät kuten kansalliset vapaapäivät. Lisätietoa kaupankäyntiajoista löydät täältä.

Suomalaisille sijoittajille kuin muillekin euroilla pääasiallisesti sijoittaville Italia on siinä mielessä helppo markkina, ettei valuutan vaihdosta tai siitä aiheutuvista kustannuksista tarvitse huolehtia. Italian pörssissä sijoittaessa kannattaa kuitenkin muistaa paikallinen 0,10 prosentin rahoitustransaktiovero kauppasummasta.

Traderissa välityspalkkio italialaisille osakkeille on Best-hintaluokassa 0,05 %, minimi 5 euroa.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään tutustua huolellisesti rahoitusvälineistä annettuihin tietoihin ja ymmärtää niihin liittyvät riskit. Sijoittajan tulee perustaa päätöksensä omaan arvioonsa, tavoitteisiinsa ja taloudelliseen tilanteeseensa ja konsultoida tarvittaessa oikeudellisia ja verotuksellisia neuvonantajiaan. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. Rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.