Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Ranskan pörssi (Euronext Paris)

Ranskan pörssi (Euronext Paris)

Eiffel-torni, Mona Lisa, viini, haute couture – Ranska tunnetaan niin muodin, rakastavaisten, kulttuurin kuin kulinaristien suosikkimaana. Ranskalaisen kulttuurin hedelmistä innostuneelle Ranskan pörssistä löytyy myös sijoittajalle mielenkiintoinen valikoima kohteita.

Ranskan markkinat

Eiffel-torni, Mona Lisa, viini, haute couture – Ranska on tunnettu niin muodin, rakastavaisten, kulttuurin kuin kulinaristien suosikkimaana ja se pysyykin yhtenä suosituimmista matkakohteista vuodesta (ja vuosikymmenestä) toiseen. Ehkä kuvaavaa on, että maahan liitetään myös Pariisin syndrooma, jossa matkailija kokee eräänlaisen jopa sairaalahoitoa vaativan shokin huomatessaan Pariisin todellisuuden poikkeavan epärealistiseksi muodostuneesta ennakkokuvitelmastaan. Kansainvälisesti tunnettujen brändien maalla on selvästi myös oma vahva maabrändinsä.

Monesti Ranskasta puhuttaessa kuitenkin unohtuu, että maa on myös Euroopan Unionin toiseksi suurin talousmahti heti Saksan jälkeen. Ranskalaisen kulttuurin hedelmistä innostuneelle sijoittajalle Ranskan pörssistä löytyykin mielenkiintoinen valikoima.

Euronext Paris, (Paris Bourse, Paris Stock Exchange)

Ranskassa toimii yksi pörssi; Pariisin pörssi, jonka juuret ulottuvat aina 1700-luvulle asti. Vuonna 2000 Euroopan Unionin yhtenäistäessä rahoitusmarkkinoiden sääntelyä Pariisin pörssi yhdistyi Amsterdamin, Lissabonin ja Brysselin pörssien kanssa Euronextiksi. Yhdistymisen myötä Pariisin pörssin nimi muuttui nykyiseen muotoonsa eli Euronext Parisiksi. Sittemmin Euronextiin on yhdistynyt myös muita pörssejä ja se on nykyisin yksi maailman suurimmista pörsseistä.

Euronext Paris on koti monelle maailman tunnetuimmille brändille. Pörssistä löytyvät esimerkiksi luksusmerkkien emoyhtiöt kuten luksusjättilainen LVMH (mm. Louis Vuitton, Céline, Loewe, Dom Pérignon, Moët & Chandon, Fenty Beauty, Tiffany & Co.), Kering (mm. Gucci, Bottega Veneta, Balenciaga, Saint Laurent) sekä Hermès.

Pörssistä löytyy myös isoja finanssiyrityksiä kuten AXA ja BNP Paribas, kuluttajabrändejä kuten L’oreal ja Danone. Löytyypä sieltä myös ravintolamaailmassa himoitun Michelin-tähden myöntävä ja mieleenpainuvasta maskotistaankin tunnettu rengasyritys Michelin.

Sijoittaminen ranskalaisiin osakkeisiin

Pariisin pörssi on auki maanantaista perjantaihin 9.00–17.30 (CET) eli suomalaisille sijoittajille kätevästi tunnin jäljessä, eli suomen aikaa klo 10-18.30, pois lukien paikalliset poikkeuspäivät.

Kaikkien Traderissa olevien pörssien aukioloajat löytyvät täältä.

Suomalaisille sijoittajille kuin muillekin euroilla pääasiallisesti sijoittaville Ranska on myös siinä mielessä helppo markkina, ettei valuutan vaihdosta tai siitä aiheutuvista kustannuksista tarvitse huolehtia. Ranskan pörssissä sijoittaessa kannattaa kuitenkin muistaa paikallinen 0,3 prosentin rahoitustransaktiovero kauppasummasta.

Traderissa välityspalkkio ranskalaisille osakkeille on Best-hintaluokassa 0,05 %, minimi 5 euroa.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään tutustua huolellisesti rahoitusvälineistä annettuihin tietoihin ja ymmärtää niihin liittyvät riskit. Sijoittajan tulee perustaa päätöksensä omaan arvioonsa, tavoitteisiinsa ja taloudelliseen tilanteeseensa ja konsultoida tarvittaessa oikeudellisia ja verotuksellisia neuvonantajiaan. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. Rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.