Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Käy kauppaa kryptovaluuttamarkkinoilla Traderissa

Tiesitkö, että voit sijoittaa suosituimpiin kryptovaluuttoihin epäsuorasti pörssilistattujen tuotteiden kautta tavallisella arvo-osuustililläsi – siis ilman tarvetta avata erillistä kryptolompakkoa?

Avaa asiakkuus

Pyydä demotunnuksia

Kryptovaluutat eli virtuaaliset valuutat ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan valtavasti ja uusia kryptovaluuttoja luodaan kovalla vauhdilla. Tunnetuimpien kryptovaluuttojen joukossa ovat muun muassa Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Binance Coin (BNB), Ripple (XRP) ja Cardano (ADA). Samaan aikaan markkinoille on tullut monia sijoitustuotteita, joiden arvo seuraa yhden tai useamman kryptovaluutan arvoa. Tuotteista osa on monimutkaisia sijoitustuotteita, ja osa kryptovaluuttoihin sijoittavista instrumenteista on Traderissa saatavilla vain TraderGOssa ja TraderPROssa. Löydät sijoitustuotteita Traderista hakemalla niitä instrumenttien nimillä.

Kryptovaluutat tunnetaan erityisesti nuorempien sukupolvien omaksumina sijoituskohteina ja usein niihin yhdistetään suuri tuottopotentiaali. Valtavista hinnan vaihteluista johtuen myös kryptovaluuttoihin sijoittamisen riskit ovat poikkeuksellisen suuret. Kryptovaluutat ja niiden arvoon sidotut tuotteet ovatkin yksi suuririskisimpiä sijoituskohteita, joita sijoittajille on tarjolla.

Pörssilistattujen kryptovaluuttoihin sijoittavien tuotteiden hyödyt

Sijoittamalla kryptovaluuttoihin pörssilistattujen tuotteiden välityksellä et tarvitse erillistä palvelua kryptovaluuttojen säilytystä varten. Sinun ei myöskään tarvitse huolehtia salasanojen ja avaimien katoamisesta. Voit käydä kauppaa ETF:illä (Exchange-Traded Fund), ETN:illä (Exchange-Traded Note) ja ETC:illä (Exchange Traded Commodity) pörssissä samalla tavoin kuin käyt kauppaa osakkeilla. Pystyt myös seuraamaan sijoitustesi arvoa samassa paikassa muiden sijoitustesi kanssa. Kaupankäynti tällaisilla kohteilla tapahtuu kyseisen pörssin aukioloajan puitteissa.

Kryptovaluuttojen riskit

Kryptovaluutat ovat tuottojensa lisäksi tulleet tunnetuksi erityisesti äärimmäisestä hintaheilunnastaan. Ennen kryptovaluuttoihin sijoittamista on ensisijaisen tärkeää ymmärtää niihin liittyvät riskit sekä tutustua tuotteisiin ja niiden verokohteluun huolella. Pörssilistattujen tuotteiden osalta on tärkeää muistaa, että kyse on kryptovaluuttojen arvoa seuraavista sijoitustuotteista, jolloin et omista tiettyä kryptovaluuttaa suoraan, etkä voi käyttää tuotetta sellaisenaan maksuvälineenä.

Turvallisuus

Kryptomarkkinat ovat vielä suurelta osin sääntelemättömät ja voivat olla alttiita markkinoiden manipuloinnille. Kryptovaluuttojen säilyttämiseen liittyy lisäksi riski kryptolompakkoihin ja kryptopörsseihin kohdistuvista murroista. Vaikka tätä riskiä ei suoraan liity pörssilistattuihin sijoitusvälineisiin, voivat kryptovaluuttalompakkoihin ja järjestelmiin tehdyt tietomurrot rapauttaa koko järjestelmän perusteita aiheuttaa suuria arvonlaskuja.

Likviditeetti

Vaikka kryptomarkkinoiden koko ja sijoittajien määrä kasvaa jatkuvasti, voi kryptovaluuttoihin markkinan poikkeustilanteissa ja erityisesti pienemmissä valuutoissa liittyä likviditeettiongelmia, jos markkina putoaa voimakkaasti. Kryptovaluuttojen likviditeettiä eivät ole varmistamassa esimerkiksi keskuspankit, investointipankit eivätkä markkinatakaajat. Kryptovaluuttojen likviditeettiongelmat vaikuttavat todennäköisesti suoraan näiden kohde-etuuksien arvoa seuraavien tuotteiden likviditeettiin.

Spekulatiivisuus

Kryptovaluuttojen kurssinousut pohjautuvat pikemminkin voimakkaaseen odotusarvoon hintakehityksestä eivätkä niinkään perinteiseen tuotteen fundamentaaliseen arvoon. Kurssinousut ovat vuodesta toiseen kannustaneet lisää uusia sijoittajia markkinalle suurien tuottojen toivossa, mutta johtaneet laajasti myös suuriin äkkinäisiin laskuihin.

Vuonna 2017 bitcoinin arvo nousi yli 1000 prosenttia, mitä seurasi 80 prosentin lasku huipuista vuoden 2019 alkuun mennessä. Kryptovaluutat ovat vuosien 2020 ja 2021 aikana nousseet jälleen voimakkaasti, ja sitten taas laskeneet äkillisesti useita kymmeniä prosentteja.

Spekulatiivisuudesta johtuen markkina-arvot voivat sulaa jopa yksittäisten, ennustamattomien signaalien seurauksena. Kryptosijoittajan tuleekin ymmärtää, että historia voi toistaa itseään.