Kaupankäynti Pohjoismaissa nyt alkaen 0,01 % tai min 1 €! Tutustu etuun »

Valuutat

Traderissa pääset yli 180 valuuttapariin ja 140 forwardiin.

Valuutat

Valuuttamarkkinat ovat maailman suurimmat ja likvideimmät markkinat. Valuuttakursseihin vaikuttavat lukuisat eri tekijät, kuten kansantalouden kasvunäkymät, korkotaso, raaka-aineiden hinnat ja poliittinen riski.

Keskuspankeilla on keskeinen rooli valuuttakurssien muodostumisessa, sillä ne päättävät rahapolitiikasta eli rahan tarjonnasta. Keskuspankkien korkopäätökset ja kommentit tulevasta rahapoliittisesta linjasta vaikuttavatkin merkittävästi valuuttakursseihin. Monien valtioiden kansantalouden kehitys on hyvin riippuvaista valuuttakursseista.

Valuuttakursseilla on suuri merkitys myös kansainvälistä kauppaa käyville yrityksille. Valuuttakurssien heilahteluilta suojautuminen onkin luonut valuuttakurssien ympärille merkittävät johdannaismarkkinat.

Valuuttamarkkinoiden keskeisimpiä valuuttoja ovat Yhdysvaltojen dollari, euro, Japanin jeni, Iso-Britannian punta sekä Sveitsin frangi.

Kaupankäynti valuuttamarkkinoilla eli Forex- tai FX-markkinoilla tapahtuu valuuttapareilla. Esimerkiksi EUR/USD-valuuttaparissa euro on perusvaluutta ja Yhdysvaltojen dollari vastavaluutta. EUR/USD-vaihtokurssi 1,12 tarkoittaa sitä, että yhden euron ostaminen maksaa 1,12 dollaria.

Spot-hintaan tapahtuvan valuuttakaupan ohella valuuttakauppaa voidaan käydä myös futuureilla, joista käytetään nimitystä Forward Outrights. Valuuttafutuureissa sitoudutaan vaihtamaan valuuttaa ennalta sovittuun hintaan sovittuna ajankohtana.