Kaupankäynti Pohjoismaissa nyt alkaen 0,01 % tai min 1 €! Tutustu etuun »

Joukkovelkakirja

Traderissa pääset käsiksi jopa 5 000 joukkovelkakirjaan ympäri maailman.

Mikä on joukkovelkakirja

Traderissa pääset käsiksi jopa 5 000 joukkovelkakirjaan ympäri maailman.

Joukkovelkakirja, tai tuttavallisemmin bondi, on esimerkiksi yrityksen tai valtion liikkeelle laskema velkakirja. Joukkovelkakirjoihin voi sijoittaa paitsi liikkeellelaskussa myös jälkimarkkinoilla.

Joukkovelkakirja lasketaan liikkeelle nimellisarvolla, jolle maksetaan usein kiinteää vuotuista kuponkikorkoa koko lainan keston ajan.

Joukkolainoille maksettavissa kuponkikoroissa on huomattavia eroja. Esimerkiksi Saksan valtio on perinteisesti maksanut sijoittajille varsin maltillista korkoa verrattuna johonkin heikon luottokelpoisuuden omaavaan kehittyvään maahan.

Myös yrityslainoissa on huomattavia eroja korkotasojen ja lainojen riskien suhteen. Investment Grade- eli IG-luottokelpoisuuden omaavat yritykset ovat tyypillisesti vähäriskisempiä ja maksavat siten keskimäärin pienempää kuponkikorkoa kuin korkeamman riskin High Yield -yhtiöt.

Joukkolainat voivat olla kestoltaan jopa kymmeniä vuosia. Kuponkikorko on usein kiinteä tai se voidaan sitoa johonkin markkinakorkoon tai inflaatioon. Markkinoilla on myös nollakorkoisia lainoja, joiden tuottomahdollisuus perustuu osto- ja myyntihinnan väliseen erotukseen jälkimarkkinoilla.

Joukkolainojen hintoihin jälkimarkkinoilla vaikuttavat yleisen korkotason kehitys ja liikkeeseenlaskijan taloudellinen kehitys. Jos markkinakorot nousevat, joukkolainan hinta laskee. Jos taas korot laskevat, joukkolainan hinta nousee, koska sen kuponkikorosta ollaan valmiita maksamaan enemmän yleisen korkotason takia.

Joukkolainoihin voi sijoittaa suoraan, mutta myös esimerkiksi etf:ien tai rahastojen kautta.