Hajauttaminen - mitä se on ja miksi se on tärkeää?

Salkkua rakentaessaan haluaa luonnollisesti sijoittaa tuttuihin kohteisiin – muutamaan itselle mieluisaan teknologiayritykseen tai omilta kotimarkkinoilta tuttuun osakkeeseen. Salkusta tulee varmasti mukavan oloinen, mutta myrskynkestävä se ei ole – kaukana siitä. Miksi? Koska siitä puuttuu yksi keskeinen tekijä: hajautus.

Hajauttaminen

Mitä?

Hajauta sijoituksesi eri omaisuuslajeihin.
- ETF-rahastot
- osakkeet
- joukkovelkakirjalainat
- hyödykkeet

Miksi? - Matalampi riski
- Salkun tuotossa vähemmän vaihtelua
- Parempi mahdollisuus löytää seuraava taivaisiin ampaiseva osake tai hyödyke
Miten? Sijoita erikokoisiin yrityksiin, eri sijoitusteemoihin sekä eri maihin ja toimialoihin.
- yrityskoko
- teemat
- maantieteellinen hajautus
- toimialat

Mitä hajauttaminen on ja miksi se kannattaa?

Kun hajautat salkkusi, sijoitat rahasi eri kohteisiin. Se tarkoittaa, että et laita kaikkia munia samaan koriin – jos suosimasi teknologiaosakkeet alkavat heilua tai kotimarkkinasi lähtevät voimakkaaseen syöksyyn, salkkusi ei kärsi kokonaisuutena liian paljon.

Riskin pieneneminen on vain yksi salkun hajautuksen hyödyistä. Kun levität sijoitusverkon laajemmalle – mahdollisesti ympäri maailman – verkkoon tarttuu enemmän mahdollisuuksia rahoitusmarkkinoilla.

Muistatko vielä Kiinan osakemarkkinoiden nousukiidon vuosina 2014–2015? Tai Teslan nousurallin vuonna 2020? Kun venytät muskeleitasi moneen eri omaisuuslajiin, salkkusi pysyy paremmin tasapainossa ja löydät paremmin uusia mahdollisuuksia eri puolilta maailmaa.

Hyvin hajautettu salkku tarkoittaa yleensä myös vakaampaa tuottoa. Jos salkussa on vain muutama sijoituskohde, tuotto vaihtelee todennäköisesti voimakkaasti vuodesta toiseen, kun taas laajemmalla sijoituskohdevalikoimalla tuottokehitys on vakaampaa.

(artikkeli jatkuu)

 

Näin rakennetaan hajautettu salkku

Hajauttamispäätös on helppo tehdä, mutta sijoituskohteiden ja niiden määrän valinta onkin sitten hieman mutkikkaampaa.

Sijoituskohteiden valinta

Salkkuun kannattaa lähtökohtaisesti valita instrumentteja eri omaisuuslajeista, eli esimerkiksi osakkeita, ETF-rahastoja ja hyödykkeitä. Lisää hajautusta saat valitsemalla erityyppisiä sijoituskohteita valitsemistasi omaisuuslajeista.

Tämä onnistuu helposti esimerkiksi selaamalla eri omaisuuslajeja ja suodattamalla sijoituskohteita eri kriteerien perusteella. TraderGO:ssa voit suodattaa yksittäisiä sijoituskohteita esimerkiksi maantieteellisen alueen, toimialan, liikkeellelaskijan ja markkina-arvon perusteella.

Temaattinen sijoittaminen on toinen tapa rakentaa hajautettu salkku. Siinä valitset ensin muutaman sijoitusteeman tai pitkän aikavälin markkinatrendin, johon uskot. TraderGO:ssa ja TraderONE:ssa on tarjolla runsas valikoima tulevan nousupotentiaalinsa perusteella tarkoin valittuja pitkän aikavälin sijoitusteemoja. Näitä teemoja ovat esimerkiksi vastuullisuus ja digitalisaatio. Jokaisen teeman alle on listattu sijoitusinstrumentteja eri maantieteellisiltä alueilta ja toimialoilta sekä erikokoisia yrityksiä, joista voit koota haluamasi teeman ympärille hyvin hajautetun salkun.

Jos ostat mieluummin kokonaisen teeman kuin sijoitat yksittäisiin instrumentteihin, voit päättää sijoittaa yhteen ETF:ään, jonka sijoitusidea rakentuu valitsemasi teeman ympärille. Näin saat kerralla salkun, jonka riskit on hajautettu.

Mikä on sijoitusten ihanteellinen lukumäärä?

Sijoituskohteiden ihanteellisesta määrästä on monta eri mielipidettä, eikä kysymykseen ole yhtä oikeaa vastausta. Useimpien sijoittajien salkuissa on kuitenkin yleensä vähintään 15–20 instrumenttia, olipa kyse sitten piensijoittajista tai ammattimaisesta sijoitustoiminnasta.