Osinkosijoittajan käsikirja: miksi, milloin ja miten?

Osinkosijoittamisen strategiakseen valinnut sijoittaja kiinnittää tavallista tarkempaa huomiota kohteidensa osingonmaksukykyyn ja -politiikkaan. Pörssiyhtiöomistuksen lisäksi sijoittaja voi saada osinkoja ETF:istä, rahastoista ja listaamattomista yhtiöistä. Ennen osinkojen perässä sijoittamista kannattaa kuitenkin tietää miten ne toimivat.

Hyvinä ja tasaisina osingonmaksajina tunnetut yritykset tarjoavat houkuttelevan vaihtoehdon kiinteätuottoisille velkakirjoille. Heikompina markkinakausina osinkojen muodossa tuleva tuotto voi myös auttaa kattamaan pörssikurssien laskun aiheuttamaa laskennallista arvonmenetystä ja tuomaan suojaa inflaatiota vastaan. Helsingin pörssin yhtiöiden keskimääräinen osinkotuoton vaihteluväli on viimeisen 20 vuoden ajan ollut noin 3–5 prosenttia vuodessa.

Osinkosijoittaminen voi olla erinomainen sijoitusstrategia, koska osinkoa maksavien yhtiöiden osakkeista saa tuloja kahdella eri tavalla: tasaista maksutuloa osinkojen muodossa ja osakkeiden arvonnousun kautta. Osinkosijoittajan tavoitteena on saada sijoituksistaan tasaista kassavirtaa, joko kattaakseen omia juoksevia kulujaan tai sijoittaakseen osinkotulot uudestaan osakkeisiin. Lue täältä, miksi osakesäästötili sopii hyvin osinkojen uudelleen sijoittamiseen.

(artikkeli jatkuu)

 

Osakeyhtiölain mukaan osakeyhtiö voi Suomessa jakaa osinkoa korkeintaan vapaan oman pääoman määrän verran edellyttäen, että yhtiön maksukyky ei vaarannu varojenjaon seurauksena. Vapaa oma pääoma koostuu yhtiön tilikauden voitosta, edellisten tilikausien jakamattomista voitoista ja sijoitetun vapaan oman pääoman rahastosta sekä mahdollisesta tiettyyn tarkoitukseen perustetusta vapaan oman pääoman rahastosta. Osingonjaossa on kyse edellisten tilikausien ja kuluneen tilikauden voitonjaosta. Osingon koosta päättää yhtiökokous lähtökohtaisesti hallituksen esityksen perusteella.

Yhtiö maksaa osakkailleen osinkoa heidän omistamansa osuuden verran, esimerkiksi niin, että yhtä osaketta kohden maksetaan tietty summa. Vaihtoehtoisesti listautumattomien yritysten osakkaille voidaan maksaa osinkoa näiden maksaman osakepääomaosuuden mukaan.

Yhtiöiden maksamissa osingoissa on suuria eroja, eivätkä kaikki yhtiöt jaa osinkoa omistajilleen ollenkaan. Virvoitusjuomajätti Coca-Cola Company julkisti vuonna 2022 maksavansa kasvavaa osinkoa jo 60. peräkkäisenä vuotena, kun taas kenties maailman tunnetuin kasvuyhtiö Tesla ei maksa ollenkaan osinkoa vaan sijoittaa liikevoittonsa kasvuyhtiölle tyypillisesti liiketoiminnan kasvattamiseen. Lue lisää arvo- ja kasvuosakkeista.

Osinkosijoittajan aikajana

Suomalaisyhtiöissä osinkoja on maksettu perinteisesti kerran vuodessa, tilikauden päätöksen yhteydessä. Moni kansainvälinen yhtiö jakaa kuitenkin osinkoja puolivuosittain, kvartaaleittain tai jopa kuukausittain. Kaksi kertaa vuodessa tai useammin maksettavat osingot ovat kuitenkin yleistyneet myös Suomessa tasoittaen osinkosijoittajan kassavirtaa.

Osingonmaksu etenee seuraavasti: yhtiökokouksessa (T+0) (T= esimerkkiaikajanan alkupäivä) päätetään osingonmaksusta ja määritetään osingon irtoamis- ja täsmäytyspäivät (T+1 ja T+2), jotka ovat usein yhtiökokousta seuraavina päivinä. Irtoamispäivänä yhtiö julkistaa osingon ja yhtiön osakkeen arvo laskee irrotettavan osingon verran. Ne osakkeenomistajat, jotka on kirjattu yhtiön osakasluetteloon irtoamispäivää seuraavana täsmäytyspäivänä, ovat oikeutettuja osingonmaksuun. Jotta oman nimensä saa luetteloon ajoissa, on osake hankittava ennen osingon irtoamispäivää. Käytännössä osake kannattaa siis ostaa viimeistään irtoamispäivää edeltävän yhtiökokouspäivän aikana. Sijoittajan kannattaa myös huomioida, että oston käsittelyyn voi kulua 2–3 pankkipäivää, eli kauppa voi olla viisasta tehdä jo hyvissä ajoin ennen yhtiökokousta.

Osinko siirtyy osakkaiden tilille yhtiön päättämänä osingon maksupäivänä, joka on usein viides pankkipäivä täsmäytyspäivästä.

Osinkoaikajana.png
Avaa kuva isommaksi klikkaamalla sitä

Monen yhtiön osingonmaksu ajoittuu keväälle tilinpäätöksen yhteyteen, mutta oikeisiin yhtiöihin sijoittamalla on mahdollista hajauttaa osinkotuloa vaikka joka kuukaudelle. Traderin sovelluksen osinkokalenterin avulla osinkotuloja voi jakaa pitkin vuotta.

Aristokraateilla parhaille osingoille?

Vakautta ja kasvavia osinkoja hakevien sijoittajien kannattaa harkita osinkoaristokraatteihin sijoittamista. Osinkoaristokraatiksi kutsutaan julkisesti noteerattuja S&P 500-indeksistä löytyviä yhtiöitä, jotka ovat maksaneet vuosittain kasvavaa osinkoa viimeisen 25 vuoden ajan. Tällä hetkellä osinkoaristokraatteja on yhteensä 64. Osinkokuninkaaksi pääsee, jos osinkokasvu on jatkunut 50 vuotta.

Kun markkinoiden volatiliteetti eli hintaheilunta on korkealla tasolla, osinkoaristokraatit voivat tarjota suojaa markkinaheilunnalta tarjoamalla osinkotuottoa jopa laskevilla markkinoilla. Osinkoaristokraatteja voi arvioida samoilla kriteereillä kuin muitakin sijoituskohteita, pitäen samalla mielessä, että historialliset tuotot eivät takaa tulevia tuottoja. Esimerkiksi osinko-osuutta, eli osinkojen kasvua ja osinkojen suuruutta suhteessa yhtiön tulokseen, tarkastelemalla voi arvioida, onko yhtiö kannattava sijoituskohde.

Aristokraatteihin voi myös sijoittaa ETF:ien kautta yksittäisten yhtiöiden osakkeiden sijaan. Traderissa saatavilla on esimerkiksi Euroopan, Yhdysvaltojen ja kehittyvien markkinoiden osinkoaristokraatti-ETF:iä. Artikkelin lopussa on lista Traderin aristokraatti-ETF:istä.

 

S&P 500-listan top-30 osinkoaristokraatit osinkotuoton mukaan

Nimi

Ticker-symboli

Osinkotuotto (% osakkeen arvosta)

Peräkkäiset vuodet, joina osinko kasvanut (vuonna 2022)

AT&T INC.

T

6,9

36

WALGREENS BOOTS ALLIANCE INC

WBA

5,8

45

VF CORP

VFC

5,6

49

INTERNATIONAL BUSINESS MACHINES CORP.

IBM

5,4

25

3M CO

MMM

5,3

63

LEGGETT and PLATT, INC.

LEG

5,2

50

FRANKLIN RESOURCES, INC.

BEN

5,0

40

REALTY INCOME CORP

O

4,8

26

FEDERAL REALTY INVESTMENT TRUST

FRT

4,8

49

T ROWE PRICE GROUP INC

TROW

4,5

35

AMCOR PLC

AMCR

4,4

38

EXXON MOBIL CORP

XOM

4,1

37

STANLEY BLACK and DECKER, INC.

SWK

4,1

53

ABBVIE INC

ABBV

3,9

49

CHEVRON CORPORATION

CVX

3,9

34

KIMBERLY CLARK CORP

KMB

3,9

48

ESSEX PROPERTY TRUST INC

ESS

3,6

27

CLOROX CO

CLX

3,3

45

CONSOLIDATED EDISON, INC.

ED

3,3

47

MEDTRONIC PLC

MDT

3,3

43

COCA-COLA CO

KO

3,0

59

CARDINAL HEALTH INC

CAH

3,0

59

CINCINNATI FINANCIAL CORPORATION

CINF

3,0

61

CATERPILLAR INC.

CAT

2,9

27

TARGET CORPORATION

TGT

2,8

49

ILLINOIS TOOL WORKS INC.

ITW

2,8

50

EMERSON ELECTRIC CO.

EMR

2,8

59

AFLAC INCORPORATED

AFL

2,8

38

AIR PRODUCTS and CHEMICALS, INC.

APD

2,7

39

PEPSICO, INC.

PEP

2,7

48

 

Esimerkkejä osinkoaristokraatti-ETF:istä Traderissa

Instrumentti

Ticker-symboli

Markkina

Valuutta

SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF

EUDI:xlon

London Stock Exchange (ETFs) (LSE_ETF)

GBP

SPDR S&P UK Dividend Aristocrats UCITS ETF

UKDV:xlon

London Stock Exchange (ETFs) (LSE_ETF)

EUR

SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF

SPYD:xetr

Deutche Börse (Indices & ETFs) (XETR_ETF)

EUR

SPDR S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF

GEDV:xams

Euronext Amsterdam (AMS)

EUR

SPDR S&P Pan Asia Dividend Aristocrats UCITS

PADV:xmil

Milan Stock Exchange (MIL)

EUR

SPDR S&P Glob Div Aristocrats UCITS ETF

GLDV:xmil

Milan Stock Exchange (MIL)

EUR

SDPR S&P Us Div Aristocrats Ucits ETF

USDV:xmil

Milan Stock Exchange (MIL)

EUR

UBS S&P Dividend Aristocrats UCITS ETF

GLDVD:xmil

Milan Stock Exchange (MIL)

EUR