Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Sijoita, sivisty ja vaikuta

Ninni Myllyojan ja Emilia Kullaksen Rahan taju -kirja motivoi sijoittamaan pitkäjänteisesti ja hoitamaan omaa taloutta aktiivisesti.

Sijoita, sivisty ja vaikuta

”Miksi naisen kannattaa sijoittaa?” Ninni Myllyoja ja Emilia Kullas kysyvät Rahan taju -kirjassaan (Alma Talent, 2020).

Myllyojan ja Kullaksen vastaus kuuluu jotakuinkin näin: Taloudellinen itsenäisyys auttaa elämään hyvää elämää. Vauraus tuo väljyyttä elämän töyssyihin. Se kohentaa elämänlaatua. Sijoittamalla voi vaikuttaa tärkeinä pitämiinsä asioihin, kuten esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Sijoittaminen auttaa myös sivistymään ja ymmärtämään, miten yhteiskunta ja maailma toimivat.

Rahan taju on yhtä aikaa ravitsevan arkijärkinen ja sijoittamisessa syvälle vievä. Kirja opastaa pörssiosakkeisiin sijoittamisessa, mutta tarjoaa kosolti pureskeltavaa myös oman talouden, yhteiskunnan ja rahoitusmarkkinoiden analysoimiseen ylipäätään.

Yleissivistävä ja yhteiskunnallinen ote tuo perspektiiviä koronan kourissa tempoileville markkinoille: sijoittamisen perusasiat eivät ole muuttuneet mihinkään pandemiasta huolimatta.

”Sijoittamisen pitää lähteä omasta tilanteesta.”

Rahan taju on Myllyojan ja Kullaksen kolmas yhteinen kirja. ”Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta” ilmestyi vuonna 2010 ja ”Nainen ja rikastumisen taito” vuonna 2014.

Myllyoja ja Kullas ovat suunnanneet kirjansa naisille, koska naiset eivät Suomessa sijoita läheskään yhtä innokkaasti kuin miehet. Naisten takamatka sijoittamisessa käy kerta toisensa jälkeen ilmi tilastoista.

Toukokuussa Suomessa meni jo rikki sadan tuhannen osakesäästötilin raja. Ennätysmäärä suomalaisista omistaa nyt osakkeita. Osakesäästötileistä noin kolme neljännestä on miesten avaamia. Se jättää naisille vain yhden neljänneksen.

Onhan hassua ja paradoksaalista, että Suomen kaltaisessa tasa-arvon mallimaassa tilanne on tämä. Epätasapaino kasvattaa sukupuolten varallisuuseroja, mikä ei ole hyväksi kenellekään.

Rahan taju -teos antaa tilaa ajatella sekä miettiä omaa tilannetta ja valintoja. Se on tärkeää, sillä sijoittamisen pitää lähteä aina omasta tilanteesta.

Olipa sijoittaja sitten kokenut konkari tai aivan aloittelija, oman talouden läpikäynti yritystalouden termein on terveellinen harjoitus. Se johtaa paitsi aiempaa parempaan budjetointiin ja mahdollisesti vaurastumiseen, ehkä jopa myös elämän peruskysymysten ääreen. Sen jälkeen sijoittamisen tavoitteiden määrittely, sijoitussuunnitelman teko ja oman sijoitustyylin valinta on aiempaa helpompaa.

Kirja käy ansiokkaasti läpi osakesijoittamisen perusteet, sijoitustyyleistä yritysanalyysiin, tunnuslukuihin ja rahastoihin. Sukeltaa voi niin syvälle kuin haluaa, tai sitten voi aloittaa sijoittamalla säästämisen muutaman kympin kuukausimaksulla indeksirahastoon ja lueskella kirjaa siinä sivussa.

Voi olla, että kirjan lukemisen jälkeenkin tekee mieli jatkaa vaivattomasti indeksisijoittajana. Emilia Kullas paljastaa kirjan lopussa, että hän on laiska indeksisijoittaja, joka siirtää valitsemaansa rahastoin saman summan, oli markkinoilla tilanne mikä tahansa. Ninni Myllyoja taas on innokas osakepoimija. Kukin tavallaan, ja se juuri on sijoittamalla säästämisen ydin.