Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Disruption Dividend luo kansalaisten teknologiarahaston

Eleanor Creagh, Market Strategist, Saxo Markets

Kuva: Christopher Burke

Tulevina vuosina, mahdollisesti seuraavan vuosikymmenen aikana, noin neljäsosa nykyisistä työtehtävistä saattaa kadota automaation syrjäyttäessä fyysisen työn ja tekoälyn korvatessa yhä useampia tiedon aikakauden työpaikkoja. Oxfordin yliopiston ennusteiden mukaan jopa puolet työpaikoista Yhdysvalloissa voi hävitä vuoteen 2030 mennessä.

Tämä kärjistää entisestään jo nyt kasvavaa työmarkkinoiden polarisaatiota ja epätasa-arvoa. Teknologian voittokulku ja vapaan markkinatalouden periaatteisiin nojautuminen yhdessä heikentävät jo nyt yhteiskuntasopimusta ja repivät auki sosiaalisia kudoksia, ja Covid-19 on vain kiihdyttänyt näitä trendejä. Vuonna 2021 ja sen jälkeen yhteiskuntamme on löydettävä uusi poliittinen tie, jos mielimme välttää paitsi epäoikeudenmukaisuuden lisääntymisen, myös poliittiset selkkaukset, yhteiskunnalliset levottomuudet ja systeemisen riskin.

Mitä siis voimme tehdä? Jokainen kriisi tuo mukanaan rohkeisiin muutoksiin tarvittavan energian. Vuonna 2021 politiikka uusitaan perinpohjaisesti ja epätasa-arvon vähentämiseen aletaan suhtautua täysin uudella tavalla, jolla ei juurikaan ole tekemistä verosäännösten muuttamisen kanssa.

Sen sijaan luodaan Citizens Technology Fund, kansalaisten teknologiarahasto, joka siirtää osan tuotantohyödykkeiden omistusoikeuksista jokaiselle ihmiselle, ja ja syrjäytetyt työntekijät saavat lisäosuuden, jotta he ja kaikki muut pääsevät osallisiksi digiaikakauden tuottavuushyödyistä. Politiikka kulkee nimellä Disruption Dividend, ja se lievittää pitkälti kaikkien niiden taloudellista ja yhteiskunnallista ahdinkoa, joiden osuus taloustuotannosta on viime vuosina pienentynyt.

Disruption Dividend vapauttaa valtavasti energiaa yrittämiseen sekä yksilön että yhteisöjen tasolla, sillä miljoonille ihmisille jää enemmän aikaa ja voimia, kun heidän ei tarvitse tehdä yksitoikkoista ja kuormittavaa työtä. Yhteisöjen ennallistamiseen, käsityöammatteihin ja ruoan tuotantoon liittyvän mielekkäämmän työn suosio kasvaa räjähdysmäisesti. Myös harrastustoimintaan ja kuntoliikuntaan liittyvät alat kukoistavat niin reaali- kuin virtuaalimaailmassakin.

Kaupankäynti: Osta koulutukseen, taiteisiin, käsityöhön ja harrastuksiin liittyviä yhtiöitä. Muista myös digiala, virtuaalitodellisuus, peliala ja e-urheilu.