Avaa asiakkuus nyt ja käyt kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) aina 31.5.2024 asti. Tutustu etuun »

Toimiva Covid-19-rokote tappaa yrityksiä

Althea Spinozzi, Fixed Income Strategist, Saxo Bank

Kuva: Christopher Burke

Covid-19-pandemia kiihdytti vuosien 2008–09 finanssikriisin aikana alkanutta vaarallista globaalia velkaantumiskierrettä. Keskuspankit painoivat aina vain lisää rahaa ja laskivat rahapoliittiset korot nollan tuntumaan kaikissa kehittyneissä talouksissa. Politiikka, joka perustuu lähes rajattoman likviditeetin tarjoamiseen ja rahoitusehtojen keventämiseen keinolla millä hyvänsä, on painanut globaalien valtionlainojen ja Investment Grade yrityslainojen tuotot historiallisen alhaalle tasolle ja pakottanut sijoittajat ottamaan positioita riskipitoisemmissa omaisuusluokissa.

Vuoden 2021 edetessä alempien tuottojen armoton marssi on jättänyt tuottohakuisten sijoittajien salkkuihin kasoittain alhaisten tuottojen ja surkean tuotto-riski-suhteen roskalainoja zombiyhtiöiden keikkuessa vararikon partaalla selvittyään juuri ja juuri pandemiakuukausista armopalojen ja alempien jälleenrahoituskustannusten turvin.

Sijoittajat perustelevat riskinäkemystään sillä, että toimiva rokote kirittää talouskasvun uuteen nousuun. Mutta todellisuus on toisenlainen, sillä rokotteen käyttöönottoa, koronarajoitusten purkamista ja normaalielämään paluuta seuraa jyrkkä inflaatiopiikki. Jälkiviisaana voidaan todeta, että taloutta elvytettiin pandemian aikana aivan liikaa, ja rokotteen jälkeinen rivakka elpyminen johtaa nopeasti talouden ylikuumentumiseen. Inflaatio kiihtyy ja työttömyys vähenee niin nopeasti, että Fed antaa pitkien valtionlainojen korkojen nousta korkeammalle ja hilata samalla ylös myös riskipitoisempien lainojen tuotot.

Fed tekee lopulta politiikassaan virheen antamalla rahoitusehtojen kiristyä liian nopeasti korottamalla pitkiä korkoja. Se on nimittäin laiminlyönyt korkokäyrän kontrolloinnin, koska äkillinen mahdollisuus vuotuisen inflaation kiihtymisestä 4–5 %:iin ja vuotuisen palkkojen nousun kiihtymisestä 6–8 %:iin kolmanteen vuosineljännekseen mennessä on vienyt sen kaiken huomion. Yritysten maksuhäiriöitä esiintyy enemmän kuin vuosikausiin, ja ensimmäisinä kaatuvat ylivelkaantuneet kivijalkaliikkeet, joilla oli vaikeuksia pärjätä jo koronapandemiaa edeltäneen vakaan taloustilanteen aikana. Ensimmäistä kertaa taloushistoriassa käy niin, että maksuhäiriöt lisääntyvät vahvan elpymiskauden aikana.

Kaupankäynti: Myy lyhyeksi HYG ja JNK high yield corporate ETF -rahastoja.