Kaupankäynti Pohjoismaissa nyt alkaen 0,01 % tai min 1 €! Tutustu etuun »

Hopea paistattelee päivää aurinkopaneelien imussa

Ole S. Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank

Kuva: Christopher Burke

Hopea on aina ollut sijoittajille viekas peto, koska sitä käytetään sekä jalometalli- että teollisuussovelluksissa, ja vuonna 2021 hopealla menee hyvin molemmissa. Näin ei ollut vuonna 2011, jolloin heikentyvään US-dollariin ja Fedin vuoden 2010 lopussa aloittamaan, näennäisesti radikaaliin QE2-rahapolitiikkaan liittyvä voimakas spekulointi synnytti oikean hopeakuplan. QE-politiikkako pelottavaa? Kylläpä ajat ovat muuttuneet.

Vuosi 2021 tuo mukanaan tavanomaiset epäilyt, jotka vahvistavat hopeaa hyödykkeenä/jalometallina US-dollarin heikentyessä ja sijoittajien joutuessa karusti toteamaan, että negatiivisten reaalikorkojen tuomaa helpotusta ei ole näköpiirissä. Tilannetta kärjistää inflaation äkillinen nousu vuonna 2021, ja päättäjät reagoivat hitaasti, koska haluavat tarjota vielä toipilasvaiheessa oleville talouksilleen maksimaalisen tuen. Covid-19-rokotetta otetaan vauhdilla käyttöön vuoden puolivälissä, ja liiallinen likviditeetti ja liian löysä politiikka tukevat kaikkien hyödykkeiden kysyntää.

Vuonna 2021 hopean hintaa jopa suhteessa kultaan paisuttaa hopean nopeasti lisääntyvä kysyntä teollisuudessa, ja erityisesti vihreään muutokseen liittyvissä sovelluksissa, kuten aurinkokennojen tuotannossa käytettävissä PV-kennoissa. Hopean tarjonta supistuukin vuonna 2021, ja se panee kapuloita rattaisiin aurinkoenergiainvestoinneille, jotka nauttivat täyttä poliittista tukea Bidenin presidenttikaudella, Euroopan vihreän kehityksen ohjelman aikakaudella ja Kiinan pyrkiessä hiilineutraaliuteen vuoteen 2060 mennessä.

Toinen hopean tarjontapuolen haaste on, että yli puolet louhitusta hopeasta saadaan sinkin, lyijyn ja kuparin louhinnan sivutuotteena, ja kaivostoimijoilla on vaikeuksia vastata hopean suhteettoman nopeasti kasvaneeseen kysyntään.

Kaupankäynti: Osta hopeaa, sillä hinta kohoaa vuonna 2021 ennätyslukemaan 50 $/unssi.