Kaupankäynti Pohjoismaissa nyt alkaen 0,01 % tai min 1 €! Tutustu etuun »

Uuden sukupolven teknologia tukee frontier- ja kehittyviä markkinoita

John J. Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank

Kuva: Christopher Burke.

Vuonna 2021 taloustieteilijät havahtuvat huomaamaan, että monien frontier- ja kehittyvien markkinoiden kasvuluvut on valitettavasti aliarvioitu viime vuosina, etenkin tarkasteltaessa yksityisen ja yrittäjäsektorin kehitystä. Tarkempi analyysi paljastaa, että keskeiset teknologiat voivat olla selityksenä yksityisen sektorin tuottavuuskasvun kiihtymiselle sellaista tahtia, että vastaavaa ei ole kehittyneillä markkinoilla nähty viime vuosikymmeninä.

Internetyhteyksien nopeutuminen ja halpeneminen, mobiilimaksujärjestelmien käytön räjähdysmäinen yleistyminen, yksityissektorin kasvu ja yrittäjähenkisyys mullistavat kasvun sekä laadullisesti että määrällisesti.

Vuonna 2021 sijoittajat oivaltavat, että kolme teknologian osa-aluetta tulee lähivuosina tukemaan valtavasti frontier- ja kehittyvien markkinoiden kasvua.

Niistä ensimmäinen ovat satelliittipohjaiset internetpalvelut, jotka romahduttavat internetyhteyksien hinnat, parantavat käytettävyyttä ja kasvattavat peittoaluetta, mutta ennen kaikkea lisäävät latausnopeutta moninkertaisesti. Ensimmäisenä vuorossa on SpaceX:n Starlink-satelliittijärjestelmä, johon kuuluvia satelliitteja on käytössä jopa 1500 vuoden 2021 loppuun mennessä. Kehittyvillä ja frontier-markkinoilla opetusala ja elinkeinoelämä saavat tuottavuushyötyjä. Toinen osa-alue ovat fintech-maksu- ja pankkijärjestelmät, joiden kautta jo miljardit ihmiset ovat päässeet käsiksi digitaaliseen talouteen mobiililaitteillaan.

Juuri kun luotettavat mobiilipuhelinverkot yhtäkkiä syrjäyttivät epäluotettavat lankapuhelinjärjestelmät kehittyvillä ja frontier-markkinoilla viime vuosikymmeninä, droneteknologia mullistaa tavarantoimitusjärjestelmät ja vähentää isompien kaupunkien ulkopuolella elämisen haittoja ja kustannuksia. Automaatioon yhdistettynä droneteknologiaa käytetään myös maataloudessa, ja se kasvattaa tuottavuutta eniten monilla alikehittyneillä maaseutualueilla eri puolilla maailmaa.

Kaupankäynti: Osta kasvunäkymiltään parempien kehittyvien markkinoiden valuuttoja.