Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Intro: Outrageous Predictions 2021 – tulevaisuus on nyt

Steen Jakobsen, Chief Investment Officer, Saxo Bank

Intro: Outrageous Predictions 2021 – tulevaisuus on nyt

Kuva: Christopher Burke

Vuoden 2021 Outrageous Predictions ennustesarjassa päätimme keskittyä mieluummin futuristisiin visioihin kuin upota liian syvälle markkinatrendien ja keskuspankkipolitiikan syövereihin. Näin pitkälti siksi, että koronapandemian ja Yhdysvaltojen piinallisten vaalien myötä olemme nyt ison harppauksen lähempänä aikaisemmin kaukaiselta vaikuttanutta tulevaisuutta, sillä lähes kaikki vallitsevat yhteiskunnalliset ja teknologiset supertrendit ovat saaneet niistä lisää vauhtia. Yksinkertaisesti sanottuna vuonna 2020 koetut traumat merkitsevät, että elämme keskellä tulevaisuutta vuonna 2021.

Vuonna 2020 olemme murehtineet maailman muuttumista entistä pirstaloituneemmaksi puolueellisten media- ja somealgoritmien ajaessa ihmisiä äärimmäisyyksiin ja elämään rinnakkaistodellisuuksissa. Jopa kyky sopia perusasioista näyttää olevan uhattuna. Vuoden 2021 Outrageous Predictions ennusteissa näkyy yleisesti toivo näiden trendien taittumisesta, usko yhteiskunnan mielialan syklisyyteen ja kykyymme oppia virheistämme, samalla kun teknologia kehittyy jatkuvasti eteenpäin taustalla.

Vuoden 2021 vaihtuessa kaikkien kannattaa katsoa peiliin ja pyrkiä parhaansa mukaan unohtamaan vanhat tavat, lakata olettamasta, että menneisyyden trendit tulevat aina jatkumaan ja ottaa huomioon, että paradigmat muuttuvat nopeasti. Tekoälyn, automaation ja lohkoketjujen kaltaiset teknologiat muuttavat kaiken kokonaisten ammattiryhmien työstä aina yhteiskuntamme perusrakenteisiin ja sen oletuksiin kapitalismin olemuksesta.

Nyt hieman siitä, miten päädyimme rummuttamaan tämänvuotisten ennusteiden teemoja. Olisimme tietysti voineet jatkaa samassa hengessä kuin joissakin aikaisemmissa ennusteissamme, mutta koska Covid-19-pandemian puhjettua otettiin käyttöön ennennäkemättömän rajuja poliittisia toimia, politiikan ja markkinoiden kehityksen ennustamisessa oli vaikea kilpailla reaalimaailman kanssa. Näimme vuonna 2020 historian nopeimman markkinalaskun ja toipumisen sekä keskuspankkien taseiden ja budjettialijäämien räjähdysmäisen kasvun. Tuntui myös liian masentavalta ajatukselta alkaa sorvata ennusteita siitä, miltä nykyiset kauhistuttavat valuuttapoliittiset valinnat tulevat loppupeleissä näyttämään. Tätä taustaa vasten ei-niin-hullu ennusteemme on, että vuonna 2021 aletaan ymmärtää, että ”extend and pretend” ajattelua ei voida jatkaa loputtomiin, vaikka juuri tämä onkin hinnoiteltu markkinaodotuksiin.

Pohdimme mieluummin sitä kiinnostavampaa ja rohkeampaa tulevaisuutta, joka alkaa sillä hetkellä, kun nykyinen yksisuuntainen rahapolitiikka lopulta epäonnistuu jatkuttuaan aina siitä lähtien, kun Greenspan pelasti LTCM:n (Long-Term Capital Management) vuonna 1998. Covid-19 on kiihdyttänyt kaikkia merkittäviä supertrendejä. Listan kärjessä on työmarkkinoiden rakennemuutos: voidaan täysin uskottavasti ennustaa, että vuoteen 2030 mennessä tekoälyn, automaation, globalisaation ja vajavaisten talousjärjestelmien vuoksi maailmasta on kadonnut kaksi miljardia työpaikkaa.

Samalla kuitenkin talouden kokonaiskakku on entistä suurempi – jopa henkeä kohti laskettuna. Universaali perustulo on tulossa, koska meillä ei voi olla kokonaisia ihmisryhmiä vailla toimeentuloa, ruokaa ja suojaa, samalla kun maailman taloustuotanto on kaikkien aikojen korkeimmalla tasollaan. Tämä muuttaa ihmisten elämää ja asioiden tärkeysjärjestystä: ihmiset pyrkivät pois kaupunkien kalliista ja stressaavasta elämästä ja löytävät uudelleen elämänlaadun merkityksen, käsityöharrastukset ja opiskelun. Se edellyttää myös talouskakun jakamista uudelleen. Muussa tapauksessa seurauksena on itseään ruokkiva noidankehä, jossa kaikki resurssit keskittyvät harvojen ja valittujen käsiin.

Yksi tällaisen tulevaisuuden keskeinen mahdollistaja on asukasta kohden saatavissa olevan energian määrän kasvu, ja siksi keskitytään fuusioenergiaan. Kuvitellaanpa maailma, jossa energian hinta on murto-osa nykyisestä, energiantuotanto ei juurikaan vaikuta negatiivisesti luonnonvaroihimme ja tuotantoa riittää myös edistyksellisen tekoälyn ja kvanttilaskennan kaltaisiin huipputeknologioihin perustuvien järjestelmien pyörittämiseen. Olisimme tilanteessa, jossa meidän olisi pian mahdollista voittaa syöpä, estää tulevien pandemiariskien seuraukset ja hoitaa valeuutisten ongelma ja muut kiperät kysymykset tehokkaan lohkoketjuteknologian avulla.

Olemme päättäneet lyödä vetoa tulevaisuuden suunnasta ja toivomme, että nautit matkasta. Ja kuten joka vuosi, muistutamme tälläkin kertaa, että näitä Outrageous Predictions ennusteita ei tule pitää virallisena näkemyksenämme markkinoista ja politiikasta. Tänä vuonna enemmän kuin koskaan pyrimme saamaan sekä sinut että itsemme murtamaan ajattelun kahleet ja osallistumaan keskusteluun näistä esiin nostamistamme tärkeistä asioista. Tästä alkaa hauskuus ja tulevaisuus.