Amazon ”ostaa” Kyproksen
Althea Spinozzi, Fixed Income Strategist, Saxo Bank
Althea Spinozzi, Fixed Income Strategist, Saxo Bank
Kuva: Christopher Burke
Covid-19-pandemia oli parasta, mitä Amazonille koskaan on tapahtunut, sillä kun ihmiset kaikkialla maailmassa joutuivat jäämään kotiin, verkkokauppa lähti huikeaan nousuun ja yritykset alkoivat laajentaa pilvikapasiteettiaan (esim. Amazon Web Services) antaakseen henkilöstölleen mahdollisuuden tehdä etätöitä.
Mutta vuonna 2021 niin Amazon ja Facebook kuin Google ja Microsoft vilkuilevat yhä huolestuneemmin valtiovaltaa, sillä näitä liikaa valtaa haalineita ja veroparatiisien käytön ansiosta erittäin vähän veroja maksavia verkkokaupan monopoleja ja tietotekniikan jättejä halutaan suitsia.
Tietenkin näillä yrityksillä on jo kauan ollut palveluksessaan kokonainen lobbarien armeija, ja osa toimii tällä alueella puolittain valtiollisella tasolla.
Esimerkiksi Microsoft on avannut YK-edustuston New Yorkiin ja palkannut diplomaatin hoitamaan EU-asioita. Samaan aikaan Facebook on jopa perustanut ”ylimmän tuomioistuimen” hoitamaan käyttäjien reklamaatioita ja muita ongelmia. Vuonna 2020 Facebookin, Microsoftin ja Alphabetin johtohenkilöitä jopa kutsuttiin puhumaan Münchenin vuotuiseen turvallisuuskonferenssiin yhdessä presidenttien ja pääministerien kanssa.
Vuonna 2021 viranomaisten ja erityisesti EU:n hiillostuksen lisääntyessä Amazon tekee siirtonsa ja siirtää EU-pääkonttorinsa Kyprokselle. Maa ottaa avosylin vastaan jättiyhtiön ja sen tuomat verotulot, joiden turvin se pystyy pienentämään julkisen velkansa BKT-suhdetta, joka on noussut lähes 100 prosenttiin EU:n käsiteltyä sitä rankalla kädellä vuosien 2010–12 valtionvelkakriisin aikaan. Kyproksen BKT on noin 24 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli alle neljäsosa Amazonin Yhdysvaltojen ulkopuolisesta liikevaihdosta.
Vuoden 2021 edetessä Amazonin konsultit ”auttavat” Kyprosta uudistamaan verolakinsa Irlannin mallin mukaiseksi, mutta yritys- ja muut verot painetaan vieläkin alemmas yrityksen saatua maan johtajat ja koko kansan pauloihinsa maahan tuomansa odottamattoman jättipotin ja alempien verokantojen ansiosta.
Mutta EU:n lainsäätäjät äkkäävät pian, mistä on kyse ja hyökkäävät Amazonia vastaan. Ne pakottavat sen muuttamaan käytäntöjään ja Kyproksen ja muut EU-maat yhtenäistämään verosääntönsä. Myös Yhdysvallat ja muut maat hyökkäävät monopoleja vastaan vuonna 2021, ja nämä yritykset saavat rangaistuksen ylimielisyydestään.
Kaupankäynti: Myy lyhyeksi monopoliasemassa olevia teknologiayhtiöitä, etenkin AMZN.