Kaupankäynti Pohjoismaissa nyt alkaen 0,01 % tai min 1 €! Tutustu etuun »

Kiinan uusi digivaluutta sysää pääomavirrat rakennemuutokseen

Steen Jakobsen, Chief Economist & CIO, Saxo Bank

Kuva: Christopher Burke

Kiinan kansanpankki (PBOC) käynnisti edistyksellisen digivaluuttakokeilun lokakuussa 2020. DCEP (Digital Currency Electronic Payment) on lohkoketjupohjainen digitaalinen versio yuanista (CNY). Vuonna 2019 kaikista Kiinan maksuista 80 % tehtiin sähköisesti WeChat Payn ja AliPayn kautta. PBOC haluaa viedä tätä kehitystä askelen pidemmälle ja samalla parantaa raha- ja finanssipolitiikan vaikuttavuutta lisääntyvässä määrin ilman käteistä toimivan yhteiskunnan kautta tavoitteenaan lisätä taloudellista osallisuutta.

Seuraava luonteva askel Kiinan digivaluutalle olisi auttaa avaamaan maan pääomatasetta, joka on tällä tiukasti rajoitettu ja pitää CNY:n lähtökohtaisesti kaikkien Manner-Kiinan ulkopuolisten toimijoiden ulottumattomissa. Ulkomaalaisten vapaa pääsy Kiinan pääomamarkkinoille vähentäisi ulkomaisten sijoittajien päällimmäistä huolenaihetta, joka estää niitä käyttämästä CNY:tä kaupankäynnissä ja sijoitustoiminnassa: CNY:n likviditeetti ja suora pääsy sijoituksiin Kiinassa. Samalla Kiinan valuutan vakaus ja lohkoketjuteknologian mahdollistama jäljitettävyys ja valvonta poistaisivat lähes kokonaan riskin pääoman pakenemisesta tai laittomasta siirtämisestä Kiinan ulkopuolelle.

Tämä ajatus istuu hyvin Kiinan Dual Circulation politiikkaan, sillä se parantaa läpinäkyvyyttä Kiinassa ja lisää CNY:n käyttöä Kiinan ulkopuolella varteenotettavana vaihtoehtona dollarimääräisille kaupoille, jolloin Yhdysvallat ei voi käyttää niitä aseinaan. Hallituksen tukemana keskitettynä valuuttana sitä pidetään edelleen fiat-valuuttana eikä se ole yhtä houkutteleva kuin bitcoinin kaltaiset hajautetut lohkoketjupohjaiset valuutat. Kiinan näkökulmasta katsottuna tämä on kuitenkin digitaalisen yuanin ominaisuus eikä bugi, sillä se sallii negatiiviset korot ”käteiselle”, ja nimellistä BKT:tä koskeva tavoite on myös paljon helpompi saavuttaa.

Kiinan pääomataseen avaaminen ja Yhdysvaltain dollarin aseman varantovaluuttana haastavan valuutan luominen auttavat lisäämään Kiinan kulutusta, rahoittamaan täysin uutta kiinalaista eläkejärjestelmää ja syventämään maan pääomamarkkinoita.

Kaupankäynti: Myy lyhyeksi Yhdysvaltain dollaria ja ylipainota Kiinan valtionlainoja ja osakkeita vs. muun maailma.