Kaupankäynti Pohjoismaissa nyt alkaen 0,01 % tai min 1 €! Tutustu etuun »

Lohkoketjuteknologia tekee lopun valeuutisista

Anders Nysteen, Senior Quantitative Analyst, Saxo Bank

Kuva: Christopher Burke

Valeuutisten tehtailu elää kukoistuskauttaan ja pilaa samalla luotettavat tietolähteet, joihin olemme luottaneet vuosikymmeniä. Disinformaation levittämistä nopeuttavat osallistumista suosivat algoritmit, jotka ohjaavat lukijat kohti äärimmäisiä, huomionhakuisia mielipiteitä blogeissa ja uusissa puolueellisissa mediakanavissa.

Mikä pahempaa, uudet kehitysaskelet syväoppimisen tutkimuksessa ovat mahdollistaneet todentuntuiset, mutta epäaidot deepfake-kuvat ja -videot, joissa poliitikkojen ja muiden valtaapitävien suuhun pannaan asioita, joita he eivät todellisuudessa ole koskaan sanoneet. Tämä väärennetty ja manipuloitu sisältö valtaa nopeasti alaa internetissä ja hämärtää faktan ja fiktion välistä rajaa. Verizonin ja IBM:n kaltaiset yritykset taistelevat ilmiötä vastaan kehittämällä valeuutisten torjuntaan teknologioita, jotka hyödyntävät lohkoketjuverkostoon perustuvaa varmennusta.

Vuonna 2021 disinformaation uhka ja jopa vakiintuneita uutislähteitä kohtaan tunnettu luottamuspula kasvavat niin suuriksi, että alan on pakko puuttua asiaan. Tekaistujen ja harhaanjohtavien uutisten torjunta edellyttää isoilta mediayhtiöiltä ja somealustoilta uusia vastatoimia. Tekninen ratkaisu tähän on iso uutissisällölle tarkoitettu jaettu lohkoketjuverkosto, joka mahdollistaa uutisten välittämisen muuttumattomana ja niiden sisällön ja lähteen oikeellisuuden varmennuksen. Jaettu tilikirja takaa, että sisältöön tehdyt muutokset näkyisivät heti kaikille. Koska jokainen uutinen voidaan lisäksi aina jäljittää alkuperäiseen lähteeseensä, ei synny väärää informaatiota, joita muut lähteet eivät voi varmentaa.

Twitterin ja Facebookin kaltaiset yritykset investoivat voimakkaasti lohkoketjuteknologiaan ensisijaisesti suojellakseen itseään, sillä viime vuosina nähdyn viranomaisvalvonnan uhat ovat kuumentumassa hehkuviksi.

Valtamediasta ei yhtäkkiä enää löydykään QAnonin kaltaisia, salaliittoteorioita tyrkyttäviä vaihtoehtoisia uutissivustoja, koronaviruspandemiaan liittyvää disinformaatiota, väärennettyjä todisteita vaalivilpistä eikä muita valeuutisia. Todellisuus voittaa ja kaikukammiot häviävät.

Kaupankäynti: Osta Verizonia, IBM:ää ja someyhtiöitä