Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Saksa pelastaa Ranskan

Christopher Dembik, Head of Macro Analysis, Saxo Banque

Kuva: Christopher Burke

Ranska on lähivuosina pahiten velkaantuvia Euroopan maita. Ennen Covid-19-pandemian puhkeamista maan julkinen velka lähenteli 100 % BKT:stä ja yksityinen velka kasvoi räjähdysmäisesti lähes 140 %:iin BKT:stä – eli reilusti ohi Italian (106 %) tai Espanjan (119 %). Pandemian torjuntatoimet ovat vain kiihdyttäneet velkaantumista, joten julkisen velan määrän arvioidaan olevan yli 120 % BKT:stä vuonna 2021. Yksityinen velka, joka on enimmäkseen yritysten ottamaa, saattaa pahimmassa tapauksessa lisääntyä vielä toiset 20 % ja kasvaa nopeammin kuin missään muualla Euroopassa.

Samaan aikaan ranskalaisyritysten luottoprofiili keskimäärin kuuluu Euroopan riskipitoisimpiin ja luottoriskilisät levenevät nopeasti. Huolimatta massiivisesta 100 miljardin euron elvytyspaketista ja lainaohjelmasta, jossa valtio on taannut jopa 90 % yritysten lainoista, Ranskassa ei vältytä konkurssiaallolta, sillä rajoitustoimista johtuvat toistuvat liikkeiden sulkemiset koituvat monien palvelualojen yritysten kohtaloksi.

Valtion takaamista lainoista kertyvät massiiviset luottotappiot heikentävät entisestään ranskalaispankkeja, jotka ovat jo aikaisempina vuosina kärsineet heikosta kasvusta ja alhaisen korkotason ympäristöstä ja joissakin tapauksissa myös osakesijoituksista saatujen voittojen pienenemistä. Sijoittajat suhtautuvat osakesijoitusten tulevaan tuottoon yhä synkemmin, mikä laukaisee ranskalaisten megapankkien myyntiaallon. Nettotulot laskevat ja lainatakuut nousevat, minkä seurauksena ranskalaispankkien markkina-arvo ja aineellinen kirjanpitoarvo (PTBV) painuvat ennätysalhaalle.

Julkisen talouden heikko tila ja jo valmiiksi poikkeuksellisen suuri velan määrä merkitsevät, että Ranskalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin mennä hattu kourassa pyytämään apua Saksalta, jotta EKP voi painaa tarpeeksi euroja pankkijärjestelmän pelastamiseksi ja systeemisen romahduksen estämiseksi.

Kaupankäynti: on luultavasti turvallisempaa ostaa ranskalaispankkeja niiden pelastamisen jälkeen kuin myydä niitä ennen sitä, mutta molemmat saattavat olla mahdollisia.