Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Universaali perustulo verottaa suurkaupunkeja

Kay Van-Petersen, Global Macro Strategist, Saxo Markets

Kuva: Christopher Burke

Covid-19 on vain kiihdyttänyt K-mallista elpymistä, joka edisti epätasa-arvoa ja repi rikki yhteiskunnan sosiaalista kudosta ennen pandemian puhkeamista. Nuori sukupolvi on vuosien ajan saanut tuntea nahoissaan, että edes hyvä koulutus ja oikea asenne eivät riitä sosiaalis-taloudellisten tikkaiden kiipeämiseen samaan tapaan kuin viime vuosisadalla. Vaikka koulutetut nuoret työllistyvätkin, talouden finanssoituminen tarkoittaa, että yksi tilipussi ei riitä läheskään turvaamaan perheen toimeentuloa, kun otetaan huomioon vakuutukset, koulutus ja vuokra- tai asuntolainakulut.

Toinen ajuri on teknologia – tietokoneohjelmistot, tekoäly ja automaatio saavat palkat laskuun ja syövät työpaikoilta pohjaa yhä laajemmin eri toimialoilla. Riski yhteiskuntien repeytymisestä saa meidät ymmärtämään, että koronatoimet eivät olleet pelkkä paniikkireaktio, vaan alku uudelle, pysyvälle todellisuudelle, johon kuuluu universaali perustulo.

Universaali perustulo tuo merkittäviä muutoksia yhteiskunnan voimasuhteisiin ja rakenteisiin sekä siihen, miten ne jakautuvat maantieteellisesti.

Suurkaupungit ovat jo useiden sukupolvien ajan olleet työpaikkojen kasvun tärkeimpiä ajureita. Mutta Covid-19:n myötä normaaliksi muuttuneella uudella universaalin perustulon, teknologian aiheuttamien irtisanomisten ja etätyön aikakaudella kaupunkien toimistokiinteistöjen ylikapasiteetti on yhtäkkiä 100 % tai pahempi. Toimistokiinteistöjen arvo romahtaa samoin kuin niiden liikekiinteistöjen arvo, joissa toimii työn raskaan raatajille tarkoitettuja ravintoloita ja kauppoja.

Uusi universaali perustulo muuttaa myös suhtautumista työn ja yksityiselämän väliseen tasapainoon, mikä antaa monille nuorille mahdollisuuden jäädä kotipaikkakunnalleen. Samalla myös koulutettu työvoima ja muut työntekijät alkavat lähteä suurkaupungeista, kun työmahdollisuudet ehtyvät ja elämänlaatu pienissä, ylihintaisissa asunnoissa lisääntyvän rikollisuuden keskellä ei enää tunnu houkuttelevalta.

Kaupankäynti: Myy lyhyeksi suurkaupunkien REIT-rahastoja, esim. pelkästään Manhattanin toimistokiinteistöihin sijoittava SL Realty Trust (SLG), tai Chicagossa, San Franciscossa ja NYC:ssä sijoittava Vornado Realty Trust (VNO).