Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Rahastot ja rahastosijoittaminen

Traderista löydät laajan valikoiman rahastoja ja voit aloittaa rahastosijoittamisen helposti. Hoida kaupankäynti kätevällä sovelluksellamme.

Sijoitusrahastot koostuvat arvopapereista, kuten osakkeista tai korkoinstrumenteista. Sijoittajalle on tarjolla monenlaisia rahastovaihtoehtoja. Rahastot sopivat erityisen hyvin sijoittajalle, joka arvostaa vaivattomuutta eikä halua itse huolehtia aktiivisesti sijoituksistaan.

Trader tuo ulottuvillesi kattavan valikoiman rahastoja. Itsellesi sopivan rahaston valinnassa voit hyödyntää Traderista löytyviä, Morningstarin maailmanlaajuisiin analyyseihin perustuvia tietoja rahastoista.

Rahastojen sijoitusstrategiana voi olla esimerkiksi keskittyminen tiettyyn omaisuusluokkaan, maantieteelliseen alueeseen tai vaikkapa kasvuyhtiöihin. Aktiivisissa rahastoissa sijoituspäätöksistä vastaa salkunhoitaja, joka pyrkii aktiivisen sijoituskohdepoiminnan avulla voittamaan rahaston vertailuindeksin tai saavuttamaan asetetun tavoitetuoton, jos rahastolla ei ole vertailuindeksiä. Passiiviset indeksirahastot tavoittelevat indeksin tuottoa jäljittelemällä indeksin sijoituksia.

Aktiiviset rahastot

Aktiivisesti hoidetuissa osakerahastoissa sijoittajien varat sijoitetaan osakkeisiin rahaston strategian mukaan. Mitä hajautetummin rahasto sijoittaa, sitä tehokkaammin se laskee yksittäisten osakkeiden arvonvaihteluun liittyvää riskiä. Sijoittaja voi tasoittaa osakemarkkinariskiä myös suosimalla pidempää sijoitushorisonttia. Osakerahastot sopivat yleensä sijoituskohteeksi, jos sijoittaja on valmis pitämään varojaan rahastossa useamman vuoden ajan.

Aktiivisissa korkorahastoissa varat sijoitetaan korkomarkkinoille, eli yritysten tai esimerkiksi valtioiden liikkeelle laskemiin joukkovelkakirjoihin. Korkorahastojen riskitaso on tyypillisesti osakerahastoja maltillisempi. Korkorahastot sopivat siten hyvin myös lyhyemmän ajan sijoituskohteiksi.

Aktiivisissa yhdistelmärahastoissa sijoitukset on hajautettu yleensä korko- ja osakemarkkinoille. Yhdistelmärahastojen riskitasot vaihtelevat sen mukaan, kuinka suuri osuus rahastosta on korkosijoituksia ja kuinka suuri osuus osakesijoituksia. Vaikka yhdistelmärahastoon sijoittamisen kulut ovat tyypillisesti korkeampia kuin monissa muissa sijoitusrahastoissa, yhdistelmärahastot ovat Suomessa silti suosituin rahastosijoittamisen kohde. Sijoittajat arvostavat niissä mahdollisuutta hajauttaa riskiä helposti ja saada tasaisempaa tuottoa myös osakemarkkinoiden heilahdellessa.

Passiivisesti sijoittavat indeksirahastot

Indeksirahastoissa toimintakulut ovat alhaisemmat kuin aktiivirahastoissa, sillä indeksisijoittaminen ei vaadi aktiivista salkunhoitoa. Tästä johtuen indeksirahastoon sijoittaminen on edullinen vaihtoehto ja sopii sijoittajalle, joka tavoittelee kustannustehokasta ja läpinäkyvästi toimivaa kohdetta.

Toinen indeksisijoittamisen vaihtoehto on ETF-rahastot  (Exchange Traded Fund). Yleisimpiä kohteita ovat indeksi-ETF:t, jotka seuraavat tiettyä indeksiä. Fyysisten ETF-rahastojen sijoituskohteita ovat pörssinoteeratut indeksiosuusrahastot, jotka keskittyvät esimerkiksi osakkeisiin, korkoihin tai raaka-aineisiin jollakin tietyllä maantieteellisellä alueella tai toimialalla.

Valitse sopiva rahasto Traderin avulla

Rahastosijoittaminen on erinomainen vaihtoehto sijoitusten hajauttamiseen. Traderista löydät markkinoiden kattavimman valikoiman rahastoja: yhden omaisuuslajin rahastot, maantieteellisesti hajautetut rahastot sekä yksityissijoittajille harvemmin tarjolla oleviin kohteisiin sijoittavat rahastot (esimerkiksi high yield- tai alternatiivisijoitukset).

Tutustu TraderONEn sijoitusteemoihin ja aihealueen muihin artikkeleihin. Tietoa rahastojen osinkotuotoista, niiden uudelleensijoittamisesta tai maksamisesta ulos sijoittajille sekä monista muista aiheista löydät myös Indeksirahastot ja ETF-artikkeleista. Tietoa Traderin hinnoittelusta, jossa maksat vain kaupankäynnistä, löydät täältä.