USA:n vaalien jälkimainingit: Trump 2.0 on täällä, mitä nyt?

Trump 2.0 voi osoittautua merkittävimmäksi poliittiseksi vallankumoukseksi kahteen sukupolveen. Tässä artikkelissa käsittelemme kolmea suurta seurausta siitä, mitä juuri tapahtui.  

Yhdysvaltain vaalit ovat ohi, ja ne osoittivat, että mielipidetutkimukset olivat jälleen kerran katastrofaalisen väärässä ja että lokakuun puolivälin ja lopun Trumpin vahvaa voittoa ennustaneet vedonlyöntikertoimet olivat huomattavan oikeassa. Tulos on järkytys, sillä monet, myös tämä kirjoittaja, tulivat Harrisin voittokertoimien juuri vaaleja edeltävien muutosten harhaanjohtamiksi.  

Sen sijaan, että vaalit olisivat olleet jännittävät ja tiukasti kiistanalaiset, kuten monet pelkäsivät vaalipäivään asti erittäin tiukkojen mielipidemittausten perusteella, Trump ja republikaaninen puolue, joka hallitsee kongressin molempia kamareita, saivat selkeän ja selvän voiton. 

Tässä artikkelissa tarkastelemme Trump 2.0:n kolmea merkittävää seurausta, kun yritämme arvioida tämän historiallisen tapahtuman koko vaikutusta globaaleihin rahoitusmarkkinoihin ja maailmanhistoriaan yleensä. 

 

Trump 2.0: Suurin poliittinen vallankumous Yhdysvalloissa Ronald Reaganin jälkeen

On vuosikymmeniä, jolloin mitään ei tapahdu, ja on viikkoja, jolloin tapahtuu vuosikymmeniä. - Vladimir Iljitš Lenin 
 
Yhdysvaltain historialliset vuoden 2024 vaalit toivat Donald Trumpille murskavoiton ja republikaaneille täyden määräysvallan kongressissa. Tämä oli poliittinen vallankumous, joka oli jyrkkä hylkäys valtaapitävälle järjestelmälle ja antoi Trumpille ja republikaaneille voimakkaan poliittisen mandaatin. Se merkitsee valtavia muutoksia ja mahdollisesti jopa Yhdysvaltojen ja maailmantalouden täydellistä uudelleenmuotoilua. Siihen keskitymme jäljempänä. Mutta ensin lyhyt katsaus vaalien suuriin voittajiin ja häviäjiin.  

Graafi: Trump 2.0:n suuri voittaja ja suuri häviäjä

Graafi: JP Morgan (punainen) ja tanskalainen Vestas Wind Systems (sininen), Yhdysvaltojen vaalipäivä merkitty pystysuoralla katkoviivalla. 

 
Vaalit saivat aikaan jyrkän reaktion maailmanmarkkinoilla. Yhdysvaltalaiset osakkeet nousivat jyrkästi ja small cap -osakkeet olivat markkinoiden luokka, joka menestyi laajasti parhaiten. Tämä johtui siitä, että pienemmät yhdysvaltalaiset yritykset ovat enimmäkseen kotimaassa toimivia ja hyötyvät eniten Trumpin uusista verouudistuksista, ja koska jotkin small cap -yhtiöt voivat saada suojaa ulkomaiselta kilpailulta Trumpin tullimaksujen avulla. Vielä paremmin kuin Yhdysvaltain small cap -osakeindeksit, jotka hyppäsivät noin 6 % vaaleja seuraavana päivänä, menestyivät suuret pankit ja rahoituspalveluyritykset, kuten JP Morgan, Yhdysvaltain suurin pankki, joka on esitetty yllä olevassa graafissa ja joka hyppäsi viime keskiviikkona yli 11 % vaalituloksen jälkeen kasvattaen yhtiön markkina-arvoaan yli 60 miljardilla eurolla. Sijoittajat vyöryivät pankkiosakkeisiin Trumpin sääntelyä vastustavan kannan vuoksi.

Trumpin hallinnon ei nähdä ainoastaan alentavan yritysveroja, vaan yhtä tärkeää on, että se pyrkii purkamaan joitakin maailmanlaajuisen finanssikriisin jälkeisiä säännöksiä ja muita suunniteltuja pankkeja koskevia säännöksiä ja vapauttamaan enemmän niiden pääomaa, mikä voisi lisätä niiden kannattavuutta, vaikka se myös nostaisi niiden riskitasoja. Muualla monet muut kuin Yhdysvaltojen osakemarkkinat tuottivat parhaimmillaan vaihtelevia tuloksia vaalien jälkeen, Euroopan markkinat heikoimpien joukossa, koska Trumpin presidenttikaudella pelättiin Euroopan turvallisuutta ja samojen tullimaksujen vaikutusta vientiin.

Huonosti menestyivät myös vaihtoehtoisen energia-alan osakkeet, jotka ovat alttiita Yhdysvalloille. Esimerkiksi tanskalainen tuuliturbiinivalmistaja Vestas, joka näkyy yllä olevassa graafissa, sysättiin alaspäin vaalien jälkeisenä päivänä, koska sijoittajat tietävät, että Trump 2.0 -hallinto näkee Yhdysvaltojen vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta ja todennäköisesti poistavan lähes kaikki tuet tuulivoimalta ja muilta vaihtoehtoisilta energianlähteiltä. 

 

 

Trump 2.0: Kolme merkittävää seurausta 

Vallankumous merkitsee valtavia mahdollisuuksia politiikan muokkaamiseen

Tämä oli ylivoimaisesti merkittävin poliittinen vallankumous sitten Ronald Reaganin valinnan vuonna 1980, jolloin Reagan leikkasi veroja ja aloitti massiivisen sääntelyn purkamisen, joka huipentui myöhemmin Clintonin presidenttikaudella, kun hänen valtiovarainministerinsä lisäsi suurten yhdysvaltalaispankkien aggressiivista riskinottoa järjestämällä lama-aikaisen Glass-Steagall-lain purkamisen. 

Ei ole täysin selvää, mitä Trumpin uudelleenvalinta voi tuoda tullessaan, mutta täysin vastustavien puolueiden ylivoimainen voitto tarkoittaa, että Trumpilla on mandaatti muuttaa Yhdysvaltojen hallinto täysin, jos vain hänen tiiminsä osoittautuu tarpeeksi taitavaksi käyttämään sitä. Tämä tarkoittaa kaikkea menojen leikkaamisesta ja verojen alentamisesta uusien laajamittaisten sääntelyn purkamistoimien käyttöönottoon ja tietysti massiivisten tullimaksujen käyttöönottoon, jotka häiritsevät globalisoitunutta taloutta. Suhteissaan muihin maihin Trump nauttii valtavasta vallasta, jota Yhdysvaltain presidentillä on aina ollut ulkosuhteissa. 

On tärkeää huomauttaa, että Trump 2.0 näyttää hyvin erilaiselta kuin Trump 1.0. Hänen ensimmäisessä hallinnossaan hänellä ei ollut poliittista kokemusta, hän sai vähemmän ääniä kuin Hilary Clinton, ja hän valitsi avainpaikoille monia valtaapitäviä henkilöitä, jotka kertoivat hänelle, mitä hän voi ja mitä hän ei voi tehdä. Hänen poliittisessa päätöksenteossaan oli merkittäviä poliittisia siirtoja, mutta myös paljon kohinaa ja sekaannusta. Hän on oppinut tästä kokemuksesta, ja tällä kertaa hänellä on huomattavasti kokeneempi ja ammattimaisempi tiimi, joka on johdonmukaisemmin nykyisen vallankäytön vastainen. Ja kuten toivottavasti seuraavaksi tarkastelemme, hänellä on myös pääsy vaikutusvaltaisiin miljardööreihin, jotka tarjoavat "palveluitaan" politiikan muokkaamiseksi. 

Markkinat ovat reagoineet, mutta asiat eivät liiku suoraviivaisesti

Ennen vaaleja monet olivat hahmotelleet skenaarioita siitä, miten markkinat reagoisivat, jos Trump 2.0 tapahtuisi. Alkureaktio osoitti heidän olleen pitkälti oikeassa: osakkeet juhlivat, small cap -osakkeet ja pankkiosakkeet nousivat, Yhdysvaltain dollari nousi jyrkästi, ja Yhdysvaltain valtionlainojen tuotot ovat edelleen melko korkeat, ja kaikki tämä perustuu oletukseen, että Trumpin yritysmyönteinen agenda saa Yhdysvaltain talouden nousuun. 

Mutta onko se niin yksinkertaista? Entä jos Trump etenee nopeasti tullien osalta, jotka ovat inflaatiota kiihdyttäviä ja huonoja kasvun kannalta, ja hitaammin tai ei ollenkaan yritysveron alennusten osalta, koska jotkut kongressissa ovat huolissaan siitä, että Yhdysvalloilla ei ole varaa vielä suurempiin budjettivajeisiin? Entä jos Yhdysvaltain liittovaltion velkakirjamarkkinat kapinoivat Trumpin suunniteltua politiikkaa vastaan ja korot nousevat, mikä hidastaa taloutta, kun luottomarkkinat jämähtävät? Lyhyesti sanottuna on monia dynamiikkoja, jotka voivat liikuttaa markkinoita molempiin suuntiin, ja sijoittajien on syytä ottaa varovainen lähestymistapa, kun emme vielä tiedä, mitä uuden presidentin kuuluisat "ensimmäiset 100 päivää" tuovat tullessaan - ja mitä eivät. 
 
Nämä vaalit kaikuvat ympäri maailmaa

Yhdysvallat on maailman suurin talous, ja amerikkalaisten kuluttajien kysynnän muutokset tuntuvat laajalti, samoin kuin muutokset sen osake- ja joukkovelkakirjamarkkinoilla, jotka ovat molemmat ylivoimaisesti maailman suurimmat. Talouden osalta Trumpin tullimaksut voivat vaikuttaa maailmanlaajuiseen inflaatioon (korkeampaan inflaatioon Yhdysvalloissa ja mahdollisesti matalampaan muualla) ja maailmanlaajuiseen talouskasvuun. Ja jos Trumpin politiikka jatkaa Yhdysvaltojen valtionlainojen tuottojen ja dollarin nousua, se kiristää myös maailmanlaajuisia rahoitusolosuhteita. Tämän lisäksi Yhdysvaltojen presidentillä on perinteiset suorat geopoliittiset vaikutukset, sillä hänellä on huomattava vapaus ulkopoliittisissa toimissaan. Sodat Ukrainassa ja Lähi-idässä ovat kiireellisimpiä kysymyksiä, joissa Trumpin päätöksillä on valtava vaikutus, samoin kuin sillä, kohdistaako hän Kiinaan erityisen suuria tulleja. Ryhtyisikö Kiina vastatoimiin vai yrittäisikö se vakuuttaa Trumpin tekemään jonkinlaisen sopimuksen, joka saa hänet jotenkin näyttämään hyvältä, mutta välttää pahimmat pelätyistä vaikutuksista? Kaiken kaikkiaan Trump 2.0 -skenaario tarjoaa Yhdysvaltojen politiikalle suurimmat mahdollisuudet muuttaa maailmantalouden ja geopolitiikan sääntöjä, koska Trumpilla on vahva mandaatti ja koska hän vastustaa suurta osaa Bidenin hallinnon perinteisestä uuskonservatiivisesta agendasta.

 
Tietoja kirjoittajasta: John Hardy on Saxo Bankin johtava makrostrategi, jolla on yli kahdenkymmenenviiden vuoden kokemus rahoitusmarkkinoilta, pääasiassa Saxon entisenä valuuttastrategian johtajana (Head of FX Strategy). Hän on myös amerikkalainen, joka on kasvanut Texasin Houstonissa, ja hänellä on pitkäaikainen intohimo seurata Yhdysvaltain vaalien kulkua ja niiden asemaa historiassa siitä lähtien, kun hän sai pienenä lapsena valvoa myöhään ja seurata vuoden 1980 vaalituloksia ja Ronald Reaganin voittoa Jimmy Carterista.