Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Gasellit-yhtyeen Hätis osti Kotipizzan osakkeita ja innostui sijoittamisesta

”Tein ensimmäisen sijoituksen huumorimielessä. Oli hassu ajatus omistaa ravintolaketjua. Kaveritkin nauroivat.”

Miikka Niirasesta on tehty kymmenittäin haastatteluja.  Niissä on puhuttu niin musiikista, nuoruudesta, räpistä, kirjoittamisesta, bändielämästä kuin ensisuudelmasta. Mutta harvemmin rahasta tai sijoittamisesta. Vastoin edes omia odotuksiaan, Miikka kuvailee olevansa todella kiinnostunut sijoittamisesta.

Useimmat tuntevat Miikan paremmin Hätiksenä tai Hätä-Miikkana ja Gasellit-rap-yhtyeen artistina ja kirjalijana. Gasellit -yhtyeen debyyttialbumi Kiittämätön julkaistiin huhtikuussa 2012. Sen jälkeen yhtye on julkaissut neljä albumia ja joukon singlejä. Viime vuonna Gasellit palkittiin Emma-gaalassa vuoden yhtyeenä.

Hätis kuvailee olleensa aiemmin huoleton rahankäyttäjä. Talouden pidosta tuli joskus riitaa vanhempien kanssa, kun raha tuntui valuvan turhuuksiin.

”Säästäminen ei ole itselle ollut mitenkään ominaista, vaan se on pikkuhiljaa luisunut elämään. Siihen on varmasti vaikuttaneet monet jutut, kuten ikä. Parikymppisenä katse oli korkeintaan viikon päässä, mutta kun ikää on tullut, on vastuuntunto kasvanut”, Hätis kertoo.

Ensimmäinen kimmoke säästämiseen oli hastis_wc.jpgasuntosäästötili. Sen myötä syntyi oivallus siitä, että rahaa kannattaa ja pitää laittaa talteen. Toisilla on mahdollisuus laittaa enemmän, toisilla vähemmän, mutta säästäminen tai sijoittaminen on kaikille mahdollista.

”Aiemmin säästäminen tai sijoittaminen ei ollut minulle luontevaa. Pidin sitä jopa ihan jonninjoutavana hommana, koska en ollut siihen perehtynyt. Muutenkaan raha-asiat eivät olleet omassa kaveripiirissä kummemmin pinnalla. Kenelläkään ei ollut pankkiirisukua tai muuta sijoittamiseen kannustavaa taustaa. Rahajuttuja tai siitä puhumista ei edes pidetty viehättävänä piirteenä, vaan arvostimme ihan muita asioita, kuten musiikkia ja kulttuurista pääomaa.”

Ravintolaketjun omistajaksi

Vuonna 2017 Hätis osti ensimmäiset osakkeensa. Sijoituskohteena oli Kotipizza.

”Tein ensimmäisen sijoituksen huumorimielessä. Oli hassu ajatus omistaa ravintolaketjua. Kaveritkin nauroivat.”

Ensimmäinen sijoitus osoittautui kuitenkin hyväksi vedoksi. Hätis sai sijoittamansa rahat kaksinkertaisena takaisin.

”Tuli sellainen olo, että ai jaa. Homma voi toimia näinkin.  Vaikka olin hankkinut osakkeet ihan ohutsuolituntemuksella, niin kaukaiselta ja vähän elitistiseltä tuntunut homma onnistui hyvin.”

Huumorimielessä aloitettu sijoittaminen ryhtyi kiinnostamaan ja kiinnostus entisestään syventymään. Hätis ryhtyi keräämään tietoa ja seuraamaan sekä taloutta että yrityksiä tarkemmin.

”Onneksi oma starttini alkoi hyvin. Ostin samoihin aikoihin myös Finnairin osakkeita, ja niiden arvo on sulanut koronaepidemian myötä käsiin. Minulla on ollut se onni, etten ole koskaan laittanut kaikkia säästöjäni yhteen firmaan. Hajauttamisen edut ovat tulleet viimeistään nyt selville.”

Toisilla on mahdollisuus laittaa enemmän, toisilla vähemmän, mutta säästäminen tai sijoittaminen on kaikille mahdollista.

Hätiksen sijoitustapa kehittyy koko ajan. Hän pitää itseään melko impulsiivisena sijoittajana, joten hänen tavoitteenaan onkin oppia punnitsemaan sijoitusvalintojaan tarkemmin.  Hätis on sijoittanut tähän saakka osakkeisiin, mutta ajatuksissa on myös yritysten varojen sijoittaminen osakkeiden lisäksi myös rahastoihin.

”Tämä on vaatinut opettelua, mutta olen innoissani. Olen löytänyt tästä oman juttuni. Asian pitää kolahtaa kunnolla, jotta olen valmis laittamaan työtunteja sisään. Musiikin suhteen en ole koskaan laskenut siihen käytettyä aikaa. Myös sijoittamiseen olen valmis käyttämään aikaa ja opettelemaan uutta.”

Haastattelun tausta:

Hätis osallistuu Inderesin sijoituskouluun, jossa tutustuttiin muun muassa Trader-kaupankäyntipalvelun käyttöön.

Sijoituskoulu on videosarja, jossa käydään läpi osakesijoittamista kiinnostavalla tavalla. Sijoituskoulussa päähenkilönä on suositun Gasellit-yhteen Hätä-Miikka Niiranen eli Hätis. Sarjassa kuvataan helposti lähestyttävän sisällön kautta hänen oppimatkaansa sijoittamiseen. Matkan aikana Hätiksen mentorina toimii mm. Inderesin ekonomisti Marianne Palmu sekä Mandatum Lifen asiantuntijat. Hätikselle opetetaan sijoituskoulussa myös Traderin käyttöä.

Trader on kaupankäyntipalvelu, josta löytyy yli 40 000 instrumenttia, joista pelkästään 19 000 on osakkeita. ETF:iä, eli pörssinoteerattuja rahastoja löytyy yli 3 000.

Traderin käyttöönotto on ilmaista. Asiakas maksaa vain ostoista tai myynneistä. Hintataso muodostuu aktiivisuuden tai salkun koon mukaan.  

ONE on sovelluksista helpoin. Siinä on monia erilaisia lajittelumahdollisuuksia, ja se luo valmiit listat vaikka 37 eri maan parhaista osinkotuotteista.

Seuraava sovellustaso, GO taipuu myös teknisen analyysin tekoon. Koneelle ladattava PRO puolestaan on tarkoitettu ammattikäyttöön ja sen avulla käyttäjä pystyy muokkaamaan tietoja samanaikaisesti jopa kuudella eri näyttöruudulla.

Traderin tarjoaa teknologiastaan palkittu tanskalainen Saxo Bank ja Suomessa sitä markkinoi Saxo Bankin sidonnaisasiamiehenä Mandatum Life Palvelut Oy.