Kaupankäynti Pohjoismaissa nyt alkaen 0,01 % tai min 1 €! Tutustu etuun »

Hajauttamisen hyödyt

Kun rakennat salkkua, haluat luonnollisesti sijoittaa tuttuihin kohteisiin – muutamaan itsellesi mieluisaan teknologiayritykseen tai tuttuihin osakkeisiin kotimarkkinoillasi. Saat varmasti mukavan oloisen salkun, mutta luodinkestävä se ei ole – kaukana siitä. Miksi? Koska siitä puuttuu yksi keskeinen tekijä: hajautus.

Mitä hajauttaminen on ja miksi salkku pitää hajauttaa?

Kun hajautat salkkusi, sijoitat rahasi eri kohteisiin. Se tarkoittaa, että et laita kaikkia munia samaan koriin – jos suosimasi teknologiaosakkeet alkavat heilua tai kotimarkkinasi lähtevät voimakkaaseen syöksyyn, salkkusi ei kärsi kokonaisuutena liian paljon.

Riskin pieneneminen on vain yksi salkun hajautuksen hyödyistä. Kun levität sijoitusverkkosi laajemmalle – mahdollisesti ympäri maailman – verkkoosi tarttuu enemmän mahdollisuuksia rahoitusmarkkinoilla.

Muistatko vielä Kiinan osakemarkkinoiden nousukiidon vuosina 2014–15? Tai Teslan nousurallin vuonna 2020? Kun hyödynnät muskeleitasi sijoittamalla moneen eri omaisuuslajiin, salkkusi pysyy paremmin tasapainossa ja löydät paremmin uusia mahdollisuuksia eri puolilta maailmaa.

Hyvin hajautettu salkku tarkoittaa yleensä myös vakaampaa tuottoa. Jos salkussasi on vain muutama sijoituskohde, tuotto vaihtelee todennäköisesti voimakkaasti vuodesta toiseen, kun taas laajemmalla sijoituskohdevalikoimalla tuottokehitys on vakaampaa.

Näin rakennat hajautetun salkun

Hajauttamispäätös on helppo tehdä, mutta sijoituskohteiden ja niiden määrän valinta onkin sitten hieman mutkikkaampaa.

Sijoituskohteiden valinta

Salkkuun kannattaa lähtökohtaisesti valita instrumentteja eri omaisuuslajeista, eli esimerkiksi osakkeita, ETF-rahastoja, joukkovelkakirjalainoja ja hyödykkeitä. Lisää hajautusta saat valitsemalla erityyppisiä sijoituskohteita valitsemistasi omaisuuslajeista.

Tämä onnistuu helposti esimerkiksi selaamalla eri omaisuuslajeja ja suodattamalla sijoituskohteita eri kriteerien perusteella. TraderGO:ssa voit suodattaa yksittäisiä sijoituskohteita esimerkiksi maantieteellisen alueen, toimialan, liikkeeseenlaskijan ja markkina-arvon perusteella.

Temaattinen sijoittaminen on toinen tapa rakentaa hajautettu salkku. Siinä valitset ensin muutaman sijoitusteeman tai pitkän aikavälin markkinatrendin, johon uskot. TraderGO:ssa ja TraderONE:ssa on tarjolla runsas valikoima tulevan nousupotentiaalinsa perusteella tarkoin valittuja pitkän aikavälin sijoitusteemoja. Teemoja ovat esimerkiksi vastuullisuus ja digitalisaatio, ja jokaisen teeman alle on listattu sijoitusinstrumentteja eri maantieteellisiltä alueilta ja toimialoilta sekä erikokoisia yrityksiä, joista voit koota haluamasi teeman ympärille hyvin hajautetun salkun.

Jos ostat mieluummin kokonaisen teeman kuin sijoitat yksittäisiin instrumentteihin, voit päättää sijoittaa yhteen ETF:ään, jonka sijoitusidea rakentuu valitsemasi teeman ympärille. Näin saat kerralla hajautetun sijoituksen valitsemaasi trendiin tai teemaan.

Mikä on sijoitusten ihanteellinen lukumäärä?

Sijoituskohteiden ihanteellisesta määrästä on vallalla monta eri mielipidettä, eikä kysymykseen ole yhtä oikeaa vastausta. Useimpien sijoittajien salkuissa on kuitenkin yleensä vähintään 15–20 instrumenttia, olipa kyse sitten vähittäissijoittajista tai ammattimaisesta sijoitustoiminnasta.

Mitä?

Hajauta sijoituksesi eri omaisuuslajeihin:

  • ETF-rahastot
  • Osakkeet
  • Joukkovelkakirjalainat
  • Hyödykkeet

Miksi?

  • Matalampi riski
  • Salkun tuotossa vähemmän vaihtelua
  • Paremmat mahdollisuudet löytää seuraava taivaisiin ampaiseva osake tai hyödyke

Miten?

Sijoita erikokoisiin yrityksiin, eri sijoitusteemoihin, maihin ja toimialoihin.

Teksti on käännetty englanninkielisestä alkuperäistekstistä, jonka löydät Saxon sivuilta täältä.