Onko joulupukkirallia olemassa?

Onko sijoittajan joulupöydässä tänä vuonna tarjolla härkää? Kun markkinat eivät toimi tehokkaasti syntyy anomalioita, joiden avulla on mahdollisuus ylituottoihin. Ajankohtaisin niistä on joulupukkiralli.

Kuva: Rocco Dipoppa, Unsplash

Sijoittajat varmasti tunnistavat oletuksen siitä, että rahoitusmarkkinat ovat tehokkaat. Tällä tarkoitetaan sitä, että kaikki julkinen ja olennainen tieto heijastuu välittömästi arvopapereiden hintoihin, sillä tieto on samaan aikaan kaikkien saatavilla. Tehokkailla markkinoilla sijoitusten hinta ei pysy jatkuvasti samana, mutta poikkeamat tapahtuvat satunnaisesti, jolloin arvonmuutokset ovat ennustamattomia, ja ylituottojen järjestelmällinen saavuttaminen on mahdotonta.

Käytännössä markkinat eivät kuitenkaan toimi jatkuvasti tehokkaasti. Taloustieteessä tunnistetaan useita poikkeamia, anomalioita, markkinoiden tehokkuudessa. Anomaliat ovat säännönmukaisia poikkeamia, joita hyödyntämällä voi olla mahdollista saada ylimääräistä tuottoa. Kenties tunnetuin anomalia on tammikuuilmiö, jonka mukaan osakekurssit nousevat tammikuussa. Tätä anomaliaa hyödyntävän sijoittajan kannattaisi siis ostaa osakkeita joulukuun lopussa, ja myydä ne tammikuun nousun jälkeen. Markkinoilla tunnetaan myös muita vuodenaikaan ja kalenteriin liittyviä anomalioita, kuten maanantai-ilmiö, toukokuuilmiö ja kuunvaihdeilmiö.

Joululahjaksi ylituottoja

Tunnetuista anomalioista ajankohtaisin on Joulupukkiralli (Santa Claus Rally). Joulupukkiralli kuvaa ilmiötä, jossa osakemarkkinat nousevat joulun ja uuden vuoden ensimmäisten kaupankäyntipäivien välillä. Teoriat ilmiön synnystä vaihtelevat: osa pitää syynä joulumieltä ja joulubonusten sijoittamista sekä yritysten verokikkailua. Osa taas uskoo sen johtuvan sijoittajien valmistautumisesta toiseen anomaliaan, tammikuuilmiöön, ja sen aiheuttamaan nousuun markkinoilla. Toisaalta syypäinä ilmiöön voidaan pitää myös suuria institutionaalisia sijoittajia, jotka lomailevat uutta tilikautta odotellessaan ja jättävät markkinat avoimiksi optimistisimmille yksityissijoittajille.

Vaikka kyseessä on poikkeus markkinoilla, on ilmiöllä myös tilastollista pohjaa. Vuodesta 1928 lähtien S&P 500 -indeksi on poikinut keskimäärin 1,7 % tuottoja kyseisten pörssipäivien aikana. Vaikka ilmiö näkyykin tilastoissa, on se silti poikkeus markkinoilla, eikä tapahdu säännöllisesti joka vuosi.

Nähdäänkö tänä vuonna joulupukkirallia?

Vuosi 2020 on tarjonnut markkinarallia lähes jatkuvalla tahdilla. Vuoteen ovat mahtuneet niin Venäjän ja Saudi-Arabian öljykiista, suurin pudotus osakemarkkinoilla sitten vuoden 1929 ja sitä seurannut kasvu sekä Yhdysvaltojen vaalit. Viimeisimpänä kurssinousua aiheuttaneena uutisena ovat olleet tiedot koronarokotteiden valmistumisesta.

Mahtuuko tähän vuoteen myös joulupukkiralli? Mahdollisesti. Markkinoita on mahdoton ennustaa, mutta rajoitusten ja epävarmuuden täyteisen vuoden jälkeen joulumieli voi sijoittajillakin olla poikkeuksellisen korkealla. Toisaalta monen pörssin osalla mennään jo all time high -lukemissa, joten rallin syntyminen vaatisi monien sijoittajien mielestä ensin pienen pudotuksen.

Vuosi 2020 ei suinkaan ole ollut nousurallia kaikkien yhtiöiden osalta. Markkinoilta löytyy vielä valtava määrä yhtiöitä, joilla toipumisvaihe on vielä edessä ja nousuralli vasta etäinen haave. Itse asiassa noin 40 prosenttia S&P 500 -indeksin osakkeista on kirjoitushetkellä laskenut vuoden alusta. Joidenkin toimialojen ennätyskorkeista lukemista huolimatta markkinoilta voi siis edelleen löytyä loistavia kohteita osakepoimijalle.

Joulupukkirallin varaan ei kuitenkaan kannata laskea. Vaikka tilastot ja kuluttajakäyttäytyminen puhuisivatkin ilmiön puolesta, vaikuttaa pörssikursseihin niin monta tekijää, että kurssit voivat muuttua yllättäen. Mikäli tänä jouluna nähtäisiinkin markkinarallia, ei siihen osallistuminen pikavoittojen toivossa ole välttämättä järkevää. Pitkäjänteisen sijoittajan kannattaa jättää joulupukkiralli ja tammikuuilmiö huomiotta, ja pitää kiinni omasta sijoitusstrategiastaan.