Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Onko joulupukkirallia olemassa?

Onko sijoittajan joulupöydässä tänä vuonna tarjolla härkää? Kun markkinat eivät toimi tehokkaasti syntyy anomalioita, joiden avulla on mahdollisuus ylituottoihin. Ajankohtaisin niistä on joulupukkiralli.

Sijoittajat varmasti tunnistavat oletuksen siitä, että rahoitusmarkkinat ovat tehokkaat. Tällä tarkoitetaan sitä, että kaikki julkinen ja olennainen tieto heijastuu välittömästi arvopapereiden hintoihin, sillä tieto on samaan aikaan kaikkien saatavilla. Tehokkailla markkinoilla sijoitusten hinta ei pysy jatkuvasti samana, mutta poikkeamat tapahtuvat satunnaisesti, jolloin arvonmuutokset ovat ennustamattomia, ja ylituottojen järjestelmällinen saavuttaminen on mahdotonta.

Käytännössä markkinat eivät kuitenkaan toimi jatkuvasti tehokkaasti. Taloustieteessä tunnistetaan useita poikkeamia, anomalioita, markkinoiden tehokkuudessa. Anomaliat ovat säännönmukaisia poikkeamia, joita hyödyntämällä voi olla mahdollista saada ylimääräistä tuottoa. Kenties tunnetuin anomalia on tammikuuilmiö, jonka mukaan osakekurssit nousevat tammikuussa. Tätä anomaliaa hyödyntävän sijoittajan kannattaisi siis ostaa osakkeita joulukuun lopussa, ja myydä ne tammikuun nousun jälkeen. Markkinoilla tunnetaan myös muita vuodenaikaan ja kalenteriin liittyviä anomalioita, kuten maanantai-ilmiö, toukokuuilmiö ja kuunvaihdeilmiö.

(artikkeli jatkuu)


Joululahjaksi ylituottoja

Tunnetuista anomalioista ajankohtaisin on Joulupukkiralli (Santa Claus Rally). Joulupukkiralli kuvaa ilmiötä, jossa osakemarkkinat nousevat joulun ja uuden vuoden ensimmäisten kaupankäyntipäivien välillä. Teoriat ilmiön synnystä vaihtelevat: osa pitää syynä joulumieltä ja joulubonusten sijoittamista sekä yritysten verokikkailua. Osa taas uskoo sen johtuvan sijoittajien valmistautumisesta toiseen anomaliaan, tammikuuilmiöön, ja sen aiheuttamaan nousuun markkinoilla. Toisaalta syypäinä ilmiöön voidaan pitää myös suuria institutionaalisia sijoittajia, jotka lomailevat uutta tilikautta odotellessaan ja jättävät markkinat avoimiksi optimistisimmille yksityissijoittajille.

Vaikka kyseessä on poikkeus markkinoilla, on ilmiöllä myös tilastollista pohjaa. Vuodesta 1928 lähtien S&P 500 -indeksi on poikinut keskimäärin 1,7 % tuottoja kyseisten pörssipäivien aikana. Vaikka ilmiö näkyykin tilastoissa, on se silti poikkeus markkinoilla, eikä tapahdu säännöllisesti joka vuosi.

Nähdäänkö tänä vuonna joulupukkirallia?

Vuosi 2023 on tarjonnut hyvin erilaisia tuottoja riippuen sijoittajan kohdemarkkinasta ja salkun hajautuksesta, tai paremminkin sen puutteesta. Yhdysvaltojen markkina-arvoltaan 500 suurimman yhtiön kehitystä kuvaava S&P 500 -indeksi on kirjoitushetkellä noussut n. 20 % vuoden alusta ja Saksan Dax-indeksi sekin yli 19 %. Helsingin pörssin OMXH 25 -indeksi sen sijaan on laskenut yli 10 % ollen tämän vuoden huonoimmin menestyneiden osakeindeksien joukossa maailmassa.

Mahtuuko tähän vuoteen myös joulupukkiralli jatkoksi loka-marraskuun vaihteessa alkaneelle vauhdikkaalle nousulle jenkki-indekseissä? Mahdollisesti. Markkinoita on mahdoton ennustaa, mutta  monessa mielessä vauhdikkaan vuoden jälkeen joulumieli on toivottavasti mahdollisimman monella korkealla. Monen pörssin osalta mennään all time high -lukemissa tai niiden lähellä, ja erityisesti piensijoittajien keskuudessa on havaittavissa varovaista optimismia nousun jatkumisesta USA:ssa. Moni Suomi-sijoittaja sen sijaan odottelee edelleen nousun alkamista.

Vuosi 2023 ei edellisvuosien tapaan ole suinkaan ollut nousurallia kaikkien yhtiöiden osalta. Markkinoilta löytyy vielä valtava määrä yhtiöitä, joilla toipumisvaihe on vielä edessä ja nousuralli vasta etäinen haave. Joidenkin toimialojen ennätyskorkeista lukemista huolimatta markkinoilta voi siis edelleen löytyä loistavia kohteita osakepoimijalle.

Joulupukkirallin varaan ei kuitenkaan kannata laskea. Vaikka tilastot ja kuluttajakäyttäytyminen puhuisivatkin ilmiön puolesta, vaikuttaa pörssikursseihin niin monta tekijää, että kurssit voivat muuttua yllättäen. Mikäli tänä jouluna nähtäisiinkin jatkoa markkinarallille, ei siihen osallistuminen pikavoittojen toivossa ole välttämättä järkevää. Pitkäjänteisen sijoittajan kannattaa jättää joulupukkiralli ja tammikuuilmiö huomiotta, ja pitää kiinni omasta sijoitusstrategiastaan.