Onko sijoittajan joulupöydässä tänä vuonna tarjolla härkää? Kun markkinat eivät toimi tehokkaasti syntyy anomalioita, joiden avulla on mahdollisuus ylituottoihin. Ajankohtaisin niistä on joulupukkiralli.
Sijoittajat varmasti tunnistavat oletuksen siitä, että rahoitusmarkkinat ovat tehokkaat. Tällä tarkoitetaan sitä, että kaikki julkinen ja olennainen tieto heijastuu välittömästi arvopapereiden hintoihin, sillä tieto on samaan aikaan kaikkien saatavilla. Tehokkailla markkinoilla sijoitusten hinta ei pysy jatkuvasti samana, mutta poikkeamat tapahtuvat satunnaisesti, jolloin arvonmuutokset ovat ennustamattomia, ja ylituottojen järjestelmällinen saavuttaminen on mahdotonta.
Käytännössä markkinat eivät kuitenkaan toimi jatkuvasti tehokkaasti. Taloustieteessä tunnistetaan useita poikkeamia, anomalioita, markkinoiden tehokkuudessa. Anomaliat ovat säännönmukaisia poikkeamia, joita hyödyntämällä voi olla mahdollista saada ylimääräistä tuottoa. Kenties tunnetuin anomalia on tammikuuilmiö, jonka mukaan osakekurssit nousevat tammikuussa. Tätä anomaliaa hyödyntävän sijoittajan kannattaisi siis ostaa osakkeita joulukuun lopussa, ja myydä ne tammikuun nousun jälkeen. Markkinoilla tunnetaan myös muita vuodenaikaan ja kalenteriin liittyviä anomalioita, kuten maanantai-ilmiö, toukokuuilmiö ja kuunvaihdeilmiö.
Tunnetuista anomalioista ajankohtaisin on Joulupukkiralli (Santa Claus Rally). Joulupukkiralli kuvaa ilmiötä, jossa osakemarkkinat nousevat joulun ja uuden vuoden ensimmäisten kaupankäyntipäivien välillä. Teoriat ilmiön synnystä vaihtelevat: osa pitää syynä joulumieltä ja joulubonusten sijoittamista sekä yritysten verokikkailua. Osa taas uskoo sen johtuvan sijoittajien valmistautumisesta toiseen anomaliaan, tammikuuilmiöön, ja sen aiheuttamaan nousuun markkinoilla. Toisaalta syypäinä ilmiöön voidaan pitää myös suuria institutionaalisia sijoittajia, jotka lomailevat uutta tilikautta odotellessaan ja jättävät markkinat avoimiksi optimistisimmille yksityissijoittajille.
Vaikka kyseessä on poikkeus markkinoilla, on ilmiöllä myös tilastollista pohjaa. Vuodesta 1928 lähtien S&P 500 -indeksi on poikinut keskimäärin 1,7 % tuottoja kyseisten pörssipäivien aikana. Vaikka ilmiö näkyykin tilastoissa, on se silti poikkeus markkinoilla, eikä tapahdu säännöllisesti joka vuosi.
Vuosi 2021 on tarjonnut jatkoa vuoden 2020 markkinarallille, ja monessa indeksissä onkin nähty toistuvia uusia all time high -lukemia. Samalla kuitenkin muun muassa inflaatiopelot ja spekulaatio keskuspankkielvytyksen loppumisen ajankohdasta ovat aiheuttaneet sektorirotaatiota ja varsinkin teknologiasektorilla on nähty rajujakin laskuja. Vuoteen ovat mahtuneet niin huomattava raaka-aineiden ja energian hinnan nousu kuin Kiinan kiinteistösektorin kriisi, ja viimeisimpänä huolet uudesta koronaviruksen omikron-muunnoksesta.
Mahtuuko tähän vuoteen myös joulupukkiralli? Mahdollisesti. Markkinoita on mahdoton ennustaa, mutta rajoitusten ja toisen peräkkäisen epävarmuuden täyteisen vuoden jälkeen joulumieli voi sijoittajillakin olla poikkeuksellisen korkealla. Vaikka monen pörssin osalla mennään lähellä all time high -lukemia, saattoi marraskuun lopun kurssilasku ja kasvanut epävarmuus tehdä hieman tilaa myös nousulle joulukuussa.
Kuten vuosi 2020 ei tämäkään vuosi suinkaan ole ollut nousurallia kaikkien yhtiöiden osalta. Markkinoilta löytyy vielä valtava määrä yhtiöitä, joilla toipumisvaihe on vielä edessä ja nousuralli vasta etäinen haave. Joidenkin toimialojen ennätyskorkeista lukemista huolimatta markkinoilta voi siis edelleen löytyä loistavia kohteita osakepoimijalle.
Joulupukkirallin varaan ei kuitenkaan kannata laskea. Vaikka tilastot ja kuluttajakäyttäytyminen puhuisivatkin ilmiön puolesta, vaikuttaa pörssikursseihin niin monta tekijää, että kurssit voivat muuttua yllättäen. Mikäli tänä jouluna nähtäisiinkin markkinarallia, ei siihen osallistuminen pikavoittojen toivossa ole välttämättä järkevää. Pitkäjänteisen sijoittajan kannattaa jättää joulupukkiralli ja tammikuuilmiö huomiotta, ja pitää kiinni omasta sijoitusstrategiastaan.