Avaa asiakkuus nyt ja käyt kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03%, min. 3 €) aina 31.5.2025 asti. Tutustu etuun »

Osakesäästötili villitsi suomalaiset

Teksti: Annukka Oksanen, kuva: Ilkka Saastamoinen

Vuoden 2020 alusta lähtien suomalaiset ovat voineet avata osakesäästötilin. Sen suosio on yllättänyt kaikki. Suosiota voi selittää sillä, että tili on ollut paljon esillä julkisuudessa, mutta myös sillä, että se lanseerattiin oikeaan aikaan. Sijoittamalla säästäminen on arkipäiväistynyt.

”Osakesäästötilien suuri suosio on todellakin ollut yllätys. On hienoa, että loppujen lopuksi näin yksinkertainen tuote lisää paljon kiinnostusta sijoittamiseen”, Mandatum Lifen kaupankäyntipalveluiden johtaja Niklas Odenwall sanoo.

Osakesäästötilille voi siirtää korkeintaan 50 000 euroa ja sieltä voi sijoittaa suomalaisiin ja kansainvälisiin osakkeisiin. Sijoitusten tuotoista maksetaan vero vasta, kun ne nostetaan pois osakesäästötililtä. Se mahdollistaa korkoa korolle -ilmiön.

”Se on osakesäästötilin suurin etu arvo-osuustiliin verrattaessa. Osakesäästötiliä voisikin kuvailla piensijoittajan omaksi osakerahastoksi”, Odenwall sanoo.

Lue lisää: Arvo-osuustili vs. osakesäästötili - Milloin mitäkin tiliä kannattaa käyttää?

Osakesäästötili on yksinkertaisuutensa takia houkutellut monia kokeilemaan sijoittamista, mutta on myös paljon niitä, joilla on sekä osakesäästötili että arvo-osuustili.

”Rinnakkaiskäyttö on hyödyllistä useimmille jo hajautuk­sellisista syistä. Osakesäästötilin kautta voi sijoittaa vain osakkeisiin, joten vaivaton hajauttaminen maantieteellisesti ETF:ien avulla ei ole mahdollista.”

”Arvo-osuustilin rinnakkaiskäyttöä puoltaa sekin, että osa sijoittajista haluaa saada osingot heti käyttöönsä.”

Lue lisää: Näissä tapauksissa kokeneenkin sijoittajan kannattaa ottaa osakesäästötili käyttöön.

Odenwallin lähestymistapa sijoittamalla säästämiseen on mutkaton.

”Tärkeintä on tavoitteen asettaminen ja aloittaminen”, Odenwall neuvoo sijoittamista suunnittelevia.

Tavoite voi olla vaikka pitkä lomamatka ja säästö­summana esimerkiksi 5–10 prosenttia nettopalkasta. Suunnitelmaa pystyy hiomaan matkan varrella.

”Sijoittaminen ja säästäminen ovat kaikkia varten. Aloittaminen ei vaadi suurta pääomaa eikä korkea­koulututkintoa. Aika on sijoittajan paras kaveri.”

 

Lisää aiheesta:

Hitaasti hyvää tulee - Suomalaiset opettelevat arkista ja rauhallista vaurastumista. Sitä kutsutaan kansankapitalismiksi.