Robert F. Kennedy nuorempi voittaa Yhdysvaltojen presidentinvaalit vuonna 2024

John Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank

Yhdysvaltojen presidentinvaalit voittaa vuonna 2024 ensimmäistä kertaa maan historiassa itsenäinen ehdokas, Robert F. Kennedy Jr. Hänen populistinen vaaliohjelmansa sotaa lietsovia demokraatteja ja yrityseliittiä vastaan saa vastakaikua sekä tyytymättömien perinteisten demokraattien että Trumpin kannattajilta. Dramaattinen suunnanmuutos pois rahavallasta aloittaa Yhdysvalloissa uuden poliittisen aikakauden, kun äänestäjät vaativat loppua räikeälle epätasa-arvolle ja epäoikeudenmukaisuudelle sekä pistettä iänikuisille sodille.

Vuoden 2023 kääntyessä vuodeksi 2024 taantuma alkaa saada otetta Amerikasta ja kasvattaa mahdollisuutta merkittävään poliittiseen asennemuutokseen.

Vuoden 2023 kääntyessä vuodeksi 2024 taantuma alkaa saada otetta Amerikasta ja kasvattaa mahdollisuutta merkittävään poliittiseen asennemuutokseen. Ensin Trumpin ja sitten Bidenin nelivuotisen valtakauden jälkeen äänestäjät eivät enää jaksa innostua ikälopuista ehdokkaista. Bidenin kannatus laskee talouden ja työmarkkinoiden taittuessa syöksykierteeseen ja inflaation pysyessä koholla. Suuri yleisö yhdistää Bidenin epäonnistumisen Ukrainan ja Lähi-idän geopoliittisen tilanteen hoidossa öljyn ja perushyödykkeiden hintojen sekä vuokrien rajuun nousuun. Trumpilla taas on vahva poliittinen kannatus, mutta hänen narsistiset eleensä ja arvaamaton käytöksensä saavat hänen vannoutuneimpienkien kannattajiensa rivit harvenemaan.

Vaihtoehtoja etsivät äänestäjät alkavat lämmetä RFK Jr:n kampanjalle. Kampanjassa voi havaita huomattavia yhtäläisyyksiä Robert F. Kennedy vanhemman rauhanohjelmaan vuoden 1968 vaaleissa. Hän oli suosionsa huipulla pyrkiessään demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi ennen kuin hänen kampanjointinsa katkesi salamurhaajan luotiin. RFK Jr:n ”syvän valtion” vastaisessa katsantokannassa on yhtymäkohtia hänen setänsä John F. Kennedyn pyrkimyksiin.

Ennen alkuvuoden 2024 taantumaa näyttää siltä, että RFK Jr tuskin voittaa vaaleja edes mustana hevosena, sillä hänen kannatuksensa on mielipidemittausten mukaan 15 %. Mutta Yhdysvaltojen kahlatessa taantuman läpi keväällä ja kesällä hänen suosionsa gallupeissa nousee vääjäämättä. Tyytymättömyys valtaa pitäviin demokraatteihin saa ilmiömäiset mittasuhteet. Toisaalta Kennedyn populistinen ja isolationistinen viesti vetoaa aivan yhtä paljon Trumpin vähävaraisempiin äänestäjiin. Molemmat puolet voivatkin liittyä RFK Jr:n joukkoihin, koska hänen ”kolmas tiensä” romuttaa vanhan ajattelumallin, jonka mukaan vaihtoehtoja on tasan kaksi: jommankumman perinteisen puolueen kiihkeä kannatus tai vastustus.

Vaalipäivänä 5.11.2024 Kennedy voittaa Yhdysvaltojen presidentinvaalit 38 %:n kannatuksella, ja loput äänistä jakautuvat täysin tasaisesti Bidenin ja Trumpin kesken. Voitto valitsijamiesvaalissa on yllättävän selvä, sillä Kennedy voittaa suurimman osan aiemmin Trumpia äänestäneistä osavaltioista. Yhdysvaltojen politiikassa alkaa uusi aikakausi, kun kongressin politiikkaa ravistellaan ytimeen asti ja sen toimintakyky paranee, sillä Kennedy pystyy politiikallaan rakentamaan kahden puolueen koalitioita.

Vaikutus markkinoihin: Kennedyn rauhanviesti ja lupaus lopettaa Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmän väärinkäytökset sekä katkaista korporaatioiden ylivallalta siivet romahduttaa puolustus-, lääke- ja terveydenhuoltoalan yritykset, ja internet- ja tietotekniikkamonopoleilla käydään hermostuneesti kauppaa, koska huolena on mahdollisesti laajempikin monopoliyhtiöiden kurikampanja.