Öljyn hinnan pompattua 150 dollariin Saudi-Arabia ostaa Mestarien liigan franchise-oikeudet

Ole Hansen & Kim Cramer Larsson, Saxo Bank

Raakaöljyn roimasta hinnannoususta rohkaistuneena Saudi-Arabia kohauttaa jalkapallomaailmaa ostamalla Mestarien liigan franchise-oikeudet ja perustamalla Maailmanmestarien liigan.

”Saudi-Arabia onnistuu kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n tuella ostamaan maailman arvostetuimpiin jalkapalloturnauksiin kuuluvan Mestarien liigan.”

Saudi-Arabian talouden radikaali rakenneuudistus, jonka tavoitteena on vähentää riippuvuutta öljytuloista ja lisätä maan vetovoimaa matkailu-, vapaa-ajanvietto- ja viihdekohteena, saa lisäpotkua, kun öljyn hinta ampaisee vuoden puolivälin tienoilla odotettua vahvemman kysynnän myötä 150 dollariin barrelilta vihreän siirtymän yskiessä nousevien kustannusten keskellä ja OPEC+-maiden kontrolloidessa tiukasti tarjontaa Saudi-Arabian johdolla.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman, joka on tunnetusti innokas jalkapallofani, on viime vuosina johtanut Saudi-Arabian ammattilaisliigan uudistusta. Tavoitteena on nostaa pelillistä tasoa ostamalla maailmanluokan pelaajia ja sijoittua maailman 10 parhaan jalkapalloliigan joukkoon. Mohammed bin Salman näkee öljytulojen nopeassa kasvussa kuitenkin oivan tilaisuuden mennä vielä askelen pidemmälle, ja kuningaskunta onnistuukin FIFA:n tuella ostamaan maailman arvovaltaisimpiin jalkapalloturnauksiin kuuluvan Mestarien liigan.

Saudi-Arabialla on nyt taskussaan avaimet kaikkien rakastamaan jalkapalloturnaukseen. Se ryhtyykin heti tekemään siitä globaalia seurojen kilpailua, jollaista FIFA oli yrittänyt perustaa mutta epäonnistunut hankkeessaan tarjoamastaan 150 miljoonan dollarin palkintopotista huolimatta, koska hanketta vastustivat Euroopan jalkapalloliitto UEFA ja Euroopan jalkapalloseurojen järjestö ECA, eivätkä vähiten Euroopan suurimmat seurat, jotka pelkäsivät pelaajiensa uupumista. Saudi-Arabian tekemä uusi tarjous on kuitenkin niin houkutteleva, etteivät isot seurat voi kieltäytyä siitä, etenkään kun tarjolla on rahaa kaikille ECA:n alla oleville 220 johtavalle seuralle. FIFA:n Maailmanmestarien liigasta tulee totta, ja merkittävä määrä otteluista pelataan Riyadhissa. Uudessa turnauksessa on lopulta mukana 48 joukkuetta, ja eurooppalaisille seuroille taataan 32 paikkaa aivan kuten nykyisessä Mestarien liigassakin, Aasia/Lähi-itä, Afrikka ja Amerikka saavat kukin viisi paikkaa ja loput on varattu Oseanialle.

Vaikutus markkinoihin: Manchester Unitedin kurssi tuplaantuu ja Brent-raakaöljyn hinta nousee 150 dollariin barrelilta.