Maailmaan iskee paha terveyskriisi, kun lihavuuslääkkeet saavat ihmiset lopettamaan liikunnan

Charu Chanana & Peter Garnry, Saxo Bank

Ihmiset jonottavat GLP-1-lihavuuslääkkeitä ja lakkaavat reseptin saatuaan liikkumasta ja kiinnittämästä huomiota ruokavalioonsa siinä uskossa, että ihmelääke ratkaisee heidän kaikki ylipainoon liittyvät terveysongelmansa.

Kun lihavuuden hoitoon käytettävien GLP-1-lääkkeiden tarjonta ei riitä vastaamaan kysyntään vuonna 2024, liikalihavuus ja siihen liittyvät terveysongelmat lisääntyvät, mikä johtaa tuottavuuden globaaliin laskuun.

Ihmelääke GLP-1 on yllättänyt koko maailman. Sen luvataan auttavan taistelussa liikalihavuutta vastaan, ja siksi sen kysyntä on roihahtanut tavalla, jota lääketeollisuudessa ei ole ennen nähty. GLP-1-lääkkeen markkinoiden arvioidaan olevan 71 miljardia dollaria vuonna 2032, ja vahvojen kasvu- ja kannattavuusodotusten myötä Novo Nordisk on jo kovaa vauhtia nousemassa markkina-arvoltaan suurimmaksi eurooppalaiseksi pörssiyhtiöksi. Kahden tuoreen tutkimuksen mukaan GLP-1-lääke pienentää myös sydäntautien riskiä ja hidastaa munuaisten vajaatoiminnan etenemistä kroonisesta munuaissairaudesta kärsivillä.

GLP-1-lääkkeen lisääntyvä tarjonta laskee hintoja, ja eri maiden hallitukset nimeävät lihavuuslääkkeet tärkeäksi keinoksi parantaa kansanterveyttä ja taltuttaa lihavuusepidemia. Logiikkana on, että taistelemalla lihavuusepidemiaa voidaan säästää muissa terveydenhuoltokustannuksissa, koska ihmisten yleinen terveydentila paranee ja liikalihavuuden aiheuttamat taudit vähenevät, jolloin globaali tuottavuus kasvaa. Nämä laaja-alaiset hyödyt antavat olettaa, että lääkkeet voisivat hyvinkin olla vakuutuskorvattavia, mikä kasvattaisi kysyntää merkittävästi. Tilanne kuitenkin muuttuu niin, että GLP-1-lääkkeen tarjonta ei riitä kattamaan kysyntää, ja potilaat joutuvat odottamaan lääkkeitään vuosikaudet. Kun paino pysyy kurissa pelkän pillerin voimalla, ihmiset eivät enää liiku eivätkä noudata terveellistä ruokavaliota, ja ainekset pahaan terveyskriisiin ovat kasassa. Aikuisten lihavuus nousee nykyisestä 39 %:sta 45 %:iin vuonna 2024 ja tuo mukanaan joukon sivuvaikutuksia: diabeteksen ilmaantuvuus lisääntyy ja sydänsairauksissa näkyy piikki, tapaturmat yleistyvät lihasvoiman heikentyessä ja immuunijärjestelmän teho laskee. Sairauksien ja sairauspoissaolojen kasvu johtaa globaalin kannattavauuden laskuun.

Vaikutus markkinoihin: Valmisruokateollisuuden tuotteiden kysyntä kasvaa merkittävästi. McDonaldsin ja Coca-Colan osakkeet tuottavat 60 % yli markkinoiden keskiarvon.