Palkkojen ja hintojen nousukierre puskee USA:n inflaation yli 15 %:iin

Christopher Dembik, Head of Macro analysis

USA:n inflaatio saavuttaa kuluttajahintaindeksin perusteella vuoden 2022 viimeiseen neljännekseen mennessä 15 %:n vuositason yritysten houkutellessa pätevää ja halukasta työvoimaa korkeammilla palkoilla. Palkat ja hinnat nousevat nopeammin kuin koskaan sitten 1970-luvun.

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve ja sen silloinen pääjohtaja McChesney Martin tekivät 1960-luvun lopulla virhearvion siitä, kuinka kuumaksi maan työmarkkinat voi ajaa ruokkimatta inflaatiota. Virheen seurauksena inflaatio-odotukset riistäytyivät hallinnasta ja seuraavalla vuosikymmenellä nähtiin massiivinen palkkojen ja hintojen nousukierre. Maan virallinen kuluttajahintaindeksin US CPI:n kasvu saavutti helmikuussa 1975 huippuarvon 11,8 %. Inflaation tukahduttivat vasta vuosien 1980–82 lama ja rajut keskuspankkikorkojen nostot, jopa 20 %:iin.

Fed ja Jerome Powell sen johdossa toistavat vuonna 2022 saman virheen, kun tarjonnan pullonkaulat koettelevat pandemian jälkeistä taloutta ja erityisesti työmarkkinoita romuttaen Fedin perinteiset mallit. Powell uskoo, että miljoonat amerikkalaiset palaavat töihin ja täyttävät osan 10,4 miljoonasta avoinna olevasta työpaikasta, kunhan pandemia vain hiipuu. Mutta ajatus on täysin virheellinen. Osa on varhentanut eläkkeelle jäämistä kriisin takia ja poistunut pysyvästi työvoimasta. St. Louisin alueellisen keskuspankin arvion mukaan ikääntyneiden pako rokottaa työmarkkinoita noin 3 miljoonalla työntekijällä. Moni muukin on valtavat koronatuet nähtyään haluton palaamaan heikosti palkattuihin töihin ja nähtävästi odottelee parempia töitä ja parempaa palkkaa.

Iso ero eiliseen on saanut työntekijät heräämään. Ihmiset ovat havahtuneet huomaamaan kautta eri toimialojen ja eri tuloluokissa, että heillä on nyt enemmän neuvotteluvoimaa kuin koskaan ennen. Vaaditaan parempaa: parempia työoloja, parempia palkkoja, enemmän joustavuutta ja työn mielekkyyttä. Kun tähän yhdistetään tuotantopuolen sitkeät inflaatiopaineet, energiakriisi ja työvoimapula, tuloksena on ennennäkemättömiä, laaja-alaisia, prosentuaalisesti kaksinumeroisia palkankorotuksia neljänteen neljännekseen mennessä. Tämän seurauksena USA:n inflaatio nousee vuoden 2023 alkuun mennessä vuositasolla yli 15 %:n, ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen. Fed yrittää epätoivoisesti suitsia inflaatiota tiukentamalla rahapolitiikkaa, mutta sen toimet ovat riittämättömiä ja tulevat liian myöhään. Keskuspankki on kuitenkin menettänyt uskottavuutensa; ottaa aikansa, ennen kuin se palautuu.

Markkinavaikutus: äärimmäistä volatiilisuutta USA:n osake- ja luottomarkkinoilla. JNK high-yield ETF putoaa jopa 20 % ja VIXM mid-curve volatility ETF nousee jopa 70 %.