Raaka-aineet

Miten raaka-ainemarkkinat toimivat sijoittajan näkökulmasta?

Mitä raaka-aineet ovat?

Raaka-aineet ovat olennainen osa sijoittamista. Kaikkihan koostuu viime kädessä raaka-aineista – ei olisi teknologiamarkkinoita ilman muovi-, metalli- ja energiateollisuutta. Yleisiä raaka-aineita sijoitusmielessä ovat erilaiset maataloustuotteet kuten vehnä, kahvi, puuvilla ja soijapavut, arvometallit (precious metals) kuten kulta, hopea, platina, perusmetallit (base metals) kuten teräs ja kupari, sekä energiaraaka-aineet kuten öljy ja maakaasu. Myös sähköllä käydään paljon futuurikauppaa. Lisäksi mikrosiruista ja puolijohteista puhutaan välillä raaka-aineina.

Raaka-aineisiin sijoitetaan useimmiten johdannaisten, erityisesti futuurien kautta. Futuurit ovat johdannaissopimuksia, joilla ostaja ja myyjä sitoutuvat tekemään kaupat kohde-etuudesta sovittuun hintaan tiettynä ajankohtana. Maailman suurin johdannais- ja futuuripörssi on vuonna 2007 CBOT:n (Chicago Board of Trade) ja CME:n (Chicago Mercantile Exchange) yhdistymisen myötä syntynyt CME Group. Sen lisäksi johdannaiskauppaa käydään nykyisin muun muassa Euronextissä, NYMEXissä, COMEXissa ja ICEssä.

Lue lisää johdannaisista täältä

 

Esimerkki futuurikaupasta

Sijoittaja haluaa ostaa markkinoilta futuurisopimuksen, joka sisältää 50 tonnia vehnää (Eurooppa: Milling Wheat, EBM), odottaen vehnän hinnan olevan vuoden päästä korkeampi kuin se on nyt. Yksi futuurisopimus sisältää 50 tonnia vehnää. Sijoittaja ostaa yhden vuoden mittaisen vehnäfutuurin, jonka markkinahinnalla 400 € tulee position nimellisarvoksi 20 000 €. Futuuriposition avaaminen vaatii minimissään 17,50 prosenttia vakuutta (initial margin) sopimuksen nimellisarvosta ja 15 prosenttia ylläpitovakuutta (maintenance margin) sopimuksen nimellisarvosta.

Vuoden päästä sijoittaja saa 50 tonnia vehnäänsä ja myy ne eteenpäin. Mikäli vehnäfutuurin markkinahinta on noussut vuodessa 25 prosenttia 500 euroon/sopimus ja positio siten nimellisarvoon 25 000 €, sijoittaja tekee 5 000 € voittoa. Mikäli vehnäfutuurin markkinahinta futuurin toteutumisen hetkellä onkin vain 300 €, sijoittaja tekee 5 000 € tappion.

Miksi sijoittaa raaka-aineisiin?

Viime aikojen markkinakuohunta on saanut monet sijoittajat arvioimaan sijoitussalkkunsa sisältöä uudestaan. Vanha viisaus on, että tuleen ei kannata jäädä makaamaan, vaan kun maailma liikkuu, kannattaa myös itse pysyä liikkeellä. Historian talouskriiseissä ne sijoittajat, jotka ovat pysyneet aktiivisina, ovat selvinneet kriiseistä kaikkein ehjimpinä.

Raaka-aineet tarjoavat hyvän mahdollisuuden hajauttaa sijoitussalkun sisältöä eri omaisuusluokkien välille. Hajauttaminen on sijoittajan ilmainen lounas, jolla sijoittamisen riskiä voidaan alentaa tiettyyn rajaan asti, ilman että tuottotavoitteesta tarvitsee tinkiä.

Osake- ja korkosijoittamiseen verrattuna raaka-aineilla on hyvät ja huonot puolensa. Toisin kuin yritys, raaka-aineet eivät voi mennä konkurssiin ja siten menettää arvoaan kokonaan. Toisaalta raaka-ainesijoitukset eivät itsessään tuota mitään eivätkä esimerkiksi maksa osinkoa.

Raaka-aineiden arvo määräytyy puhtaasti kysynnän ja tarjonnan mukaan, esimerkiksi liiketoiminnan kannattavuuden sijaan. Siksi yksi tärkeimmistä raaka-aineiden ominaisuuksista on niiden tarjoama suoja inflaatiota vastaan. Inflaation iskiessä monen yrityksen tekemä voitto laskee hintojen nostaessa kustannuksia. Raaka-ainesijoitusten kannalta inflaatio voi kuitenkin olla hyödyksi, koska se nostaa raaka-aineiden hintaa. Raaka-aineet seuraavat talouden syklejä ja esimerkiksi taantumassa niiden tuotto saattaa laskea.

Vuoden 2022 helmi-maaliskuun vaihteessa raaka-aineiden hinnat nousivat nopeammin kuin kertaakaan aiemmin viimeiseen 50 vuoteen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sitä seuranneet pakotteet, vihreä siirtymä, pullonkaulat tuotantoketjuissa, sekä muut globaalit tekijät ovat nostaneet raaka-aineiden roolin maailmantaloudessa suuremmaksi kuin pitkään aikaan.

Vastuullista raaka-ainesijoittamista

Juuri vihreä siirtymä tulee todennäköisesti mullistamaan raaka-ainemarkkinat tulevina vuosikymmeninä. Vaikka kestävä kehitys ja ilmastonäkökulma ovat saaneet enemmän näkyvyyttä, vastuullisuus ei kuitenkaan ole vielä raaka-ainemarkkinoilla hallitseva näkökulma. Sijoittajan näkökulmasta monesta sijoituskohteesta on vaikea löytää koko tuotantoketjun kattavaa tietoa, joka mahdollistaisi vastuullisten sijoituspäätösten tekemisen.

Sijoittajalle ilmastonmuutoksen vaikutuksiin varautuminen on järkevää riskienhallintaa ja paremman tuotto–riskisuhteen tavoittelua. Tutustu Mandatumin ja WWF Suomen yhdessä koostamaan Sijoittajan ilmasto-oppaaseen.

Miten raaka-aineisiin voi sijoittaa Traderissa?

Raaka-aineita sisältäviä sijoitusinstrumentteja on useita erilaisia, vaikka useimmat niistä ovat erilaisia johdannaisia. On myös mahdollista sijoittaa raaka-aineeseen ostamalla sitä suoraan. Tämä metodi pätee kuitenkin lähinnä jalometalleihin, koska esimerkiksi öljyn varastointi suuressa mittakaavassa ei yksityissijoittajan näkökulmasta ole järkevää.

Helppo tapa sijoittaa raaka-aineisiin on ostaa Traderissa eri raaka-aineiden kohde-etuuksia. Tämän artikkelin lopussa on listattu osa Traderin raaka-ainesijoituskohteista, joista suuri osa on futuurimuotoisia.

Toinen suoraviivainen tapa on ostaa raaka-ainetuottajien osakkeita. Omistamalla osuuden esimerkiksi kaivos- tai maatalousyhtiöstä pääsee suoraan osingoille raaka-aineen alkulähteellä. Osakesijoittamalla voi myös päättää, mihin tuotantovaiheeseen haluaa sijoittaa – alkutuotantoon, jalostukseen vai palvelutuotantoon.

Yksi kätevimmistä tavoista sijoittaa raaka-aineisiin ovat ETF- ja ETC-rahastot. ETC:t (Exchange Traded Commodities) ovat arvopapereita, joiden avulla raaka-aineisiin voidaan sijoittaa ostamatta itse futuuria tai fyysistä raaka-ainetta. ETC:illä käydään kauppaa kuten osakkeilla, mutta niiden hinta määräytyy raaka-aineiden spot- tai futuurihinnan mukaan. ETC:n ero ETF:n (Exchange Traded Funds) kanssa on, että yksittäinen ETC seuraa vain yhtä raaka-ainefutuurin tai muun hyödykkeen hintaa. ETF-rahastot puolestaan voivat sisältää useammanlaisia kohde-etuuksia, mukaan lukien raaka-aineita.

Traderin kautta voi myös sijoittaa Saxo Bankin hinnanerosopimuksiin (CFD=Contract for Difference). Hinnanerosopimus tarkoittaa, että asiakas tekee sopimuksen sovitulla hinnalla ja sopimuksen sulkeutuessa ostaja joko saa tai maksaa erotuksen sen osto- ja sulkemishinnan välillä. Itse kohde-etuutta, tässä tapauksessa raaka-ainetta, ei koskaan osteta tai omisteta, vaan kyse on johdannaistuotteesta. CFD-kauppaan liittyy kuitenkin merkittävä riski ja sopii siksi ainoastaan kokeneille sijoittajille.*

Raaka-ainesijoittamista voi myös tehdä vakuutta vastaan. Velkavivun käyttö on yleistä raaka-ainemarkkinoilla, koska sijoitusajat ovat keskimäärin lyhyempiä kuin osakemarkkinoilla ja vivuttamalla sijoittajan potentiaaliset tuotot voivat nousta merkittävästi. Lisäksi futuurikauppaa voi tehdä joko lyhytaikaisesti tai positioita voi pitää avoinna kuukausia tai jopa vuosia.

Kuten muidenkin sijoituskohteiden kanssa, parhaan tuloksen saavuttaa todennäköisimmin hajauttamalla sijoitukset eri instrumenttien välille. Raaka-aineet tarjoavat varteenotettavan täydentävän vaihtoehdon sijoitussalkkuun.

 

Raaka-aineisiin sijoittavia tuotteita Traderissa

Taulukoissa on osa Traderin raaka-aineinstrumenteista. Toisessa kolumnissa näkyy kyseisen futuurin niin sanottu ticker-symboli ja kolmannessa pörssi, jossa futuuri on myynnissä. Viimeisessä kolumnissa on tieto siitä, minkälainen instrumentti on kyseessä. Tutustuthan erityisen tarkkaan muiden muassa kunkin sijoitustuotteen sisältöön, sijoituksen ehtoihin, verotukseen ja riskeihin ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

 

METALLIT

 

 

 

Instrumentti

Symboli

Pörssi

Instrumenttityyppi

Gold

GC

COMEX

Futuuri

Silver

SI

COMEX

Futuuri

Platinum

PL

NYMEX

Futuuri

Palladium

PA

NYMEX

Futuuri

WisdomTree Aluminium

ALUM:xmil

MIL

ETF

Copper

HG

COMEX

Futuuri

Iron Ore CFR China (62 % Fe Fines)

SCO

SGX-COM

Futuuri

WisdomTree Lead

LEAD:xmil

MIL

ETF

Global X Lithium & Battery Tech ETF

LIT:arcx

NYSE_ARCA

ETF

WisdomTree Nickel

OD7M:xetr

FSE

ETC

Hot-Rolled Coil Steel Index

HRC

COMEX

Futuuri

WisdomTree Tin ETC

TINM:xmil

MIL

ETC

ETFS Zinc ETC

ZINC:xlon

LSE_SETS

ETC

 

MAATALOUSTUOTTEET

 

 

 

Instrumentti

 

Symboli

Pörssi

Instrumenttityyppi

Corn

ZC

CBOT

Futuuri

Cotton No. 2

CT

ICE_NYBOT

Futuuri

Cocoa

CC

ICE_NYBOT

Futuuri

Robusta Coffee

RC

ICE_SOFT

Futuuri

Feeder Cattle

GF

CME

Futuuri

Lean Hogs

HE

CME

Futuuri

Live Cattle

LE

CME

Futuuri

Random Length Number

LB

CME

Futuuri

Oats

ZO

CBOT

Futuuri

Rough Rice

RR

CBOT

Futuuri

SGX SICOM Rubber TSR20

STF

SGX-COM

Futuuri

Soybeans

ZS

CBOT

Futuuri

Sugar

SB

ICE_NYBOT

Futuuri

Wheat

ZW

CBOT

Futuuri

Milling Wheat

EBM

EUR_PAR1

Futuuri

Maize

EMA

EUR_PAR1

Futuuri

iShares Global Water UCITS ETF

IQQQ:xetr

XETR_ETF

ETF

Orange Juice

OJ

ICE_NYBOT

Futuuri

 

ENERGIA

 

 

 

Instrumentti

Symboli

Pörssi

Instrumenttityyppi

Light Sweet Crude Oil (WTI)

CL

NYMEX

Futuuri

Brent Crude

LCO

ICE

Futuuri

Henry Hub Natural Gas

NG

NYMEX

Futuuri

Nordic Electricity Base Quarter Future

ENOFUTBLQ

NASDAQ_COM

Futuuri

RBOB Gasoline

RB

NYMEX

Futuuri

Ethanol

EH

CBOT

Futuuri

Global X Uranium UCITS ETF

URNU:xetr

XETR_ETF

ETF

WisdomTree Heating Oil

OD7I:xetr

XETR_ETF

ETF

 

Tässä artikkelissa esitetyt asiat eivät välttämättä vastaa Mandatumin omaa tapaa sijoittaa. Sijoittajan tulee itse arvioida sijoituskohteita omien arvojensa mukaan, ja perustaa sijoituspäätöksensä omaan sijoitusstrategiaansa, tavoitteisiinsa ja taloudelliseen tilanteeseensa.

 

*Kaikki esityksessä kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille, sillä niihin sisältyy huomattava riski. Sijoitusten arvo voi muuttua merkittävästi ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Tuotteet ovat monimutkaisia ja sijoittajan pitää ymmärtää kohde-etuuksiin liittyvät riskit sekä tutustua huolellisesti tuotekohtaisiin ehtoihin ja ominaisuuksiin. Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita tai sijoitustuotteita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään tutustua huolellisesti rahoitusvälineistä annettuihin tietoihin ja ymmärtää niihin liittyvät riskit. Sijoittajan tulee perustaa päätöksensä omaan arvioonsa, tavoitteisiinsa ja taloudelliseen tilanteeseensa. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. Rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Hinnanerosopimukset (Contract For Difference, CFD) ovat monimutkaisia sijoitusinstrumentteja, joihin liittyy vipuvaikutuksesta johtuen merkittävä nopeiden tappioiden riski. Niinpä 68 % piensijoittajista jää tappiolle tämän tarjoajan CFD-kaupoissa. Selvitä itsellesi, ymmärrätkö CFD-sopimuksen, valuuttasijoituksen tai minkä tahansa muunkin sijoitustuotteen toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa ottaa sijoituksesi menettämisen riski.

Asiakas vastaa aina itse sijoitustoimintaansa liittyvistä veroseuraamuksista ja niiden selvittämisestä. Eri rahoitusvälineiden verokohtelu vaihtelee ja määräytyy kunkin asiakkaan yksilöllisten olosuhteiden mukaan. Asiakkaan tulee huolellisesti perehtyä kunkin rahoitusvälineen ajantasaiseen verokohteluun ennen sijoituspäätöksen tekoa ja tarvittaessa kääntyä oman veroasiantuntijansa puoleen veroseuraamusten varmistamiseksi.

Erityisesti on syytä huomata, että tietyt rahoitusvälineet (kuten hinnanerosopimukset eli CFD-tuotteet, OTC-johdannaiset jne.) voivat olla tuloverolain mukaan verotettaville asiakkaille (esimerkiksi henkilöasiakkaat) verotuksellisesti epäedullisia, sillä näistä rahoitusvälineistä saatu voitto on lähtökohtaisesti aina veronalaista pääomatuloa, mutta niistä aiheutuneet tappiot eivät ole välttämättä verotuksessa vähennyskelpoisia.