Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Kuusi tapaa, joilla sijoittaja voi reagoida nykytilanteeseen

- Philip Frijs

Nykyisen kaltaiset konfliktiajat vaikuttavat yleensä myös finanssimarkkinoihin. Yleisesti ottaen tilanteen kehittymistä on tällä hetkellä erittäin vaikea ennustaa, joten laadi sellainen sijoitusstrategia, että voit nukkua yösi rauhassa, ja pidä siitä kiinni.

1. Aika markkinoilla vs. markkina-ajoitus

Luonnollinen reaktio markkinamyllerryksessä on myydä omistukset ja poistua markkinoilta. Finanssimaailmassa on kuitenkin sanonta, jonka mukaan on parempi olla kauan markkinoilla kuin yrittää ajoittaa markkinoita. Se tarkoittaa, että on erittäin vaikea tietää, milloin markkinoille kannattaa mennä ja milloin sieltä kannattaa poistua. Poissaolo markkinoilta hyvinä päivinä tulee yleensä kalliimmaksi kuin markkinoilla olo huonoina päivinä. Toinen vaihtoehto on tietysti muuttaa vain osa salkusta käteiseksi, mikä voi myös olla kestävä ratkaisu. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että inflaatio on korkea ja korot ovat alhaalla, eli ostovoimasi vähenee pitkällä aikavälillä, jos pidät säästösi käteisenä.

2. Hajauta salkkusi

Sijoitukset kannattaa aina hajauttaa, mutta erityisen tärkeää se on konfliktitilanteissa, joissa riski talouksien kärsimisestä on suuri – tällä kertaa etenkin Euroopassa. Siksi on järkevää pohtia hajauttamista eri omaisuusluokkien lisäksi myös eri maantieteellisille alueille ja toimialoille. Hajauttamalla voit pienentää riskiä siitä, että yksittäinen globaali tapahtuma vaikuttaisi merkittävästi koko salkkuusi. Historia on myös osoittanut, että hajauttamalla et menetä paljoakaan pitkän aikavälin tuotoistasi.

3. Harkitse valtionlainoja ja valuuttoja turvasatamina

Turbulentteina aikoina voi olla järkevää turvautua niihin omaisuusluokkiin, joihin tapahtumat pienimmällä todennäköisyydellä vaikuttavat. Jos siis päätät hajauttaa salkkusi, joukkovelkakirjat ovat yksi vaihtoehto. Vaikka joukkovelkakirjan idea on yksinkertainen, monimutkaisen makrotaloudellisen tilanteen vuoksi on vaikea tietää, mihin rahansa kannattaa sijoittaa. Tällaisina aikoina hajauttamisessa on kyse riskien hajauttamisesta, ja markkinaheilunta saa kääntämään katseet pitkiin (+7 vuotta) valtionlainoihin ja Yhdysvaltojen ja Saksan kaltaisiin maihin. Turvasatamaa voi hakea myös valuutoista, kuten Yhdysvaltain dollarista, Japanin jenistä ja Sveitsin frangista.

4. Hyödykkeet suojana

Hyödykkeet ovat olleet kuluneena vuonna päivänpolttava aihe, ja niiden merkitys on tässä tilanteessa entisestään korostunut. Vaikka joidenkin öljyn kaltaisten hyödykkeiden osalta tullaankin näkemään heiluntaa, laajoja hyödykeindeksejä voidaan käyttää suojautumiseen sekä konfliktilta että tarjontapulalta, koroilta ja inflaatiolta. On kuitenkin tärkeää huomata, että nykyisen geopoliittisen tilanteen vuoksi riskejä ja heiluntaa on lähes kaikissa hyödykkeissä. Kannattaakin keskittyä mahdollisimman laajoihin indekseihin eikä sijoittaa kaikkia varoja hyödykkeisiin, sillä silloin ne eivät enää toimi suojana, vaan muuttuvat riskiksi.

5. Keskity vakaisiin osakkeisiin ja momentumiin

Defensiivisten osakkeiden (esim. terveydenhuoltoala) odotetaan kärsivän esimerkiksi suhdanneherkkiä osakkeita vähemmän talouden heikkenemisestä. Lisäksi suurten yhtiöiden odotetaan selviytyvän myllerryksen keskellä pienempiä paremmin.

6. Puolustus ja kyberturvallisuus voivat tarjota tuottopotentiaalia riskinottajille 

Markkinoilla tullaan lähiaikoina näkemään runsaasti heiluntaa ja turbulenssia. Puolustus- ja kyberturvallisuusalan osakkeet voivat kuitenkin kiinnostaa sijoittajia, joilla on halukkuutta riskinottoon ja jotka etsivät tuottopotentiaalia tarjoavia toimialoja, sillä niiden voidaan olettaa pärjäävän hyvin tulevina viikkoina.