Olut pysyy suosikkijuomana Koreasta Yhdysvaltoihin
Mutta mahtuvatko olutyhtiöt sijoittajan salkkuun?
Mutta mahtuvatko olutyhtiöt sijoittajan salkkuun?
Olut on yksi maailman vanhimmista virvokkeista; vanhimmat löydökset oluen valmistamisesta on ajoitettu jo ajalle reippaat 3000 vuotta ennen ajanlaskua. Maku on muuttunut ja erilaisia variaatioita kuin kombojakin on vuosien varrella syntynyt, mutta edelleen, tai ehkä juuri näiden ansiosta, tuo nestemäinen kulta valloittaa ihmisten makunystyröitä. Kysykää vaikka Oktoberfestin juhlijoilta, penkkiurheilijoilta tai Koreassa friteeratun kanan ystäviltä.
Miltä sitten olut näyttää sijoittajan silmissä?
Vaikka alkoholin kulutus on yleisesti ollut laskussa, oluen kulutuksessa suunta on ollut päinvastainen. Olutmarkkinan on laskettu olevan 500 miljardin dollarin arvoinen vuonna 2015 ja vuonna 2025 sen on arvioitu nousevan jopa 710 miljardiin dollariin. Kuluttajien preferenssit ovat kuitenkin muuttumassa matala-alkoholisiin ja kokonaan alkoholittomiin oluisiin sekä ns. käsintehtyihin craft-oluisiin eli pienpanimo-oluisiin. Laatu kiinnostaa nyt massaa enemmän.
Korona sulki ravintolat ja baarit, mikä näkyi myös alkoholin myynnissä. Alkoholin kulutus ei kuitenkaan kokonaisuudessa laskenut, vaan alkoholin kulutus siirtyi ravintoloista koteihin. Esimerkiksi USA:ssa, UK:ssa ja Saksassa alkoholin myynti jopa kasvoi vuonna 2020 verrattuna edelliseen vuoteen ja Yhdysvalloissa alkoholin ostaminen netissä nousi 234 %.
Oluissa kasvavan markkinan lisäksi sijoittajia kiinnostavat myös monien olutyhtiöiden kansainväliset vahvat brändit, laajat jakeluverkostot ja hyvä hinnoitteluvoima. Monet yhtiöt myös maksavat korkeampia osinkoja, mikä tekee niistä kiinnostavia myös osinkosijoittajille. On hyvä kuitenkin huomata, että moni sijoittaja ei kuitenkaan kategorisesti sijoita alkoholiosakkeisiin ja sitä myöten myöskään olutyhtiöihin.
Toisin kuin voisi luulla, oluistaan ja olutjuhla Oktoberfestistään tunnettu Saksa ei ole oluiden ystävälle sijoituskohdemielessä se runsain apaja. Monet saksalaiset olutyhtiöt, kuten esimerkiksi Warsteiner ja Krombacher, ovat perheomistuksessa tai ne ovat muunmaalaisten yritysten omistamia. Tai yhtiön osakkeista vain pieni osa on vapaassa kierrossa (eng. free float) ja kaupankäynti niillä on vähäistä.
Kansainvälisesti valikoimaa taas riittää.
Esimerkiksi Guinnessin omistama Diageo plc löytyy Lontoon pörssistä, Heineken Amsterdamin pörssistä, Coronan omistaja Constellation Brands Inc New Yorkin pörssistä ja Tsingtao oluen omistaja Tsingtao Brewery Shanghain pörssistä.
Löydät nämäkin pörssit Traderin laajasta markkinavalikoimasta. Kaupankäyntikulut Best-hintaluokassa alkaen 0,03 %, min. 3 €. Lue lisää Traderin markkinavalikoimasta ja hinnoittelusta täältä.