Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Shorttaus - Miten voit hyötyä laskevista markkinoista?

Useimmat sijoittajat ostavat osakkeita sillä odotuksella, että niiden arvo nousee: kyseessä on yksinkertainen osta ja pidä ‑strategia. Osakemarkkinoiden pitkän aikavälin kuvaajien tarkastelu osoittaa, että tämä on oikea strategia. Ajan mittaanhan osakemarkkinat aina lopulta nousevat – finanssikielessä sitä kutsutaan longaukseksi eli pitkän position ottamiseksi. Tämän vastakohta on shorttaus eli lyhyeksi myynti.

 

Mitä shorttaus on?

Muutamalla sanalla sanottuna shorttaus eli lyhyeksi myynti (going short) tarkoittaa, että myyt jotain, mitä et omista, siinä toivossa, että voit myöhemmin ostaa sen takaisin halvemmalla. Jos onnistut, saat voittoa.

Konseptia voi olla vaikea ymmärtää. Miten voi myydä jotain, mitä ei omista? Tavallisessa arjessa lyhyeksi myyntiä ei juuri harrasteta, mutta osakemarkkinoilla se on keino spekuloida hinnanlaskulla.


(artikkeli jatkuu)

 

Shorttauksen ja longauksen vertailu

Lyhyeksi myyntiä ja pitkän position ottamista voidaan verrata lämpömittariin. Jos odotat hintojen nousevan markkinoilla ja sinulla on pitkä positio, positiosi on positiivinen – toisin sanoen yli nollan. Jos sinulla ei ole positiota (eli sinulla on siis vain käteistä), positiosi on nolla astetta. Jos sinulla on lyhyt positio, positiosi on todellisuudessa negatiivinen. Toisin sanoen alle nollan.

Kuinka myydä lyhyeksi?

Lyhyeksi myynti on monimutkainen finanssimanööveri, joka edellyttää, että tiedät, mihin olet ryhtymässä. Ajan mittaan siitä on kuitenkin tullut yhä suositumpaa ja yksinkertaisempaa. Lyhyeksi myynti on helpointa johdannaisilla. Ne ovat kohde-etuudesta johdettuja tuotteita, ja johdannaisen hinnan määrittävät kohde-etuuden hintaliikkeet. Lyhyeksi myytäviä tuotteita ovat turbot, futuurit, käänteiset ETF:t, hinnanerosopimukset ja optiot. Näiden tuotteiden saatavuudessa voi olla alueellisia eroja.

Huomaathan, että johdannaiset ovat monimutkaisia tuotteita, jotka sopivat vain kokeneille sijoittajille. On tärkeää, että ymmärrät niiden toimintaperiaatteen (ja niihin liittyvät riskit) ennen niihin sijoittamista.

1. Lyhyeksi myynti futuureilla

Kuten jo mainittiin, lyhyeksi myyntiin on useita keinoja. Usein käytetty menetelmä on S&P 500 ‑indeksin kaltaiseen tärkeään indeksiin sidottujen futuurien shorttaus. Futuuri on sopimus, jossa sovit mahdollisen tulevan toimituksen hinnasta (tai rahasuorituksesta) eräpäivänä. Ostamalla futuurin otat pitkän position. Myymällä futuurin otat lyhyen position. Futuureilla voi käydä kauppaa päivittäin, eikä niitä tarvitse pitää salkussa niiden erääntymiseen asti.

Tarkastellaan esimerkiksi S&P 500 ‑minifutuuria. Tämän futuurin sopimuskoko on 50 kertaa itse indeksi. Sitä kutsutaan minifutuuriksi, koska S&P 500 ‑indeksiin sidotun standardifutuurisopimuksen sopimuskoko on 250 kertaa indeksi.

Sanotaan, että tällä indeksillä käydään kauppaa 4 100 pisteen tuntumassa, ja näkemyksesi mukaan markkina tulee laskemaan noin 3 800 pisteeseen. Hyötyäksesi tästä myyt viisi S&P ‑minifutuuria 4 100 pisteessä. Jos näkemyksesi osuu oikeaan ja markkinoilla käydään kauppaa 3 800 pisteessä, olet voittanut 300 pistettä indeksissä. Dollareissa mitattuna olet saanut voittoa. Mutta kuinka paljon? Voittosi olisi 300 pistettä x 50 (sopimuskoko) x 5 (sopimusten lukumäärä) = 75 000 dollaria. Mutta huomaa, että ottamalla tämän position olisit luonut 50 x 4 100 x 5 = 1 025 000 dollarin lyhyen altistuksen. Jokainen prosentti, jonka markkina nousee, tuo 10 250 dollaria tappiota!

Altistuksesi laskemiseksi kerro sopimuskoko indeksin nykytasolla, niin tiedät altistuksesi futuuria kohti.

Huomaa myös, että lyhyen position ottaminen johtaa vakuuksiin. Tämä siksi, että raha ei liiku myydessäsi (tai ostaessasi) futuurin. On vain sopimus, ja rahasuorituksen aika on vasta tulevaisuudessa. Se tarkoittaa, että kaupankäyntitililläsi on oltava riittävästi pääomaa, jotta pystyt ylipäänsä myymään futuurin (tekemään sopimuksen).

2. Käänteiset ETF:t

Toinen tapa myydä lyhyeksi on käänteinen ETF. Normaali ETF seuraa kohde-etuutta, useimmiten indeksiä. Jos kohde-etuus nousee, ETF nousee ja päinvastoin. Käänteinen ETF toimii päinvastaisella tavalla. Se liikkuu – päivittäin – vastakkaiseen suuntaan kuin kohdeindeksi. Siis jos kohdeindeksi laskee, käänteisen ETF:n hinta nousee (ja päin vastoin). Tämä on myös yksi tapa myydä lyhyeksi. Käänteisen ETF:n ostaminen on lyhyeksi myyntiä.

Tähän läheisesti liittyy vivutettu käänteinen ETF. Käänteiseen ETF:ään on lisätty vivutettu komponentti, joten prosentuaalinen muutos kohdeindeksissä kerrotaan vipukertoimella. Normaalisti vipukerroin on kaksi–kolme kertaa kohdeindeksin päivittäinen muutos.

3. Myyntioptioiden ostaminen

Kolmas tapa myydä lyhyeksi on käyttää optioita. Myyntioption ostajalla on oikeus myydä kohde-etuus ennalta määritettyyn hintaan (toteutushintaan) ennalta määritetyn ajan kuluessa (eräpäivään asti). Myyntioption ostamista voidaan pitää vakuutuksena olemassa olevalle pitkälle positiolle.

Mutta jos sijoittaja ei halua pitää kohde-etuutta, pitkä myyntioptio voidaan katsoa shorttauskeinoksi, koska pitkän myyntioption hinta nousee, jos markkinat laskevat.

Myyntioptioita on saatavilla yksittäisiin osakkeisiin, mutta myös useimpiin indekseihin. Näin sijoittaja voi luoda lyhyen position, jossa tappio on maksimissaan myyntioptiosta maksettavan preemion suuruinen.

Otetaanpa esimerkki. Sanotaan vaikka, että S&P 500 ‑indeksillä käydään kauppaa 4 100 pisteessä, ja lähes kolmen kuukauden päähän on asetettu 4 000 dollarin myyntioptio, jonka kohde-etuuden kurssi on noin 131 dollaria. Koska tämän option sopimuskoko on 100, alkusijoituksesi olisi 13 100 dollaria. Sanotaan sitten, että S&P 500 ‑indeksi laskee kyseisen kuukauden aikana 3 800 pisteeseen, jolloin myyntioption arvo olisi 200 dollaria (toteutushinta 4 000 miinus indeksin senhetkinen pisteluku, jonka sanoimme olevan 3 800). Toisin sanoen sinulla on oikeus myydä hintaan 4 000, vaikka senhetkinen markkinahinta on 3 800. Tällöin oikeuden arvo on vähintään 200. Jos tämä kerrotaan sopimuskoolla 100, myyntioption arvoksi saadaan 20 000 dollaria.

Lyhyesti

Jos olet pitkäjänteinen osta ja pidä ‑sijoittaja, lyhyeksi myynti ei todennäköisesti kuuluu sijoitusstrategiaasi. Saatat tietää, että tällainen mahdollisuus on olemassa, mutta et sovella tietoa käytännössä. Jos käyt kauppaa aktiivisemmin, tilanne voi olla eri. Lyhyeksi myynti voi tuoda strategiallesi lisäarvoa. Lyhyeksi myynnissähän hyödytään laskevista markkinoista. Tiedosta kuitenkin lyhyen position ottamiseen liittyvät riskit etenkin käyttäessäsi vivutettuja tuotteita. Jos markkinat kuitenkin nousevat (ja menetät rahaa), riskejä on tärkeää hallita kurinalaisesti.

Lyhyesti sanottuna lyhyeksi myynti on tapa reagoida osakemarkkinoiden ennakoituihin liikkeisiin. Aktiiviselle treidaajalle sillä ei ole merkitystä, suuntautuvatko liikkeet ylös- vai alaspäin. Tätä vaihtoehtoa kannattaa harkita erityisesti herkissä ja epävarmoissa markkinaolosuhteissa.