Pohjoismaat – monien mahdollisuuksien markkina-alue

Pohjoismaiset pörssit ovat täynnä laatuyhtiöitä eri toimialoilta. Nopealla vilkaisulla maat vaikuttavat hyvin samanlaisilta, mutta tarkempi tarkastelu tuo esiin maakohtaisia eroja. Lue, mitä Pohjoismaiden markkinat tarjoavat sijoittajalle ja katso treidatuimmat osakkeet sekä ETP:t.

 

Vaikka jokainen Pohjoismaa on yksinään suhteellisen pieni, muodostavat maat yhteenlaskettuna maailman mittakaavassa merkittävän talousalueen niin bruttokansantuotteen (BKT) kuin asukasluvunkin perusteella.

Pohjoismaat ovat keskenään yhteiskuntarakenteeltaan melko samanlaisia, ja niissä kaikissa on korkea hyvinvointitaso esimerkiksi onnellisuus- ja kuluttajaluottamusmittareilla tarkasteltuna. Korkealaatuinen koulutus, hyvinvointi ja sosiaaliturva yhdistävät pohjoismaisia valtioita.

Pohjoismaat ovat kaikki poliittisesti ja taloudellisesti tasapainossa, ja ne sijoittuvat maailman vähiten korruptoituneiden maiden joukkoon. Tämä luo yrityksille vakaan pohjan rakentaa liiketoimintaansa. Lisäksi pohjoismaiset yhtiöt huomioivat usein vastuullisuustekijät laajasti.

Lukuisista yhtäläisyyksistä huolimatta maat eroavat toisistaan huomattavastikin, ainakin kun tarkastellaan osakemarkkinoita ja yhtiöiden kasvupotentiaalia.

Mandatumin sijoitussidonnaisten tuotteiden johtaja Rami Hakola kertoo, miksi Pohjoismaat voivat tarjota sijoittajille mielenkiintoisia mahdollisuuksia ja millaisia ominaispiirteitä kuhunkin markkinaan liittyy.


Ruotsi – kansankapitalismin mallioppilas

Kuluttajien sijoitusaste Ruotsissa on esimerkiksi Suomeen verrattuna aivan omaa luokkaansa.

”Ruotsissa on vahva säästämisen ja sijoittamisen kulttuuri. Esimerkiksi omasta eläkkeestään voi halutessaan määrätä osan sijoitettavaksi rahastoon. Tämä tukee niin taloutta, yhtiöitä kuin kuluttajiakin, ja kaikki voittavat pitkällä aikavälillä”, kertoo Hakola.

Tukholman pörssi on lisäksi hyvin hajautunut eri sektoreille, joten jokaiselle löytyy siis jotakin.

”Ruotsista löytyy paljon laadukkaita yhtiöitä. Esimerkiksi ruotsalaiset konepajayhtiöt ovat maailman menestyneimpien joukossa.”

Ruotsi erottuu myös yritysten aktiivisilla pörssilistautumisilla. Financial Timesin mukaan Ruotsissa listautui yhteensä 501 yhtiötä viimeisen kymmenen vuoden aikana, mikä on enemmän kuin Ranskassa, Saksassa, Alankomaissa ja Espanjassa yhteensä.

Vaikka Ruotsissakin merkittävän kokoinen kiinteistösektori on kohdannut viime aikoina haasteita, Tukholman pörssi on kokonaisuudessaan pärjännyt suhteellisen hyvin, kun muut toimialat ovat vahvemmilla tuloksillaan tasapainottaneet koko pörssiä. Morningstarin mukaan Tukholman pörssi kokonaisuudessaan nousi viime vuonna hieman yli 18 prosenttia.

Tanska – luokkansa priimus

Tanska erottuu muiden Pohjoismaiden joukosta poikkeuksellisen talousmenestyksensä ansiosta. Kööpenhaminan pörssi on myös globaalissa vertailussa ollut yksi maailman vahvimmista pörsseistä viime vuosina.

Menestyksen takana ovat erityisesti lääkeyhtiöt, etunenässä lihavuudenhoidon lääkkeisiin erikoistunut Novo Nordisk, joka pitää tällä hetkellä koko Euroopan suurimman pörssiyhtiön paikkaa. Pharmaceutical Technology -lehden mukaan yhtiön markkina-arvo ylitti viime vuoden loppupuolella jopa Tanskan vuotuisen BKT:n. Lääkejätin lisäksi alan vahvaa kehitystä tukee myös maan suuri määrä pieniä ja keskisuuria lääkeyhtiöitä.

Lue Saxo Bankin Outrageous Predictions -ennusteista, miten mahdolliset saatavuusongelmat lääkkeissä voisivat vaikuttaa markkinoihin ja johtaa tuottavuuden globaalin laskuun. (Maailmaan iskee paha terveyskriisi, kun lihavuuslääkkeet saavat ihmiset lopettamaan liikunnan - Trader (mandatumtrader.fi))

Tanskan menestyksekäs markkina ei kuitenkaan rajoitu vain lääketeollisuuteen, vaan sieltä löytyy myös Euroopan suurimpia palveluyhtiöitä, kuten ISS, ja kuljetusalan yhtiöistä maailman suurin konttilaivayhtiö Møller-Mærsk. Tanskassa onkin pitkät perinteet palvelu- ja kuluttajatuoteyhtiöihin, jotka esimerkiksi Helsingin pörssissä ovat erittäin pienessä roolissa.

Norja – öljyntuottajasta vihreän energian pioneeriksi

Norjalaiset löysivät Pohjanmereltä huomattavan öljyvarannon 1960-luvun lopulla, minkä jälkeen Norja ja öljy kulkivat käsi kädessä vuosikymmenten ajan. Öljyn ansiosta Norjasta rakennettiin se vauras Pohjoismaa, jona se tunnetaan laajasti nykypäivänä.

Maa on kuitenkin tällä hetkellä keskellä merkittävää siirtymää pois fossiilisista polttoaineista kohti uusiutuvaa energiaa. Vihreä siirtymä on ollut merkittävä Norjan taloutta määrittävä tekijä 2020-luvulla.

”Norjassa aloitettiin jo yli kymmenen vuotta sitten määrätietoisesti hajauttamaan ja sijoittamaan pois fossiilisista kohti uusiutuvia energialähteitä”, kertoo Hakola.

Esimerkiksi Norjan entinen öljyrahasto Government Pension Fund Global, joka myös tutummin the fund -nimellä tunnetaan, ei sijoita enää lainkaan öljy-yhtiöihin.

Norja tavoittelee myös huomattavaa hiilijalanjäljen pienentämistä niin öljy- ja kaasusektorilla kuin koko yhteiskunnan tasolla. Norjan hallituksen mukaan maan tavoitteena on vähentää maan päästöjä 55 prosentilla vuoden 1990 tasoon verrattuna vuoteen 2030 mennessä.

Tällä hetkellä Norjan öljyn ja kaasuntuotannon hiilijalanjälki on yksi maailman pienimmistä. S&P Globalin mukaan esimerkiksi Iso-Britannian öljyntuotannosta syntyy keskimäärin 2,5-kertaisesti kasvihuonepäästöjä Norjaan verrattuna.

Taikasanana hajauttaminen

Eri Pohjoismaat tarjoavat sijoittajille erilaisia mahdollisuuksia. Päätös siitä, mikä Pohjoismaa sopii kullekin sijoittajalle parhaiten, riippuu muun muassa valitusta sijoitusstrategiasta.

Esimerkiksi osinkosijoittajaa saattavat kiinnostaa erityisesti suomalais- ja ruotsalaisyhtiöt, jotka ovat perinteisesti olleet ansioituneempia osingonmaksajia kuin muut pohjoismaiset verrokkinsa.

”Tanskassa osingot eivät koskaan ole olleet isossa roolissa muun muassa verotuksellisten syiden vuoksi. Pohjoismaista Suomi ja Ruotsi erottuvat selkeimmin osinkomaina.”

Hajauttaminen, niin ajallisesti, maantieteellisesti kuin sektoreittainkin, on kuitenkin usein toimiva ohje jokaiselle sijoittajalle. Kaikkia munia ei siis kannata laittaa samaan koriin – tai maahan – vaan salkkua on hyvä hajauttaa.

Käy kauppaa pohjoismaisilla osakkeilla Mandatum Traderissa 1.5.-30.6.2024 hintaan 0,01 % tai min. 1 € – tutustu kampanjaetuun.

Traderin Pohjoismaiden omistetuimpia ja treidatuimpia osakkeita ja pörssilistattuja tuotteita (ETP)

 

Osakkeet Suomi

Osakkeet Ruotsi

Osakkeet Norja

Osakkeet Tanska

ETP:t (ETF, ETN, ETC)

Neste

Hennes & Mauritz

Okeanis Eco Tankers

A.P. Møller - Mærsk

XACT OMXC25 ESG UCITS ETF

Kööpenhaminan pörssi

Tanska

Fortum

Intrum

Hafnia

Novo Nordisk

Bitcoin Tracker EUR XBT Provider - ETN

Tukholman pörssi

Ruotsi

Nordea

Volvo Car

Kongsberg Gruppen

Carlsberg

XACT Norden UCITS ETF

Tukholman pörssi

Ruotsi

Mandatum

Saab

Frontline

Ørsted

XACT OMXS30 ESG UCITS ETF

Tukholman pörssi

Ruotsi

UPM-Kymmene

Nibe Industrier

Telenor

Vestas Wind Systems

Bitcoin Tracker One XBT Provider ETN

Tukholman pörssi

Ruotsi

Kempower

Ericsson

Norsk Hydro

Jyske Bank

Ethereum Tracker EUR XBT Provider - ETN

Tukholman pörssi

Ruotsi

Sampo

Embracer Group

Norwegian Air Shuttle

Topdanmark

XACT Sverige UCITS ETF

Tukholman pörssi

Ruotsi

Nokian Renkaat

Evolution

Yara International

Zealand Pharma

XACT Svenska Smabolag UCITS ETF

Tukholman pörssi

Ruotsi

Qt Group

Investor

Equinor

Royal Unibrew

XACT Nordic High Div Low Vol UCITS ETF

Tukholman pörssi

Ruotsi

Nokia

Telia Company

Orkla

Tryg

Seligson & Co OMX Helsinki 25 UCITS ETF

Helsingin pörssi

Suomi