Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% min 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Usko ja toivo ovat elämän polttoainetta.

Ja varsinkin talouselämän.

Traderace alkaa − baana on auki!

"Vuoden 2019 syyskuun loppu sähköistyi, kun maailman johtava twitteristi Donald joutui virkarikossyytteiden kohteeksi. Sopassa uivat Brexit, Lähi-Itä-kähinät ja kaikki muu pelottava, minkä takia menossa on taas kerran "wall of worry-kiipeily". Tyypillisesti ja historiallisesti nyt menossa oleva aikajakso on heikko osakemarkkinoilla, joten Traderace-kisa alkaa oivalliseen aikaan. Tarjoaako loppuvuosi siis alakuloa vai rallia?

Mietitäänpä vallitsevaa pääomamarkkinoiden tilaa:

1) Keskuspankkiboolia on annosteltu niin, että osa sijoitusinstrumenteista on ilmeisesti vahvasti päihtyneessä tilassa. Negatiivisten korkojen ihmemaailmassa en haluaisi longata Saksan tai Sveitsin valtiobondeja ainakaan pitkällä sihdillä. Entä kuinka käy, jos vaikkapa Italian todellinen maksukyky ja talouden tila nousevat fokukseen? Joko helikopterirahaa varten vuokrataan lentokalustoa?

2) Härkä on ikääntynyt ja väsynyt. Se ei kuitenkaan kuole vanhuuteensa, ennemminkin, jos euforia saa otuksen liian kovaan laukkaan, talous ympärillä todella hyytyy tai keskuspankeissa alkaa haukkavalta. Globaali talousdata on kieltämättä ollut heikkoa: PMI:t, BKT-kasvut, vienti- ja tuotantoluvut, luottamusindikaattorit - kaikki osoittavat masennuksen merkkejä.

3) Tariffisodat ja muu protektionistinen toiminta iskevät talouden selkäytimeen, luottamukseen. Miksi investoisin, jos ensi vuonna kaverit jarruttavat rangaistustullein vientiäni? Miksi palkkaisin lisää väkeä, koska tilaukset voivat romahtaa? Nouseeko talouskasvun aurinko ensi vuonnakin? Mitä Donald ja Xi keksivät? Uskaltaako Trump uhrata toisen kautensa sapelien kalistelun ja kauppasodan takia? Välillä tuntuu, että megapäättäjät eivät ymmärrä uhkan dynaamisia vaikutuksia. Usko ja toivo ovat elämän polttoainetta. Ja varsinkin talouselämän.

4) Aina ja kaikkialla on myös vahvoja yhtiöitä, jotka tekevät kasvavaa tulosta. USA still going strong. Osa raaka-aineista on lähtökuopissa. Sitä paitsi, ainahan markkinoille voi ottaa mukaan karhun asenteen ja välineet.

Kun kaupankäynti Mandatum Trader-tililläni alkaa, yritän ensin muodostaa lyhyen aikavälin näkemyksen, johon vaikuttavat sen hetken data, arvio yleisestä sijoittajasentimentistä ja oma "gut-fiilis". Olen etsinyt kohteita, jotka saattavat sopia syyssesonkiin, kaivanut hakattuja käänneyhtiöitä, miettinyt shortteja, pähkäillyt raaka-aineiden ihmeellistä
maailmaa. Olen myös pohtinut sitä, kuinka aukeavan salkun strategia poikkeaa toisista, aktiivisista salkuistani. Pitäisikö niitä kontrata? Baana on auki, performanssia tarvitaan!

On (jännitystä luova) ilo ja kunnia osallistua kisaan! Onnea ja viisaita päätöksiä kaikille kanssakilpailijoille!"

P.S: Kirjoitan kaupoistani säännöllisesti Twitter-tililleni @JarmoFriman

 

Traderace | Jens Kyllönen | Ninni Myllyoja | Lauri Vaittinen