Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Kukapa ei haluaisi olla aina 100 %
varma oikeasta valinnasta.

Todennäköisyys voittaa markkinat kahdessa kuukaudessa?

Pitkäjänteinen arvosijoittaja on uudessa tilanteessa, kun aikaa markkinoiden voittamiseen on kaksi kuukautta. Sijoitusstrategiaa suunnitellessa palasin perusteisiin: todennäköisyyksiin.

Yleisesti ottaen sijoitustyyliäni voisi kuvailla hyvin vastaavaksi kuin työnantajallani: ”kärsivälliseksi opportunistiksi”. Kaupankäyntisyklit ovat pitkiä, ja päivän sisäisellä hinnanvaihtelulla ei ole juurikaan merkitystä sijoituskäyttäytymiseeni. Korkoa korolle -ilmiön avulla sijoitukseni kasvavat ajan kuluessa.

Traderace-haasteessa sijoitushorisonttini on kuitenkin vain noin kaksi kuukautta ja sisäpiirirajoitteista johtuen en käy kauppaa suorilla osakkeilla tai muillakaan yrityskohtaisilla instrumenteilla. Minulla on siis edessäni haaste, jossa pääsen toteuttamaan itselleni täysin uuden tyyppistä sijoitusstrategiaa.

Suunnitelmani lähtee todennäköisyyksistä. Jos ajatellaan että olisin Buffettin veroinen sijoittaja (Sharpe-tunnusluvulla mitattuna >0,6) ja sijoittaisin osta ja pidä -tyylillä hajautetusti osakkeisiin, niin salkun tuotto olisi 30% todennäköisyydellä kahden kuukauden päästä joko yli +8% tai vastaavasti alle -6%. Tämä ei vaikuta kovin houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Entä jos taas pystyisin kääntämään tiheämmällä kaupankäynnillä todennäköisyydet ja odotetut tuotot niin, että Buffetin taitokertoimella kuukauden trading-periodi vastaisi normaalia sijoitusvuotta? Tällöin vastaavasti 30% todennäköisyydellä salkun tuottohännät olisivat joko noin +50% tai 0%. Nyt lähestytään lukuja, jotka kuka tahansa treideri mielellään ottaisi. Ongelma on, että reaalimaailmasta tällaisia treidereitä ei käytännössä löydy.

Nyt kun tavoite on selkeä, niin pitäisi vielä päättää, millä sijoitusstrategialla tulosta lähdetään tavoittelemaan. Lyhyellä aikavälillä markkinat ovat jo hyvin tehokkaat ja informaatio suodattuu miljoonien markkinatoimijoiden avulla hintoihin millisekunneissa. Kvantitatiivisen tiedon lisääntyminen on kuitenkin samalla paljastanut sijoittajien laumakäyttäytymisen ja sen, kuinka markkinat jopa enenevässä määrin vääristyvät tämän seurauksena. Kolme varteenotettavaa hyödynnettävää itselleni tuttua ilmiötä tämän haasteen kannalta ovat:

• Trendit omaisuusluokkien sisällä ja niiden keskinäiset vaikutukset pidemmällä aikavälillä.*
• Kuukauden sisällä tapahtuvat indeksitason ilmiöt.*
• Päivän sisällä indeksitasolla tapahtuvat trendit johtuen muun muassa passiivisista rahastotuotteista (ETFt jne.).

*Lue lisää täältä


Mandatumin Trader -alusta tarjoaa laajan joukon instrumentteja, joilla mm. kyseisiä ilmiöitä voi hyödyntää, kuten likvidit osake- ja korkoindeksifutuurit. Indeksifutuurit mahdollistavat suoriin indeksisijoituksiin nähden suuremman riskinoton ja siten sijoitettavaan pääomaan nähden korkean tuoton (unohtamatta korkeampaa pääomien menettämisen riskiä). Toisaalta yksittäiseen yhtiöön tai instrumenttiin kohdistuva riski on näissä indeksifutuureissa rajallinen.

Kuten sanottua, huolimatta käytettävästä strategiasta ja tehdystä analyysistä, hintojen muutoksia ei kuitenkaan voi koskaan tietää etukäteen täysin varmasti. On vain luotettava, että on arvioinut todennäköisyydet oikein. Todennäköisyyksien miettiminen treidaamisessa voi tuntua oudolta, sillä kukapa ei haluaisi olla aina 100 % varma oikeasta valinnasta. Lähtökohtaisesti mikään treidi ei kuitenkaan ole täysin varma voitto, vaan aina on olemassa melkein 50% todennäköisyys, että yksittäinen kauppa johtaa tappioon. Riskienhallinta erottaa usein lopulta hyvän treidaajan huonosta.

Tiedän jo nyt, että haaste tulee olemaan erittäin vaikea, mutta samalla olen innoissani päästessäni soveltamaan lyhyemmän aikavälin strategioita todellisessa kaupankäyntiympäristössä epäonnistumisia pelkäämättä. Odotan myös innolla sitä, miten Jens, Ninni ja Jarmo lähtevät rakentamaan salkkujaan. Tsemppiä kisaajille, toivottavasti todennäköisyydet ovat puolellanne!

Päivitän treidejäni ja fiiliksiäni haasteen etenemisestä myös Twitterissä: @VaittinenLauri
#Traderace #MandatumTrader

Traderace | Jens Kyllönen | Ninni Myllyoja | Jarmo Friman