Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% tai min. 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

Kansainvälisiin pörsseihin sijoittaminen on

ollut minulle opettavainen kokemus.

Berkshire Hathaway on minulle turvasatama

Kolme viikkoa Traderace -kisaa on jo takana ja päällimmäinen kokemukseni siitä on, että tuottojen metsästys ei ole mitään helppoa puuhaa.

Kuten ensimmäisessä kirjoituksessani kerroin, päätin rajata kilpasalkkuni muualle kuin Helsingin pörssiin ihan vain valinnanvaran runsauden takia. Valitsin jenkkiosakkeita muun muassa siksi, että tunnen markkinan edes jollakin tavalla, mutta aiemmin ostoesteenä ovat olleet ostamisen vaivalloisuus, korkea kaupankäyntikulut ja valuutanvaihdon problematiikka.

Traderissa näitä ongelmia ei ole. Pörssiä voi selata puhelimella, yhtiöistä löytyy kattavat taustatiedot muutamalla klikillä ja analyytikoiden osto- ja myyntisuosituksia on runsaasti. Valuuttamuunnoin toimii vaivattomasti kaupan taustalla ja kauppa maksaa kolme euroa.

Berkshire Hathaway on tällä hetkellä painoarvoltaan suurin sijoitus salkussani. Ostin osaketta pitkälti sen omistajan Warren Buffettin maineen takia. Ajattelin myös, että BH monialayhtiönä hajauttaa salkkurakennettani ja tuo siihen vakautta 0,9 betakertoimellaan. BH:n p/e on alle 20, eli maltillinen verrattuna toiseen salkkkuyhtiööni Netflixiin, joka vielä loppuviikosta huiteli yli sadan tienoilla.

BH:n osakkeella tätä kisaa ei kuitenkaan voiteta, sen ymmärrän. Myös minua ihmetyttää oheisen artikkelin tavoin BH:n iso kassa: https://www.arvopaperi.fi/uutiset/sijoitusjohtaja-ripittaa-warren-buffettia-peukalon-imeminen-ei-ole-tuonut-tuloksia/a452a8b5-d539-4d30-8bbc-aee6a64c8f33.

Oma mottoni kuuluu: ”Mieluummin Berkshiressä kuin käteisenä.” Tuollaisenaan pidän osaketta salkussani turvasatamanani ja vähennän sitä tarvittaessa.

Lokakuu on perinteisesti vaikea kuukausi sijoittajille. Siksi Traderacen ajoittaminen juuri lokakuuhun tuo kisaan oman mausteensa. Omat salkkuyhtiöni ovat juuri julkaisseet tai julkaisevat Q3-tuloksensa ensi tai seuraavalla viikolla. Netflixin osavuosikatsausta tuli tällä viikolla. Kiristynyt kilpailu Applen ja Disneyn kanssa ei vielä näy sen luvuissa. Positiiviset uutiset nostivat yhtiön kurssia kuitenkin lopulta vain pari prosenttia ja perjantain luisu, 6 prosenttia, oli karvasta kalkkia parin viikon tasaiselle nousulle. Vähensin Netflixiä salkustani puoleen juuri ennen osaria, mutta kannattavampaa olisi ollut luopua siitä kokonaan.

Ninnin salkku.jpg

 

Viimeisimpiä ”riski”ostojani on ollut Uber. Tätä kirjoittaessa se on noussut kivasti ostohinnastaan noin 7 prosenttia. Uberin osavuosikatsaus julkaistaan 5.11. Seuraavat pari viikkoa ovat kannaltani jännittäviä sikäli kuin kanttini kestää pysymään Uberin kyydissä.

Uberin rakkainta kilpailijaa, Lyftia, olen hankkinut erikoista reittiä: Ostin Tokion pörssistä Rakutenia, Japanin Amazonia, osittain tämän artikkelin innoittamana: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/japani-on-parhaimmillaan-hullun-halpa-karsivalliselle-sijoittajalle/7c134b55-8544-465a-8706-31656a07843a.

Rakuten omistaa pienen siivun esimerkiksi Lyftiä ja Pinterestiä. Viimeisen viikon aikana olen muutenkin seurannut Tokion pörssiä sillä silmällä. Haluaisin ostaa Suomeenkin saapuvan tavaratalo Mujin emoyhtiötä Ryohin Keikakua ja vaatemerkki Uniqlon omistavaa Fast Retailing Co. Ltd:a. Nämä yhtiöt ovat myös p/e-kertoimen mukaan edullisia.

Japanissa olen kuitenkin törmännyt meillä jo menneisyyteen jääneeseen ongelmaan: yhtiöitä voi ostaa vain sadalla jaollisissa pörssierissä. Yksi Fast Retailingin osake maksaa 69 500 jeniä, eli 575 euroa. Päästäkseni mukaan tuohon yhtiöön minun pitäisi siis sijoittaa siihen yli puolet kisakassastani.

Mieluummin lähden Mujin kelkkaan, tosin siinäkin tapauksessa joudun vähentämään positiota jostakin toisesta yhtiöstä, ehkä juuri Berkshire Hathawaysta.

Joka tapauksessa kansainvälisiin pörsseihin sijoittaminen on ollut minulle opettavainen kokemus jo aikaeron takia. Silloin kun Helsingin pörssi sulkeutuu, New Yorkissa kaupankäynti on alkanut. Siinä vaiheessa kun itse nukahdan, Tokio on herännyt. Tähän sykliin hyppääminen on jännittävää ja yllättävän koukuttavaa jopa kaltaiselleni sormi suussa istuvalle holdarille.

Traderace | Jens Kyllönen | Jarmo Friman | Lauri Vaittinen