Avaa maksuton asiakkuus ja käy kauppaa Traderin parhaassa hintaluokassa (alk. 0,03% min 3 €) jopa 2 kuukautta. Aloita nyt »

En väitä, että jokaisen pitäisi sijoittaa,
mutta se on järkevää.

Jos sinulla olisi 10 000 euroa, mihin sijoittaisit sen? Tätä kysymystä minulta on kysytty usein, kun olen käynyt puhumassa sijoittamisesta erilaisissa tilaisuuksissa.

Olen journalisti, jonka ammatin perusarvoja on pyrkiä puolueettomuuteen ja neutraaliuuteen. Toisekseen, minulla ei ole sijoitusneuvojan pätevyyttä, joten en ole koskaan vinkannut yhteenkään sijoitustuotteeseen. Silti ajatus on mielenkiintoinen. Minne oikeasti sijoittaisin kymppitonnin?

Tässä syy, miksi päätin osallistua Trader-kisaan. Koskaan aiemmin en ole ollut tässä tilanteessa: minulla on kymppitonni sijoitettavaksi minne haluan - ja vapautta avata salkkuni julkisesti muille. En edelleenkään osaa sanoa, mihin muiden pitäisi sijoittaa, mutta aion kertoa avoimesti, mihin minä päätin sijoittaa.

Haluan täsmentää, että kisan aikana en ole päivätyössäni Alma Talent -toimituksessa, vaan toimin palkattomalla opintovapaalla. Minä en väitä, että jokaisen pitäisi sijoittaa, mutta pyrin kertomaan, miksi se on järkevää ja miksi talouden ymmärtäminen ja talousuutisten seuraaminen on jokaiselle tärkeää.

Aloitin sijoittamalla säästämisen noin 20 vuotta sitten. Koko tämän ajan olen sijoittanut pääasiassa suoraan Helsingin pörssin osakkeisiin. Kuukausittaisen rahastosäästämisen Seligsonin rahastoihin aloitin vajaa 10 vuotta sitten.
Rahastot ovat minulle hajauttamisen väline: kuukausittaisuus tuo ajallista hajautusta ja rahastojen ulkomaiset osakkeet maantieteellistä hajautusta.
Käytännössä olen siis sataprosenttinen osakepoimija - enkä tässäkään kisassa aio muuttaa tapojani.

En aio hankkia salkkuuni rahastoja, etf:ä saati johdannaisia, vaan ostan yhtiöiden osakkeita. Tästäkin rajauksesta huolimatta pätevän sijoitussuunnitelman tekeminen ei ole ollut helppoa. Trader-alustalta kun löytyy 19000 listattua yritystä.

Myöskään ajoitus kisaamiseen ei ole paras mahdollinen. Maailmantalous köhii ja kisan aikajänne, 2 kuukautta, on todella lyhyt, jotta osakepoiminnalla saavuttaisi kovia voittoja. Yhtä todennäköistä on jäädä tappiolle. Aion kuitenkin yrittää.

Koska tunnen Helsingin pörssin hyvin sekä työni että oman kotisalkkuni kautta, päätin, että Traderissa sijoitan Helsingin ulkopuolelle. Tämäkin on kisassa menestymisen kannalta riski, mutta aion ottaa sen silti. Oma salkkuni on OP:ssa, jonka mobiilipalvelussa sijoittaminen onnistuu vain Pohjoismaihin. Haluan kauemmaksi!

Kisaan tutustuessani ja aloitellessani mietin, että osakevalintojen rajaamisessa minua auttaisi teema ja mikä voisi olla parempi kuin vastuullisuus. Vastuullinen sijoittaminen on nyt kaikkien huulilla, mutta mitä se oikein tarkoittaa? Olen tutustunut kirjainlyhenteiden SRI, ESG, PRI takana oleviin ajatuksiin ja ylevyydestään huolimatta ne minusta ne ovat kaikkea muuta kuin käteviä työkaluja sijoittajalle.

Uskon vahvasti siihen, että sellaiset yritykset, jotka ottavat vastuullisuuden vakavasti ja pyrkivät toimimaan eettisesti ja kestävästi, menestyvät. Hylkäsin kuitenkin nopeasti tavoitteeni etsiä selkeästi maailmaa parantavia yrityksiä kisasalkkuuni, hyvin konkreettisesta syystä: minulla ei ole osaamista saati aikaa arvioida, kuinka hyvin ne maailmaa kuitenkaan parantavat.

Jos olisin halunnut sijoittaa teknologiaan, joka torjuu ilmastonmuutosta, olisin ostanut aurinko- tai tuulivoimayhtiöitä. Ne, jotka tarttuivat tutkaani, eivät kuitenkaan täyttäneet sijoittajana jo aiemmin itselleni laatimia peruskriteereitä: liikevaihdon kasvun pitää olla tasaista, liikevoittoprosentin vähintään tyydyttävä, eikä firma saa olla liian velkainen.
Uusi teknologia vaatii väistämättä isoja investointeja, joista osa epäonnistuu. Sijoittajana en halua tällaisia riskejä salkkuuni.

Hylkäsin siis vastuullisuusteeman ja aloin etsiä yhtiöitä, jotka tunnen. Huomasin selaavani New Yorkin pörssiä, josta olen nyt ostanut 70 prosenttia salkustani. Valitsin nämä osakkeet:

Berkshire Hathaway 20 %

Netflix 20%
Alphapet Inc 10%
Paypal 10%
Match Group 10%

Miksi nämä? Berkshire Hathawayn toimitusjohtaja Warren Buffett on maailman etevin sijoittaja ja olen aina halunnut omistaa Berkshire Hathawayta.

Netflix: Suoratoistopalvelu on syrjäyttänyt televisionkatseluni lähes täysin. Olen jo täysin vakiintunut Netflixin sekä HBO:n kuukausimaksaja, enkä usko, että poikkean valtavirrasta.

Paypal: Verkko-ostaminen trendi ei tule laantumaan. Paypal rakentaa ja tarjoaa turvallisen maksamisen reittejä, jotka toivottavasti tekevät huijauksista entistä vaikeampaa.

Match Group. Maailma muuttuu yhä digitaalisemmaksi ja mobiiliksi. Ihmisten tarve verkostoitua, olla yhdessä, ihastua ja rakastua, eivät tule muuttumaan. Tämä yritys kehittää järjestelmiä, jotka mahdollistavat vuorovaikutuksen.

Vaikka vastuullisuuden kriteerit valinnoissani eivät menneetkään ihan nappiin, huomasin pohdiskelevani valintojeni moraalista ulottuvuutta. Berkshire on monialayhtiö, jolla on esimerkiksi tuulivoimabisnestä.
Netflix on tehnyt video- ja dvd-välineeet tarpeettomiksi eli jätteen määrä maailmasta pienenee. Paypal tekee maksamisesta turvallisempaa, eli vähentää rikollisuutta. Match Group auttaa ihmisiä löytämään toisensa, jolloin ihmiskunnan onnellisuus lisääntyy.

Myönnän, että perusteeni ovat naiiveja, joten olen valmis siihen, että haastat minut. Salkustani 30 prosenttia on vielä käteisenä. Olisiko sinulla vinkkejä siitä, mihin se kannattaisi sijoittaa?

Traderace | Jens Kyllönen | Jarmo Friman | Lauri Vaittinen